Ruoka

Peruna ja perunalajikkeet tutuksi – perehdy potun valintaan ja nappaa herkulliset reseptit

Monipuolinen peruna kuuluu suomalaisten perusruokavalioon. Suomalainen syökin keskimäärin 52 kiloa perunaa vuodessa. Oletko tietoinen perunan terveysvaikutuksista?

Peruna taipuu monenlaisiin ruokiin. Se on kiitollinen maustettava ja sen voi valmistaa monella tavalla. 

Lue myös: Mikä perunalajike muusiin, mikä keittoon? Lue asiantuntijan täsmävinkit oikean lajikkeen valintaan

Peruna on kotoisin Etelä-Amerikasta Andien rinteiltä, jossa sitä on viljelty jo tuhansia vuosia. Eurooppaan peruna tuli espanjalaisten maailmanmatkaajien mukana 1500-luvulla, kun he lastasivat laivoihinsa alkuperäiskansojen aarteiden lisäksi perunaa, joka pitikin espanjalaisten yllätykseksi keripukin loitolla pitkän laivamatkan ajan. 

Kuitenkin vasta 1700-luvulla peruna alkoi olla eurooppalaisten merkittävä ravinnonlähde. Suomalaiset oppivat tuntemaan perunan 1760-luvulla. 

Viime vuosikymmeninä perunan kulutus on vähentynyt radikaalisti: noin neljännekseen vuoden 1966 kulutuksesta eli 22 kiloon henkilöä kohden vuonna 2016. Perunaa syövät pääasiassa yli 65-vuotiaat yksinasuvat ja parit. He kuluttavat perunaa noin 35 kiloa vuodessa, kun alle 45-vuotiailla perunoita kuluu vajaat 10 kiloa.

Peruna on ekologinen ja terveellinen valinta 

Kotimaisella perunalla on pieni hiili- ja vesijalanjälki. Sen kuljetusmatkat jäävät pieniksi, joten perunan käyttö jokapäiväisessä ruokavaliossa on suositeltavampaa kuin riisin tai pastan. 

Perunan voi hyvillä mielin valita annoksen hiilihydraatiksi eikä sitä tarvitse vältellä kaloreiden pelossa. Peruna sisältää vähemmän energiaa, mutta enemmän vitamiineja ja kivennäisaineita kuin sama määrä riisiä tai pastaa. Peruna sisältää esimerkiksi C- ja B-vitamiinia. Erityisesti uusi peruna on C-vitamiinipitoista, mutta pitkään säilytetty vihannes menettää säilytyksessäosan vitamiinista.

Peruna – mikä pottu muusiin, mitä keittoon tai laatikkoon?

Hyväksyttyjä ruokaperunalajikkeita on tällä hetkellä useita kymmeniä. Aina ei ole helppo valita, mistä tekisi uuniperunan tai muusin, mutta valinnassa kannattaa olla huolellinen. Perunan tärkkelyspitoisuus vaikuttaa olennaisesti siihen, mihin ruokalajiin peruna parhaiten sopii. 

Perunapussien värikoodit tuovat helpotusta oikean lajikkeen valintaan.

Perunalajikkeet tutuiksi

Kun perusasiat ovat tulleet tutuiksi, voit keskittyä perunalajikkeiden ihmeelliseen maailmaan. Älä jumitu vain yhteen tuttuun perunaan, vaan osta erilaisia lajikkeita aina mahdollisuuden mukaan ja maistele niitä. Tutustu perunapussin kyljessä oleviin teksteihin ja ruokalajisuosituksiin. Saatat yllättyä, kuinka monipuolinen makuareena sinulle avautuukaan. 

Tässä muutamia suositumpia perunalajikkeita. 

Sujauta perunaa laatikko-, vuoka- ja uuniruokiin

Erilaiset laatikko- ja vuokaruoat ovat arkiruokien lemppareita ja myös perunaruoista suosituimpia. Perunat sopivat vuoka- ja laatikkoruokiin niin puolitettuina, lohkoina, suikaleina, viipaleina kuin soseenakin. 

Tee perunasta keittoa tai salaattia

Perinteiset keitot siskonmakkarasopasta nakkikeittoon ja kanakeitosta jauhelihakeittoon eivät olisi mitään ilman perunaa. Valitse keittoon kiinteä perunalajike, joka pysyy napakkana kypsyessään. Jos teet sosekeittoa, kuten samettista purjo-perunakeittoa, jauhoinen lajike on paras valinta.

Perunasalaatti kuuluu moneen suomalaiseen suosikkijuhlaan: uuteen vuoteen, vappuun ja juhannukseen, mutta tokihan ruokaisalla perunasalaatilla voi herkutella milloin vain. Tarjoa perunasalaatti lisukkeena tai pääruokana tai tee siitä juhlien noutopöydän vetonaula. Onko suosikkisi öljypohjainen vain majoneesilla rikastettu?

Peruna sopii lisukkeeksi

Lisukkeeksi peruna sopii monessa muodossa. Pyöräytä samettinen perunapyree kalan tai lihapullien kylkeen tai valmista suosittu hasselbackan perunapaistos liharuokien kaveriksi. Suolapedillä perunat kypsyvät päältä rapsakoiksi ja sisältä ihanan meheviksi. Trendikkäät lyttypotut sopivat fiinimmänkin aterian tarjottaviksi.

Perunaa pääruoaksi

Perunan käyttömahdollisuudet eivät rajoitu vain tuttuihin arkiruokasuosikkeihin. Kun kaipaat perunaruokiin vaihtelua, tee perunaviipaleista pizza tai pyöräytä muusin rippeistä mehevät vohvelit. Uskoisitko, että peruna taipuu myös aasialaisvivahteisen curryn raaka-aineeksi?

Lue myös Anna.fi: Perunasalaatin voi tehdä monella tapaa – näistä herkkuresepteistä jokainen löytää suosikkinsa

Leivo perunasta tai tee syötävää pikkunälkään

Perunasta on helppo valmistaa pikkusuolaista naposteltavaa juhlapöytään tai alkupalaksi. Lusikoi perunanpuolikkaille iki-ihanaa skagenröraa tai paista blinien sijaan rapeita perunalettuja. 

Ja tokihan perunaa kannattaa hyödyntää myös leivonnassa. Upota muusin rippeet pehmoisiin perunarieskoihin tai karjalanpiirakoiden täytteeseen. Mehevä puolukkatoscakakku, kuorrutetut perunaleivokset sekä pumpulinpehmeä perunakakku taltuttavat makean mieliteon. 

Peruna: vaihtele kypsennystapaa

Hivenaineet ja vitamiinit säilyvät parhaiten, kun kypsennät perunan höyryssä tai uunissa. Keitinveteen liukenee osa vitamiineista ja kivennäisaineista, joten keitettäessä vettä kannattaa lisätä vain sen verran, että perunat juuri ja juuri peittyvät.

Pyri kypsentämään perunat kuorineen. Näin säästät perunan ravintoaineita ja vitamiineja sekä raakana kuorimisen vaivan. Kypsästä perunasta kuori irtoaa aina raakaa perunaa helpommin.

Keittämisen ja höyryttämisen lisäksi perunat voi paahtaa uunissa, kypsentää mikrossa, paistaa pannulla tai uppopaistaa.

Perunan säilytys ja säilyvyys tykkää viileästä ja pimeästä

Väärin säilytetty peruna on käyttökelvoton. Peruna nauttii pimeästä ja viileästä. Liian kuiva säilytyspaikka kuivattaa perunan: kuori on nahistunut ja pehmeä. Valossa ja lämpimässä perunan elintoiminnot käynnistyvät ja se alkaa itää. Itänyttä tai vihertävää perunaa ei pidä syödä, sillä näissä myrkyllisen glykoalkaloidin määrä lisääntyy.

Valossa säilytetty peruna puolestaan vaihtaa värinsä vihreäksi. Vihreyden aiheuttama solaniini on myrkyllistä, ja siksi vihertyneet perunat on syytä heittää pois.

Kotioloissa perunat säilyvät kellarissa tai jääkaapin vihanneslokerossa 4-6 asteessa. Parhaiten säilyy pesemätön multaperuna, joka voi säilyä käyttökelpoisena jopa läpi talven. Pestyn ja pakatun perunan säilyvyys on noin kolme viikkoa pakkauspäivästä oikein säilytettynä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Peruna ja perunalajikkeet tutuksi – perehdy potun valintaan ja nappaa herkulliset reseptit

Aidosti SIIRAPILLA MAKEUTETTU perunalaatikko

Aidosti SIIRAPILLA MAKEUTETTU perunalaatikko.

Makeutettua perunalaatikkoa ei imelletä. Makeus saadaan aidosti siirapilla makeuttamalla.

Aidosti siirapilla makeutettu perunalaatikko on helppo valmistaa ja soveltuu hyvin arkiseen ruokapöytään, tai vaikkapa ”illanistujaisiin”. Esimerkiksi erilaiset grilliherkut ovat sopivia aidosti imelletyn perunalaatikon lisukkeita.

Valmistusainekset:

2 kg jauhoisia perunoita
jauhoja maun mukaan tai jauhot voi jättää pois
1-2 dl tummaa siirappia, tumma siirappi antaa myös sopivasti väriä
100 g voita
8 dl maitoa, määrä vaihtelee lajikkeiden ja tavoitesakeuden mukaan
2 teelusikallistaa suolaa
mausteita maltillisesti maun mukaan, joulun aikaan jouluisia mausteita

Näin valmistuu aito siirapilla makeutettu perunalaatikko:

Kuori jauhoiset ja hankalasti kuorittavat perunat raakoina kattilaan. Keitä kuoritut perunat kattilassa niukassa vedessä täysin kypsiksi ja soseuta suoraan niukkaan keittoveteen. Lisää kaikki raaka-aineet hyvin sekoittaen soseeseen. Soseen tulee olla sakean vellimäistä.
Laita sose voideltuun lasiseen tai posliiniseen uunivuokaan. Lisää pinnalle voinokareita ja jos haluat, pinnalle voit sirotella korppujauhoa. Paista aluksi noin 200 asteisessa uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila 135-145 asteeseen, niin kupliminen raihoittuu ja voit paistaa reilummin täytettyjä lähes täysiä vuokia.

Helppo siirapilla makeutettu perunalaatikko tähteeksi jääneestä perunamuusista.

Mitä tähteeksi jääneestä perunamuusista.

Valmistan perunamuusia aika usein niin runsaasti että sitä riittää raaka-aineeksi siirapilla makeutettuun perunalaatikkoon. Olen todennut varsin käyttökelpoiseksi menetelmäksi.

Aito siirapilla aidosti makeutettu perunalaatikko yli jääneestä perunamuusista. Se on todella yksinkertainen ja helppo valmistaa. Muusissa on valmiina yleensä voita ja maitoa sekä suola. Myös perunamuusissa voi olla mausteita valmiina. Usein perunamuusiin lisätään vain maitoa ja siirappia.

Ohje:

Lisää perunamuusiin maitoa niin että saadaan sakeahko puuromainen velli.

Lisää tummaa siirappia ½ tai runsas ½ desilitraa litraan ohennettua sosetta. Voit kokeilla 1 dl siirappia 1 litraan sosetta ja se antaa taatusti riittävästi makeutta – joipa liikaakin, mutta kokeile.

Yleensä perunamuusin suola riittää, mutta jos lisäät, niin lisää harkitusti, ja sekoita hyvin.

Laita sose voideltuun uunivuokaan. Lisää pinnalle voinokareita ja jos haluat, niin pinnalle voit ripotella kevyesti korppujauhoa.

Paista sosetta aluksi noin 180-200 asteisessa uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 140 asteeseen, niin kupliminen tasoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia.
Paista tähteeksi jääneestä perunamuusista valmistettua siirapilla makeutettua perunalaatikkoa noin 3 tuntia.

Näin saat helposti ja pienellä vaivalla kaksi ateriaa.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.