Ruoka

Näillä herkkuruoilla Vappu Pimiä hemmottelee mysteerimiestään: ”Meillä on melkein joka lauantai kynttiläillallinen kahdestaan, kun lapset ovat menneet nukkumaan”

Vappu Pimiän hemmotteluruoat ovat helppoja ja nopeita toteuttaa. Vappu kannustaa kaikkia ruoalla hellimiseen. Hyvällä ruoalla voi näyttää rakkautta ja osoittaa välittämistä. Vappu paljastaa mysteerimiehen suosikkiruoan ylitse muiden.

Yrittäjä Vappu Pimiän uusin keittokirja Vappu joka päivä (Otava) jakaa samaa ruokafilosofiaa kuin suosikkijuontajan muutkin keittokirjat.  Kirja on täynnä Vapun uusia ja vanhoja suosikkiohjeita.

”Ei minun ruokafilosofiani mihinkään ole muuttunut. En edelleenkään ole pipertäjä ja ruoassa pitää olla makua. Tykkään myös, että ruoassa on jokin juju. Tähän kirjaan tein monta kotiruokasuosikkiani, sillä ne ovat selkeästi niitä, joista eniten kysellään. Kirjasta löytyy lisäksi paljon viikonloppuihin ja ystävien kanssa vietettyihin hetkiin sopivaa ruokaa, sadonkorjuutakaan unohtamatta.”

Vappu haluaa nostaa tikun nokkaan kotimaiset keittokirjat. Vapun mielestä keittokirjat ovat parhaita paikkoja hakea inspiraatiota arjen kokkailuihin.

”Kirjakaupoista löytyy liian vähän nykyisin kotimaisten tekijöiden keittokirjoja. Halusin tehdä tämän kirjan inspiraatioksi kotikokeille. Monet painiskelevat samojen asioiden parissa kuin minä. Mitä sitä tänään syötäisiin? Keittokirjasta löytää parhaat ideat näppärästi, ei tarvitse selata internetiä eikä etsiä sitä oikeaa ruokalehteä missä se jokin ohje oli. Keittokirjoilla on paikkansa jokaisessa keittiössä. Tästä kirjasta saat ideoita niin arjen kiireeseen, lasten suosikkeihin kuin fiinimillekin dinnereille ja leivontaan.”

Vappu Pimiä
Vappu Pimiä hemmottelee miestään hänen lempiruoillaan. Spicy-majo eli gochujangilla maustettu majoneesikastike ja kunnon pihvi on ”mysteerimies” Huuhtasen mieleen.  © Laura Riihelä

Vappu on hemmottelun mestari – joka viikko kynttiläillallisia mysteerimiehen kanssa

Vaikka Vapun ja hänen puolisonsa ”mysteerimies” Huuhtasen arki on kiireistä, niin viikonloppu pyhitetään hemmottelulle.

Vapun ruokafilosofian mukaan ruoka on paras tapa hemmotella perhettä. Koko perhe viettää paljon aikaa mökillä Salossa. Kiireisen arjen jälkeen vetäydytään mökille. Mökkiviikonloppuina nautitaan ja syödään hyvin.

Lauantai-iltaisin lasten nukkumaanmenon jälkeen on aikuisten vuoro nautiskella kahdenkeskeisestä ajasta.

”Meillä on lähes joka lauantai-ilta kynttiläillallinen kahdestaan. Kun lapset ovat menneet nukkumaan, teemme hyvää ruokaa ja nautiskelemme toistemme seurasta.”

Varsinaisia yllätysmenuita ei tehdä, vaan kynttiläillallisella luotetaan tuttuihin resepteihin. Vapun puolisolla on lähes aina sama ruokatoive.

”Jos mieheltäni kysytään mitä hän haluaa syödä, niin se on aina sama vastaus. Pihvi. Hyvä pihvi ja sen kanssa kirjastanikin löytyvä spicy majo eli korealaisella gochujang-chilitahnalla maustettu majoneesikastike.”

Vapun ruokafilosofian mukaan ruoanlaiton ei tarvitse viedä paljon aikaa. Kolmen ruokalajin kynttiläillallinenkin onnistuu helposti muutamista raaka-aineista.

”Jos oikein haluaa hemmotella ja tehdä usean ruokalajin illallisen, niin alkupalaksi pihvidinnerille voisi sopia tonnikalasashimi. Kysy kalakauppiaalta vastuullisesti pyydettyä sushikelpoista tonnikalaa ja tarjoa se ponzukastikkeen ja jalapenoviipaleiden kanssa. Siihen vähän korianteria mukaan ja annos on siinä. Tämän osaa kuka tahansa tehdä!”

Vappu vinkkaa, että aina ei tarvitse tehdä edes alkupaloja. Ruokaa voi vain kasata pöytään.

”Jos pääruokana on se pihvi, niin siihen ympärille voi tehdä erilaisia vegesalaatteja ja vegelisukkeita. Esimerkiksi pieneksi somehitiksi muodostunut kukkakaali-kurkkusalaatti ohje on kiva tai sienirisotto.”

Vappu sanoo, että hänen puolisonsa saa helposti tyytyväiseksi hyvällä ruoalla. Jälkiruoankaan ei tarvitse olla erikoinen.

”Pala juustoa saa hänet hymyilemään. Hänen suosikkijuustonsa on niin sanottu ”munkin pää” -juusto eli Tête de Moine. Sen kanssa tarjoan itse tehtyä kirsikkahilloketta, jonka ohje on myös kirjassa. Ei sen tämän vaikeampaa tarvitse olla.”

Salon mökillä nautitaan hemmotteluaamiaisista

Salon mökillä selkeästi nautiskellaan elämästä. Vapun vuosikausia mukana kulkenut yön yli sämpylät -ohje on hemmotteluaamiaisen kunkku. Niitä rakastavat niin lapset kuin puolisokin.

”Meillä syödään hemmotteluaamiaisia joka viikonloppu. Leivon itse aina sämpylät lauantaiaamun aamiaiselle. Katan pöytään myös juustoja, leikkeleitä, tuorepuristettua appelsiinimehua ja joskus myös amerikkalaisia pannukakkuja.”

Vapun yön yli sämpylät vaativat aktiivista leivonta-aikaa vain 10 minuuttia. Ne toimivat niin, että taikina sekoitetaan illalla valmiiksi. Sitä ei tarvitse edes vaivata. Sitko syntyy yön yli lepäämisen ansiosta. Aamulla löysästä taikinasta tehdään kekoja pellille ja rustiikkiset sämpylät työnnetään uuniin.

”Nämä yön yli -sämpylät ei häviä hapanjuurileivälle, ja aikaa ne vievät luokattoman vähän: illalla 5 minuuttia ja aamulla saman verran! Mikä parasta, taikinaa ei tarvitse vaivata, hiivaa käytetään todella vähän, neste saa olla kylmää, ja taikinakin voi jäädä huoneenlämpöön yöksi kohoamaan. Aamulla taikinaan lisätään vähän jauhoja, sekoitetaan vielä kerran ja lusikoidaan nokareet pellille, ja eikun uuni päälle.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Näillä herkkuruoilla Vappu Pimiä hemmottelee mysteerimiestään: ”Meillä on melkein joka lauantai kynttiläillallinen kahdestaan, kun lapset ovat menneet nukkumaan”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.