Hyvinvointi

Puuttuva hammas voi vetää vakavaksi: Hammaslääkäri vastaa 10 kysymykseen hammasimplanteista ja muista korjausmahdollisuuksista

Puuttuvan hampaan korvaaminen on potilaalle helppoa, joskaan ei halpaa. Uuden hampaan voi saada nopeastikin.

Kun aikuisena menettää ensi kertaa hampaan, voi tulla hätä ja huoli: nytkö hankitaan jo tekohampaat? Onneksi vaihtoehtoja on monia, kertoo suu- ja leukakirurgiaan erikoistuva hammaslääkäri Ville Männistö tamperelaisesta hammaslääkäriasema Helmiäisestä. Kysyimme Männistöltä 10 kysymystä hampaiden korjaamisesta, implanteista, silloista ja tekohampaista. Lue, miten puuttuva hammas voidaan korjata.

Lue myös: Bruksismi eli hampaiden narskuttelu voi saada niskan jumiin ja pään kipeäksi – yksi suomalaisten suosima tapa vain pahentaa oireita

1. Miksi puuttuva hammas kannattaa korjata?

Hampaat liikkuvat tukirakenteissaan elämän loppuun asti. Kun yksi hammas takimmaisia lukuun ottamatta puuttuu rivistöstä, muut hampaat alkavat vaeltaa eteenpäin nenän suuntaan. Hammas, jolta puuttuu vastapurija, alkaa pidentyä kohti puuttuvan hampaan poistoaukkoa.

Hampaiden vaeltamisen ja pidentymisen seurauksena purenta muuttuu. Leukaniveliin tulee vaivoja, ja suuta ja päätä voi särkeä.

Kolo rivistössä haittaa syömistä. Etualueelta puuttuva hammas voi vaikeuttaa joidenkin äänteiden sanomista.

Aukko rivistössä on myös ulkonäköhaitta ja voi estää vapautuneen hymyn.

Lue myös: Karies uhkaa suomalaisia: Ehkäise hampaiden reikiintyminen

2. Mistä saadaan uusi hammas puuttuvan tilalle?

Puuttuva hammas voidaan korvata esimerkiksi implantilla ja toisiin hampaisiin tukeutuvalla sillalla.

Implantti koostuu ruuvinmuotoisesta, yleensä titaanisesta juuriosasta ja sen päälle keraamisesta materiaalista rakennettavasta hampaan näkyvästä osasta, eli kruunusta. Keinojuuri asetetaan paikoilleen leukaluuhun leikkauksessa.

Sillassa hammaskruunut kytketään kiinni toisiinsa aukkopaikan ylittävällä rakenteella, joka tukeutuu aukon viereisiin hampaisiin.

Hammasimplantti on hyvä ratkaisu silloin, kun viereiset hampaat ovat terveet. Siltaa voidaan käyttää, jos aukon viereisiä hampaita on paikattu laajalti tai niihin on tehty juurihoito.

Siltaa ei ole järkevää tehdä ehjiin hampaisiin, sillä siinä aukkopaikan viereisiä hampaita joudutaan hiomaan. Se kuluttaa hammaskudosta.

Lue myös: Pelkkä hampaiden pesu ja lankaus ei riitä – suusi ei puhdistu ilman tätä tärkeää vaihetta

3. Kuinka nopeasti uuden hampaan saa?

Silta rakentuu parilla hammaslääkärikäynnillä. Implantti voidaan asentaa joko välittömästi hampaan poistokuoppaan tai viiveellä. Välittömiä eli immediaatteja implantteja tekeviä hammaslääkäreitä on vähän.

Viivästetyn implantin valmistuminen vaatii monta hammaslääkärikäyntiä ja kestää puolesta vuodesta vuoteen. Titaanin luutuminen leukaluuhun on hidasta. Jos kudoksissa on tulehdus, hoidon aloittaminen viivästyy. Tällöin odotetaan puoli vuotta, että tulehdus paranee ja implantti voidaan laittaa paikoilleen.

Potilaan ei kuitenkaan tarvitse olla ilman hammasta. Odotusajaksi juuren päälle voidaan tehdä väliaikainen kruunu tai valmistaa tilapäinen irtoproteesi.

Potilaalle implantti- ja siltahoito ovat helppoja ja kivuttomia. Ne tehdään paikallispuudutuksessa.

4. Miten puuttuva hammas korjataan? Sopiiko hammasimplantti jokaisen suuhun?

Implantti tehdään vain terveeseen suuhun, terveelle henkilölle, tai henkilölle, jonka perussairaudet ovat hyvässä hoitotasapainossa. Hampaissa ei saa olla reikiä, ikenien tulee olla kunnossa ja leukaluussa riittävästi luuta.

Aina kun hammas poistetaan, kajotaan luuhun. Toisinaan sitä kuluu implantin kiinnittymistä ajatellen liikaa. Puuttuva luu voidaan tarvittaessa korvata luunsiirrolla. Tarvittava luu otetaan yleensä alaleuan viisaudenhampaan alueelta.

Oma luu on aina luusiirrettä parempi. Koska ikä kuluttaa luuta, implantin laittoa ei kannata jäädä harkitsemaan kovin pitkään.

Tupakoitsijoille ei laiteta mielellään implantteja. Tupakointi vaikeuttaa implantin luutumista ja lisää tulehdusriskiä.

Lue myös Seura.fi: Harjaatko hampaasi oikealla sormiotteella? Liian hankaava hammastahna ja kova hammasharja kannattaa jättää kaupan hyllyyn 

5. Voiko implanteista tai silloista irrota elimistöön jotain?

Implantin juuri tehdään samasta titaanista, jota käytetään keinonivelissä. Hammassillassa voidaan käyttää keraamia tai kultaa. Kruunut tehdään tavallisesti keraamisista materiaaleista, ja ne kiinnitetään hampaaseen muovisementillä.

Maailmalla on tuhansia implanttimerkkejä, jotka eroavat toisistaan muun muassa hinnaltaan. Suomessa implanttihoidon kustannuksista yli puolet aiheutuu materiaaleista.

Kotimaiseen hintatasoon nähden hyvin edullinen hinta tarkoittaa, että hammaslääkäri säästää materiaaleista. Itse en antaisi laittaa Kiinassa valmistettua implanttia suuhuni.

6. Käytetäänkö nykyaikana irrotettavia tekohampaita?

Irtoproteesin käytössä on paikkakuntakohtaisia eroja: Pohjois-Suomessa niitä käytetään enemmän kuin pääkaupunkiseudulla.

Irtoproteesi ja neppariproteesi ovat edullisimmat vaihtoehdot useamman puuttuvan hampaan korvaamiseen. Irrotettava neppariproteesi kiinnitetään muutaman implantin varaan, ja se pysyy perinteistä proteesia paremmin paikoillaan.

Useampi puuttuva hammas voidaan korvata myös koko leuan ylittävällä sillalla. Kiinteä rakenne on suun terveyden ja käyttömukavuuden kannalta irtoproteeseja parempi ratkaisu.

Lue myös: Parodontiitti muhii pitkään oireettomana suussa – hoitamattomalla iensairaudella voi olla vakavia seurauksia terveydelle

7. Mitä puuttuvan hampaan korvaaminen maksaa?

Implantin hinta alkaa noin 2 000 eurosta. Yhden hampaan korvaava silta maksaa parisataa euroa enemmän. Irtoproteesin saa edullisimmillaan 500 eurolla.

Kela korvaa implantin leikkauksen osalta, mutta esimerkiksi materiaali–kustannukset potilas maksaa kokonaan itse.

8. Saako terveyskeskuksesta uuden hampaan?

Jotkut terveyskeskukset tekevät puuttuvan hampaan korjauksia, mutta eivät kaikki.

Puuttuvan hampaan korvaaminen vaatii koulutuksella hankittavaa erityisosaamista, eikä sitä ole kaikilla hammaslääkäreillä.

9. Kuinka pysyviä korvaavat ratkaisut ovat?

Aiemmilla materiaaleilla valmistetut implantit ovat kestäneet tutkimusten mukaan noin 30 vuotta. Nykyisillä materiaaleilla implantin käyttöikä voi venyä pidemmäksikin.

Implantti ei aina juurru leukaluuhun, jolloin potilas menettää implantin. Näin käy yhdelle–kahdelle prosentille perusterveistä ihmisistä. Luutumatta jäänyt implantti voidaan korvata uudella muutaman kuukauden kuluttua.

Kuten omiin hampaisiin, implantin ympärille voi kehittyä tulehdus. Potilas voi itse vaikuttaa tulehdusriskiin huolehtimalla hyvästä suuhygieniasta.

Hyvälaatuiset implantit rikkoutuvat hyvin harvoin.

10. Vaatiiko uusi hammas erityistä hoitoa?

Implantin kruunuun ei voi tulla reikää, mutta sen tyveen voi tulla ientulehdus tai parodontiitti, eli hampaita kiinnityskudoksestaan irrottava sairaus.

Hammasimplantti pitää puhdistaa yhtä huolellisesti kuin muut hampaat ja myös hammasväleistä pitää huolehtia.

Siltarakenteen puhdistaminen on työläämpää. Siitäkin selviää hammasharjalla ja -langalla.

Lue myös: Ientulehdus voi olla hengenvaarallinen – näin tunnistat ja hoidat sen

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 19/20.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Puuttuva hammas voi vetää vakavaksi: Hammaslääkäri vastaa 10 kysymykseen hammasimplanteista ja muista korjausmahdollisuuksista

Sinun täytyy kommentoidaksesi.