Liikunta

Miten pitää paino kurissa? Painonhallintaryhmä auttaa Sonjaa pysymään normaalipainoisena

Sonja Eskola nauttii ryhmässä liikkumisesta ja harrastaa myös laihdutusryhmässä käyntejä. Toisten painoaan tarkkailevien tuki ja kannustus on auttanut Sonjaa laihtumaan.

Kun Sonja Eskolan, 48, kuopus oli vauva 18 vuotta sitten, hän huomasi bikinikuvastaan, että jotakin täytyy tehdä. Painonvartijoiden avulla Sonja laihdutti neljässä kuukaudessa 15 kiloa.

Sonja oli tyytyväinen, ja paino pysyi pitkään tasapainossa. Sitten kiloja alkoi taas kertyä huomaamatta. Siihen vaikutti tupakoinnin lopettaminen ja se, että iän karttuessa aineenvaihdunta hidastui.

Lue myös: Laihduttaminen ilman liikuntaa: pidä mielessä nämä 4 asiaa, niin onnistut

Nyt Sonja kertoo, miten hän on onnistunut pysymään normaalipainoisena:

Kaverit taputtavat, kun olen saanut kiloja pois

”Olen ryhmässä toimija. Onnekseni löysin vantaalaisen Painonhallinnan vertaistukiyhdistys ry:n ryhmän. Tapaamme viikoittain, jaamme kokemuksiamme ja kannustamme toisiamme.

Jos olen saanut kolme kiloa pois, muut ryhmäläiset taputtavat ja saan tähtisymbolin. Kehut tuntuvat hyvältä. Ei kun uuteen laskuun, saatan huikata, ja nauramme.

Sonja Eskola
Tanssia­ harrastava Sonja Eskola on löytänyt tasapainoa laihdutusryhmän avulla. ”Jokaisella meistä on omat tavoitteensa. Puhumme siitä, miten kukin edistyy suhteessa tavoitteeseensa. Itseään ei pidä koskaan verrata muihin.”

Ruokapäiväkirja tarpeen

Ruokapäiväkirjan pitäminen on minulle välttämätöntä. Muuten lipsun helposti. Jossakin vaiheessa mittasin ruokia pöytävaa’alla ja kirjasin ne ylös vihkoon. Näen nopeasti, paljonko vaikka viipale juustoa painaa.

Jokaisella meistä on omat tavoitteensa. Puhumme siitä, miten kukin edistyy suhteessa tavoitteeseensa. Itseään ei pidä koskaan verrata muihin.

Oma tavoitteeni on kymmenen kiloa, joista olen jo pudottanut viisi vajaassa vuodessa. Kesällä kiloja tuli takaisin. Nautin lomilla ruoasta ilman rajoituksia, ja paino yleensä nousee.

Viikolla tarkkailen syömisiäni, mutta viikonloppuisin elän vapaasti. Nautin usein vähän punaviiniä, sipsejä ja jäätelöä. En kiellä itseltäni mitään. Muuten herkusta voi tulla houkutin ja minusta takakireä.

Pyrin kuitenkin miettimään, voisinko ottaa vähemmän tai nauttisinko jostakin toisesta vaihtoehdosta.

Tavoitteena tyytyväisyys itseensä

Kaupassa yritän pitää mielessä, että sen minkä kaappiin ostan, sen myös syön.

Noin kerran kuussa mieleni tekee puputtaa herkkuja. Ajattelen sen johtuvan hormoneista. Naisilla hormonikierto vaikuttaa mielitekoihin suoraan hormonien kautta ja myös välillisesti mielialan kautta. Jos puputusvaihe yllättää, pyrin valitsemaan riisikakkuja, sillä niitä ei tee mieli montaa.

Olen itselleni lempeä ja mietin painonhallintaa pitkällä tähtäimellä. En tavoittele kovaa vauhtia, ja välillä tavoitteeni on pysyä siinä, missä olen.

Käyn tanssimassa tai jumpassa 3–5 kertaa viikossa. Street-tanssissa ja bachata-tunneilla mieliala nousee. Menen tunneille suoraan töistä. Jos menisin välillä kotiin, en jaksaisi enää lähteä.

Minua motivoi huoli siitä, mitä minulle käy iän karttuessa. Jos peilikuvassani on nainen liian pienissä vaatteissa, mietin, että taas on kiloja tullut, mihin tämä vielä johtaa. Nyt tavoitteeni on olla tyytyväinen painooni ennen kuin täytän 50 vuotta.”

Lue myös: Laihdu kävelemällä: asiantuntija kertoo, kuinka onnistut 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Miten pitää paino kurissa? Painonhallintaryhmä auttaa Sonjaa pysymään normaalipainoisena

Snickers

Mielenkiintoinen artikkeli ja kannustaa tosi hyvin ihmisiä, joilla on painon kanssa ongelmia.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.