
Vappu Pimiän parhaat kesäreseptit keräävät varmat kehut – kokosimme 20 tajunnan räjäyttävää suosikkiherkun ohjetta
Vappu Pimiän parhaat kesäreseptit valmistuvat sesongin raaka-aineista mutkattomaan tyyliin. Kokosimme 20 reseptiä, jotka kesäkokin on ihan pakko testata.
Juontaja ja keittokirjailija Vappu Pimiä alkoi kehitellä reseptejä jo ala-asteikäisenä. Nykyään hänet tunnetaan intohimoisena ruoanlaittajana, joka loihtii herkkuja niin perheelle kuin ystävillekin. Keittiössä valmistuu kesäisin simppeleitä klassikkoja, joissa ei liikaa kikkailla.
Kokosimme yhteen Vappu Pimiän parhaat kesäreseptit, joilla loihdit herkkuja satokauden tuoreista antimista. Suvi-iltana maistuu esimerkiksi toast skagen, jota Kotilieden lukijat tarjoavat niin kesäjuhlissa kuin joulupöydässäkin.
Lue myös: Vappu Pimiän reseptit hurmaavat – Vapun suositut arkiruoat kokataan vähällä vaivalla
Vappu Pimiän parhaat kesäreseptit kalasta
1. Toast skagen on takuuvarma klassikko – nappaa resepti juhlien suosikkialkupalaan
Toast skagen on kesäjuhlien ykkösalkupala! Vappu sekoittaa skagenröran katkaravuista, ranskankermasta, majoneesista ja punasipulista ja maustaa sekoituksen sitruunanmehulla, suolalla, mustapippurilla ja tillillä.
2. Kalamurekepihvit valmistuvat kätevästi mökkijärven hauesta
Nappasiko vapaan hauki? Ruotoinen kala sopii mainiosti pihveihin. Vappu Pimiän kalamurekepihvit valmistuvat alle puolessa tunnissa.
”Todella helppo ja nopea ohje. Laitoin lohta ja seitä, tuli todella maukkaat ja hyvät kalamurekepihvit”, lukijamme Kotikokki kommentoi.
3. Sinappikastike kalalle on oiva pari graavikalalle ja varhaisperunoille
”Tämä kastike on järisyttävän hyvää!” Vappu kehuu. Sinappikastike kalalle on Vapun valinta graavikalan ja kesäperunoiden kaveriksi. Seitsemän raaka-aineen simppeli kastike säilyy hyvin jääkaapissa. Kastikkeesta saa kuohkean, kun sen sekoittaa sauvasekoittimella. Juoksevampaa koostumusta suosiva sekoittaa kastikkeen käsivispilällä.
Grilli on kesäkeittiön suosikkiväline
4. Coleslaw on grillilisukkeiden ykkönen
”Coleslaw on Amerikan lahja maailmalle, salaatti, joka on parhaimmillaan burgereiden tai ribsien kaverina”, Vappu kirjoittaa Vappu keittiössä -blogissaan.
Majoneesilla, sinapilla ja kermaviilillä höystetty kaali-porkkanasalaatti on klassikko ihan syystä. Kokeile mainiota reseptiä Vapun nyhtöpossuhampurilaisten kaveriksi.
5. Varhaiskaali saa grillissä komeat rusketusraidat ja mehevän maun
Varhaiskaalista on muuhunkin kuin coleslaw-salaattiin! Myös Vappu on innostunut kokeilemaan yhtä viime kesien hittiä eli salaattien ja kaalien grillausta.
Vappu lohkoo varhaiskaalin neljään osaan ja paahtaa niihin grillissä rusketusraidat pintaan. Grillatut varhaiskaalit hän viimeistelee chilillä ja valkosipulilla viimeistellyllä vinaigretilla.
6. Kurkkua grilliin? Kyllä vain!
Grillatut avomaankurkut kuuluvat Vapun suosikkeihin. Keskikesän sesonkivihannes sopii erinomaisesti grillatun lihan kylkeen. Grilli antaa kurkulle kauniit rusketusraidat ja minttuinen marinadi raikkaan maun.
7. Vappu Pimiän grillatut munakoisot viimeistellään fetamurulla ja tuoreella tomaatilla
Kasvisten grillaus on nyt trendikästä! Vapun grillatut munakoisot maistuvat niin kasvis- kuin sekasyöjillekin. Hetken mielijohteesta syntyneessä reseptissä maut ovat todella kohdallaan. Pääroolissa on umaminen munakoiso, joka kypsennetään grillissä ja tarjoillaan tuoreiden tomaattikuutioiden, murustellun fetan ja mintun kera.
8. Grilli muuntuu myös pizzauuniksi
Kuumaksi kuumeneva grilli on hyvä vempele siihen, jos haluat saada pizzaa, joka osuu lähelle pizzerian antimia. Vappu neuvoo tekemään pohjasta ohuen ja olemaan tarkkana, ettei pizza pala, mutta jää niin rapeaksi, ettei ”slice lotsähdä, kun sen ottaa käteen”.
Vapun grillipizzassa on täytteenä juustoraastetta, mozzarella, kinkkua tai salamia, tomaatti ja paprikaa, mutta voit valita höysteet oman maun mukaan.
9. ”En tiedä mitään, minkä kanssa salsa verde ei sopisi”
Jos Vapun tulisi syödä yhtä kastiketta loppuelämän ajan, olisi se salsa verde. Öljypohjaisen kastikkeen juttu on reilussa määrässä yrttejä sekä sardellifileissä.
”Sen sijaan, että kerron minkä kanssa se sopii, totean, että en tiedä minkä kanssa se ei sopisi. Kastike säilyy jääkapissa useamman päivän ja toimii, niin lihan kuin kalan kaverina. Minun suosikkiparit tälle on paistettu tai grillattu vaalea kala sekä karitsa”, Vappu kertoo.
Salaatti on hellepäivien luottolounas
10. Itämainen salaatti vie makumatkalle Aasiaan
Helteellä ei tee mieli mitään tuhtia eikä varsinkaan kuumentaa uunia (ja samalla muuta asuntoa). Itämainen nuudelisalaatti on raikas ja kevyt lounas, johon ruokaisuutta tuovat pannulla paistettu jauheliha ja keitetyt riisinuudelit. Tuulahduksen Aasiaa ateriaan antavat lime, chili, kalakastike sekä soijakastike.
11. Kätevä kanakulho toimii niin viileänä kuin lämpimänäkin
Kulhoruoat ovat nyt erittäin suosittuja! Kanabowl eli kanakulho on näppärä kesäruoka, sillä sen voi nauttia myös viileänä. Vapun versiossa on kanan rintafileitä, kvinoaa, porkkanaa, herneitä ja korianteria.
Hyödynnä makea tomaattisato – Vappu Pimiän parhaat kesäreseptit tomaatista
12. Gazpacho eli kylmä tomaattikeitto viilentää kuumilla keleillä
Onko gazpacho jo tuttu? Kylmä vihanneskeitto on Espanjan lahja hikisille hellepäiville. Vappu tekee gazpachoa vain kesäisin, kun kotimaiset tomaatit ja kurkut ovat parhaimmillaan ja varmasti kypsiä.
13. Tomaattikeitto on parasta tuoreesta sadosta
Tomaattikeitto maistuu myös lämpimänä. Tuoretomaattikeitto kuuluu Vapun keittiössä niin ikään kesäruokiin, sillä silloin tuoreet, kotimaiset tomaatit ovat erityisen makeita. Vapulla on tapana keittää kerralla iso satsi ja pakastaa loput pakkaspäivien iloksi.
”On ihana syödä kesäistä tomaattikeittoa keskellä sydäntalvea”, Vappu kertoo blogissaan.
14. Salsa on oiva lisuke lähes mille vaan
Tuoreet tomaatit nostavat salsan uudelle tasolle – lopputulos on aivan toista maata kuin tomaattimurskasta tehty. Herkullinen tomaattilisuke on meksikolaisen keittiön kulmakiviä, mutta Vappu tykkää syödä sitä vähän kaiken, esimerkiksi munakkaan kanssa.
15. Pizzapannari yhdistää pannukakun, pizzan ja satokauden antimet
Helppo pizzapannari on sadonkorjuun hittivälipala! Vappu sekoittaa perinteiseen pannukakkuun pizzasta tuttuja täytteitä, kuten tonnikalaa, jauhelihaa tai kinkkusuikaleita sekä satokauden antimia, kuten kesäkurpitsaa, tomaattia, paprikaa ja sieniä.
16. Ranskalainen tomaattipiirakka on Vapun luottoresepti
Ranskalainen tomaattipiiras on kuulunut Vapun reseptirepertuaariin lähes 20 vuotta. Eikä ihme! Raaka-ainelista on varsin kohtuullinen, etenkin, jos leivot piirakan kaupan valmiiseen pohjaan. Paras piirakka valmistuu loppukesän makeasta tomaattisadosta.
”Tämä piiras sopii erinomaisesti tarjottavaksi esimerkiksi syksyn rapujuhliin ennen tai jälkeen rapujen”, Vappu vinkkaa.
Vappu Pimiän kesäreseptit jälkiruokapöytään
17. Raparperipiirakka, joka toimii vuodesta toiseen
Alkukesä on raparperin kulta-aikaa. Vappu keittää raparperista hilloketta ja mehukeittoa ja leipoo piirakkaa. Raparperipiirakka valmistuu samalla reseptillä jo yli 20 vuoden kokemuksella. Täyte sekoitetaan ranskankermasta, raparperista, sokerista ja kananmunasta. Mukaan lisätään hieman vaniljauutetta tai -sokeria.
”Se ei ole liian makea, vaan antaa tilaa raparperin herkulliselle maulle”, Vappu kehuu.
18. Marjapiirakka on takuuvarma jälkiruoka
Heinäkuussa herkkusuita hemmotellaan kypsällä marjasadolla. Ennen kuin säilöt tuoreen sadon, varmista, että pakastin on tyhjennetty edellisvuoden aarteista. Viimevuotiset marjat voi upottaa vaikkapa tähän Vapun helppoon marjapiirakkaan.
19. Kirsikkahilloke on nappivalinta juustojen seuralaiseksi
Kirsikkahilloke on yksi Vapun kesän vakiotarjottavista. Omien kirsikkapuiden happamista marjoista keitetty hilloke on lyömätön pari esimerkiksi juustojen kanssa.
”Mökkipihallani kasvaa useampi kirsikkapuu ja olen tehnyt niistä joka vuosi kirsikkahilloketta, josta on tullut suuri hitti kaikkien sitä nauttineiden keskuudessa”, Vappu kertoo.
20. Pannukakku ternimaidosta nostaa pannarin uudelle tasolle
Pannukakku ternimaidosta, eli heti lehmän poikimisen jälkeen erittyvästä maidosta, on lyömätön jälkiruoka.
”Minä en ole eläessäni syönyt niin hyvää pannaria kuin ternimaidosta tehtynä! Ja ternimaitohan on todellista superfoodia!” Vappu kertoo blogissaan.
”Loistava ohje. Onnistui hyvin. Kiitos ohjeesta”, kommentoi puolestaan lukijamme Muori83.
Lue myös Anna.fi: Vappu Pimiä paljastaa perheensä hittiherkut: pizzapannaria ja kesäkurpitsakakkua
Kommentoi
Kommentoi juttua: Vappu Pimiän parhaat kesäreseptit keräävät varmat kehut – kokosimme 20 tajunnan räjäyttävää suosikkiherkun ohjetta