texmex
Ruoka

Texmex – rakastettu lohturuoka on perjantain pelastus ja juhlien rento hemmotteluherkku

Texmex-ruoka on mausteista, täyttävää ja jaettavaksi tarkoitettua. Sitä on hauska syödä sormin ja tarjota niin illanistujaisissa kuin arki-illan ateriallakin. Tässä parhaat texmex-herkut, joista kokoat komeat tarjottavat joka tilanteeseen ja tarpeeseen.

Texmex on fuusioruokaa parhaimmillaan. Texasilaisen ja meksikolaisen ruokakulttuurin yhdistämä texmex on rakastettua ja tunnettua lohturuokaa ympäri maailman.

Lue myös: Meksikolainen ruoka hurmaa – parhaat tacot, quesadillat ja tortillat

Texmexiä vai mexmexiä?

Meksikolaisen ruoan eli mexmexin ytimessä ovat maissi, tomaatti, pavut ja avokado. Näistä ruoista Yhdysvaltalainen rajanaapuri Texas muokkasi herkut mieleisikseen ja nimesi lopputuloksen texmexiksi. Moni mieltää esimerkiksi nachot, tacokuoret ja burritot meksikolaiseksi ruoaksi, mutta itse asiassa ne ovat texmex-keksintöjä.

Yhteistä meksikolaiselle ja texmex-ruoalle on myös rento tunnelma ja yhdessäolo perheen tai ystäväporukan kesken. Rentoutta on myös se, että ruoka-annoksia rakennellaan ja syödään usein sormin.

Tyypillisesti texmex-ruoka on mausteista, jalapenojen ryydittämää. Chilin lisäksi texmex-kokin maustekaapissa on syytä olla muun muassa juustokuminaa, valkosipulia, paprikaa ja oreganoa. Viime silaus ateriaan loihditaan tuoreella korianterilla ja limetillä. Mausteisen ruoan makua voi pehmentää avokadotahnalla, ranskankermalla tai juustokastikkeella. 

Tuttuja texmex-ruokia ovat muun muassa tortillasipsit, erilaiset salsat, guacamole, täytetyt tacot sekä erilaiset tortillaruoat, kuten fajitas, tostadas, enchiladas, burritot, chalupat ja quesadillat. 

Texmex kokoaa yhteen tacot, tortillat ja burritot 

Texmexin peruselementti on ohut lätty eli tortilla, josta voi valmistaa monia variaatioita täytteitä vaihtelemalla. Texmexissä tortilla tehdään vehnästä, meksikolaisessa kulttuurissa maissista.

Yksinkertaisimmillaan texmex-ateria koostuukin tortilloista, joiden lisänä tarjoillaan erilaisia lisukkeita mausteisesta lihasta, raikkaisiin salsoihin ja kastikkeisiin. Täytettyä, rullattua ja lämmintä tortillaa kutsutaan burritoksi. Halkaistuna alkupalana tarjoiltavan mehukkaan kanaburriton päälle lisätään erilaisia kastikkeita, jotka tekevät makuelämyksestä täydellisen.

Kun täytettyjen tortillarullien päälle levitetään uunivuokaan salsakastiketta ja juustoraastetta, ja ne gratinoidaan, on kyseessä enchilada. 

Tacot tarkoittavat texmexissä rapeita maissilettuja, jotka on muotoiltu kouruiksi. Ne täytetään mausteisella jauhelihalla, erilaisilla kastikkeilla, sipuli- ja tomaattisilpulla sekä jääsalaatilla. Meksikolaisessa keittiössä taco puolestaan on ruokalaji, jossa pienet pehmeät maissitortillat täytetään erilaisilla täytteillä, kuten mausteisella lihalla tai paistetulla kalalla sekä kasviksilla, salsoilla ja kastikkeilla. 

Texmex tunnetaan nachopellistä, kokkaa myös muita ruokaisia herkkuja

Nachot ovat texmex-ruokalaji, jossa tortillasipsit kuorrutetaan tyypillisesti juustolla ja jalapenoilla. Pelkät kolmionmuotoiset maissilastut puolestaan ovat texmexissä tortillasipsejä, jotka meksikolaisessa keittiössä tunnetaan nimellä totopos.

Nachopelti on monen suosikki perjatairuoka. Eikä ihme! Loputtoman monipuolisen herkun voi täyttää mieleisillään täytteillä. Tortillasipsien päälle voi latoa esimerkiksi nyhtöpossua, mausteista jauhelihaa tai vaikkapa muhevaa papukastiketta. Tuhti juustokuorrute ja tuore avokado, korianteri sekä nokare ranskakermaa viimeistelevät makunautinnon. 

Hauska idea on myös korvata tortillasipsit ohuilla bataattiviipaleilla. Bataatti-nachopelti on kevyempi mutta vähintään yhtä maistuva versio viikonloppujen suosikkiherkusta. Tarjoa bataattinachot guacamolen ja ranskankerman kera.

Myös uunichili mukailee nachopellin ideaa. Tässä ohjeessa papukastike tosin ladotaan uunivuoan pohjalle ja tortillasipsit kastikkeen päälle. Sipsit ja juustoraaste grati­noituvat uunissa herkulliseksi chi­liksi. Tarjoa lisänä kevytranskanker­maa ja salaattia sekä avokadotahnaa.

Tortillalasage kootaan lasagnen tapaan vuokaan, mutta pastalevyt korvataan tortillaletuilla. Välissä vuorottelee muheva jauhelihakastike, papu-maissiseos sekä tuhti juustokastike. 

Tortillapizza on hauskaa vaihtelua perinteiselle pizzalle. Tortillaletun päälle kootaan täytteitä maun mukaan. Kaikille maistuva iltapala tai illanistujaisten herkku valmistuu parissa minuutissa. 

Tiesitkö muuten, että chili con carne eli mausteinen lihapata on Teksasin osavaltion kansallisruoka? Mausteisesta lihapadasta on monta muunnosta ja versiota ja halutessaan sen voi tehdä myös ilman lihaa. Chili sin carnen voi ryydittää vaikkapa linsseillä, soijarouheella, quornilla tai seitanilla. 

Tacosalaatit ja -piirakat pieneen nälkään

Jos haluat päästä texmex-ruokien makuun astetta kevyemmin ja raikkaammin, kokoa ainekset salaatin muotoon. Tacosalaatti kätkee sisäänsä grillattua broileria, maissilastuja, cheddarjuustoa sekä raikkaita kasviksia.  

Meksikolaisessa nyhtökaurasalaatissa salaattipedille kootaan tomaatteja, oliiveja, avokadoa, maissia ja tortillasipsejä. Nyhtökauran voi korvata mieleisellään kasviproteiinivalmisteella, kuten härkiksellä tai halutessaan vaikkapa jauhelihalla. 

Vai miltä kuulostaisi herkullinen tacopiirakka, joka kätkee sisäänsä paprikaa, cheddarjuustoa, tomaattisalsaa sekä mausteista härkistä. Pohja leivotaan gluteenittomista jauhoista, joten se sopii moneen ruokavalioon.

Salsat ja lisukkeet täydentävät texmex-aterian

Erilaiset salsat, kastikkeet ja muut pikkusyötävät täydentävät texmex-aterian ja tuovat ruokiin lisämakua ja mehevyyttä.

Ainakin tomaattisalsa ja guacamole kuuluvat jokaiselle texmex-aterialle. Ne maistuvat niin tortillojen ja tacojen kanssa kuin nachopellin lisänä. Maukas tortillojen dippisoosi valmistuu myös kesäkurpitsasta. Guacamole kesäkurpitsasta sopii tortillojen sekä maissilastujen seuraan. Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen on myös cheddarjuustokastke, joka on helppo tehdä itse. 

Myös maissi-papusalsa on erinomaista paitsi tacojen täytteenä, myös grilliruokien lisukkeena. Maissista, pavuista, paprikasta ja tomaateista kootussa salsassa maistuu limetti, chili ja korianteri.

Tortillasipsejä on tarjolla kaupan hyllyllä pussi jos toinenkin, mutta itse tehden sipseistä saa monin verroin parempia. Ne on myös kerrassaan verraton tapa hyödyntää tähteelle jääneet tortillaletut. Leikkele lätyt kolmioiksi, sipaise öljyä pintaan ja paahda uunissa rapsakoiksi.

Texmex-ruoka: rentoa, maukasta ja jaettavaksi tarkoitettua

Texmex on Suomessa tyypillisesti viikonloppuruokaa tai usein sidoksissa juhlapyhiin, kuten vappuun tai uuteenvuoteen. Yhä useampi kuitenkin syö tortilloja, tacoja ja muita texmex-herkkuja arkenakin. 

Maittavat meksikolaiset ja texmex-ruoat sopivatkin niin koko perheen yhteisiin kokkailuhetkiin kuin illanviettoon ystävien kanssa. Suosion taustalla piilee todennäköisesti se, että ruoat ovat helppoja tehdä ja ne on räätälöitävissä moneen makuun ja ruokavalioon sopiviksi.

Kokosimme alle liudan reseptejä, joiden avulla koostat mahtavat texmex-tarjottavat niin arki-illan iloksi kuin illanistujaisten ja viikonloppujen sulostuttajaksi.

Lue myös Anna.fi: Hurmaannu chilistä, kaakaosta, valkosipulista, korianterista… Näillä ohjeilla onnistut meksikolaisen keittiön herkuissa

Kommentoi

Kommentoi juttua: Texmex – rakastettu lohturuoka on perjantain pelastus ja juhlien rento hemmotteluherkku

Sinun täytyy kommentoidaksesi.