Ruoka

Aivan kuin sorbettia! Pakastetut viinirypäleet ovat herkku, jota hehkuttaa jopa kuuluisa tv-kokki

Pakastetut viinirypäleet ovat makea mutta jäätelöä terveellisempi tapa viilentää itseä kuumilla keleillä. Asiantuntija kertoo, miksi viinirypäleet muuttuvat karkkimaiseksi jääsohjoksi.

Kun hikinoro valuu kesäpäivänä niskaa pitkin selkään, tulevat niksit viilentämiseen tarpeeseen. Jäätelön tietävät kaikki, mutta oletko jo kokeillut pakastaa viinirypäleitä?

Pakastetut viinirypäleet ovat jäätelötuuttia terveellisempi ja raikkaampi viilentäjä. Niitä hehkuttavat nyt niin sesongin kasvisten käyttöön kannustava kotimainen Satokausikalenteri kuin brittiläinen tv-kokki Jamie Oliverkin.

”Jos et jo tee tätä, tee itsellesi palvelus ja heitä kasa viinirypäleitä pakastimeen tänä aamuna! Kahden, kolmen tunnin kuluttua sinulla on mitä herkullisin, terveellisin ja virkistävin välipala”, Jamie Oliver intoilee Instagram-postauksessaan.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Jamie Oliver (@jamieoliver) jakama julkaisu

Brittikokki kertoo verkkosivuillaan viinirypäleiden sisuksen muuttuvan kahden kolmen tunnin pakastamisen aikana sorbettimaiseksi, maultaan karkkimaiseksi herkuksi. Kotilieden nelihenkinen raati testasi, pitääkö väite paikkaansa. Kokeilussa oli mukana sekä tummia että vihreitä viinirypäleitä.

Testaajina olivat toimittajat Sinimaria Halonen ja Iina Alanko, tuottaja Mia Kuntsi sekä toimituspäällikkö Milla Kukkonen.

Lue myös: Kesäkurpitsan pakastaminen kannattaa – pakasta zucchini raasteena, kuutioina tai soseena

Viinirypäleiden pakastaminen toimii – ”Aivan kuin puraisisi mehujäätä”

Suoritimme ensimmäisen maistelun, kun viinirypäleet olivat olleet pakastimessa kaksi tuntia. Viinirypäleiden pintaan oli parin tunnin aikana ehtinyt tulla kevyt huurre.

Kohmeinen rypäle tuntuu suussa mukavan viileältä. Kun rypäleen puraisee hampailla rikki, eron tuoreen ja pakastetun viinirypäleen välillä huomaa. Siinä missä tuoreesta rypäleestä pirskahtelee mehua haukatessa, on pakastetun rypäleen koostumus huomattavasti tiiviimpi.

Viinirypäleen maku tulee pääosin kuoresta. Pakastettu viinirypäle on makea, mutta kuorelle ominainen maku on huomattavasti miedompi kuin tuoreessa viinirypäleessä. Raatilaisten mielestä pakastettuna rypäleet maistuvat jopa paremmalta, sillä etenkin tuoreiden vihreiden viinirypäleiden kuori on maultaan melko voimakas.

Kahdessa tunnissa kaikki rypäleet eivät ole ehtineet jäätyä rasiassa yhtä paljon. Alimmat ovat jähmettyneet niin, että paikoin tuntuu kuin haukkaisi mehujäätä tai jääsohjoa. Ylempien rypäleiden sisus on sen sijaan mehumaisempi. Kolmen tunnin pakastuksen jälkeen rypäleet ovat jäätyneet tasaisemmaksi jääsohjoksi.

Jos herkuttelijan hampaita vihloo helposti, pakastettu viinirypäle ei välttämättä ole kaikista sopivin välipala. Kylmä lävistää hampaat nimittäin nopeasti. Muutoin kohmeisia viinirypäleitä voi hyvin suositella hellepäivän naposteltavaksi. Rypäleet maistuvat sellaisenaan, mutta ne voisivat sopia myös esimerkiksi drinkkeihin.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Satokausikalenteri (@satokausikalenteri) jakama julkaisu

Sorbettimainen koostumus johtuu soluseinämien rikkoutumisesta

Mitä viinirypäleille oikein tapahtuu pakastaessa? Mistä jäätyneiden viinirypäleiden sorbettia muistuttava koostumus johtuu? Kysyimme asiaa Turun yliopiston elintarvikekehityksen professori Anu Hopialta.

Viinirypäleiden vesi hedelmäsolujen sisällä jäätyy pakkasessa. Jääkiteet ovat aluksi pieniä, mutta kasvavat nopeasti solukkoa suuremmiksi. Niinpä ne kasvaessaan rikkovat hedelmän soluseinämät sisältäpäin vähän niin kuin pienet terävät veitset. Seurauksena on herkullista jääsohjoa, Hopia selittää.

Sama soluseinämien hajoaminen tapahtuu Hopian mukaan niin lihassa, kasviksissa kuin juureksissakin. Esimerkiksi pakastetun lihan puiseva rakenne johtuu juuri siitä, että lihasnesteet karkaavat lihan jäätyessä rikkoutuneista soluista.

Pakastetuista viinirypäleistä miellyttävän karkkimaisen syötävän tekevät viinirypäleen ohut kuori ja runsas vesi- ja sokeripitoisuus. 70–85 prosenttia viinirypäleestä on vettä, ja sokeria on noin 15,5 grammaa 100 grammaa kohti.

”Kun viinirypäle jäätyy, ainoastaan vesi sen sisällä jäätyy, jolloin sokeriliemi väkevöityy. Tällainen jäätymättä jäänyt neste on ihanan makea”, Hopia sanoo.

Se, kuinka pitkään viinirypäleet säilyvät pakastimessa, selviää Hopian mukaan vain kokeilemalla. Elintarvikekehityksen professori muistuttaa, että mitä pidempään elintarvikkeita pakastaa, sitä enemmän niistä haihtuu vettä. Haihtunut vesi ei palaudu enää elintarvikkeiden rakenteiden sisälle, vaan jäätyy jäähileeksi niiden pintaan.

”Siksi ruoka kuivuu pakkasessa koko ajan”, Hopia sanoo.

Juttua muokattu 13.7.2023: jutun loppuun on lisätty video.

Lue myös Anna.fi: Hellepäivän herkut vesimelonista – vesimelonisalaatti, vesimelonipizza ja 3 muuta ihanaa vesimeloniherkkua

Kommentoi

Kommentoi juttua: Aivan kuin sorbettia! Pakastetut viinirypäleet ovat herkku, jota hehkuttaa jopa kuuluisa tv-kokki

Sinun täytyy kommentoidaksesi.