Suklaapossu

Vadelma-raparperi -rahkamurupiirakka

Raparperit alkoivat kasvaa nyt kovaa vauhtia ja siitä innostuneena päätin tehdä yhden parhaimmista piirakoista eli rahkamurupiirakan raparperista. Koska vadelmat ovat raparperin kavereita, myös niitä humpsahti joukkoon. Raparperi, vadelmat, rahka ja murupäällinen sopivat loistavasti yhteen! 

Lapsuudessani teimme peruspiirakoiden ja pullien lisäksi silloin tällöin tämäntyyppistä sitruunaista rahkamurupiirakkaa, joka rahkatäyte siis maustettiin sitruunalla. Silloin kutsuimme tuota piirakkaa myös rahkapiirakaksi. Tuo piirakka on myöhemmin osoittautunut Maisemakahvilan raparperipiirakan tapaiseksi piirakaksi, joka tehdään samaan tyyliin: pohjan ja murupäällisen väliin tulee rahkatäyte ja raparperin paloja. Tuota piirakkaa onkin tullut tehtyä hieman muokattuna jo vaikka kuinka monta kertaa. Olen tehnyt mustikka-rahkapiirakkaa, omenapiirakkaa omenahillolla, kirsikka-rahkamurupiirakkaa, munatonta punaherukkapiirakkaa ja miltei kymmenen vuotta sitten myös raparperista

Mun piti alunperin tehdä tästä tasan samanlainen kuin Maisemakahvilan piirakka, mutta kaivoinkin esille sitruunapiirakan ohjeen ja käytin sitä tämän piirakan pohjana. Mieto sitruuna, raparperit ja vadelmat sopivat tosi kivasti yhteen.  

Maisemakahvilan piirakka taitaa olla juuri tämän hetken tehdyimpien piirakoiden joukossa, Jännästi törmäsin tämän tapaiseen, vadelmilla höystettyyn variaatioon ihanassa Kaakaota kermavaahdolla -blogissa juuri tuona päivänä, kun itse olin jo suunnitellut leipovani tämän. Piirakkaa onkin helppo muokata omien mieltymystensä mukaan. Mukaan voi laittaa erilaisia marjoja tai rahkan voi korvata maustamattomalla jogurtilla tai vaikkapa Minkavin tapaan ranskankermalla. 

Tykkään, kun tässä piirakassa on päällä paljon murua ja pohja on suht ohut, joten jaan pohjan ja päälle tulevan muruseoksen usein puoliksi. Samalla piirakasta tulee hieman ohuempi. Paksummalla murukerroksella myös päällä oleva murupäällinen pysyy pidempään rapeana, nam. Yleensä tämän tyyppisisssä ohjeissa muruseos jaetaan suhteessa 2/3 pohjaan ja loput 1/3 päälle, joten jos haluaa paksumman pohjan ja ohuemman murupäällisen, niin jako kannattaa tehdä niin.

Tässä ohje niinkuin itse tein. 

Vadelma-raparperirahkamurupiirakka

n. 35 x 40 cm kokoiselle uunipellille. Noin 30 annosta.

Muruseos:

8 dl vehnäjauhoja

3 dl sokeria

2 tl leivinjauhetta

2 tl soodaa

2 tl vaniljasokeria

250 g pehmeää, huoneenlämpöistä pehmeää voita

Pohja:

puolet muruseoksesta

2 dl piimää (tai maustamatonta jogurttia)

2 munaa

Väliin:

500 g maitorahkaa

2 dl sokeria

2 munaa

2 tl vaniljasokeria

2 rkl sitruunan mehua

0.5-1 sitruunan raastettu kuori

 

6 dl raparperin paloja

4 dl (pakaste)vadelmia

Päälle:

puolet muruseoksesta

Ohje:

Sekoita vehnäjauhot, sokeri, leivinjauhe, sooda ja vaniljasokeri keskenään. Lisää pehmeä voi ja sekoita keskenään murumaiseksi seokseksi.

Jaa muruseos kahteen yhtä suureen osaan. Sekoita toiseen osaan 2 munaa ja piimä.

Älä pelästy, jos taikinan joukkoon jää paakkuja, ne häviävät kyllä uunissa.

Valmista väliin tuleva seos sekoittamalla rahka, sokeri, muna ja vaniljasokeri keskenään. Pese sitruunan kuori hyvin. Raasta sitruunan kuoren uloin, keltainen osa ja purista sitruunasta mehut. Lisää kuoriraaste ja mehu rahkaseokseen.

Laita leivinpaperoidulle syvälle uunipellille ensin seos, jossa on piimä ja sen päälle rahkaseos. Ripottele pinnalle raparperit ja vadelmat.  Ripottele päällimmäiseksi jauho-rasva-sokeri-muruseos.

Paista piirakkaa uunin keskitasolla 200 °C:ssa noin 30 minuuttia tai kunnes piirakka on saanut hieman väriä pintaansa.

Anna piirakan jäähtyä kokonaan ja anna olla mieluusti jääkaapissa yön yli, sillä tällöin piirakan maut tulevat parhaiten esille.

Vinkki:

* Varo paistamasta piirakkaa liikaa, jotta ei suottas kuivu. Piirakka on sopivan kypsä, kun se on saanut pintaansa hieman väriä sinne tänne ja tuntuu kevyesti koitettuna pehmeältä (varo polttamasta itseäsi, jos koitat piirakan pintaa sormin).

 

Ps. Piirakan kuvat tuli räpsittyä häthätää pienessä tokkurassa kuumeesta selviydyttyäni, mutta toivottavasti niistä saa selvän.


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vadelma-raparperi -rahkamurupiirakka

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *