Suhteet

Nettideittailu: 3 ihmistyyppiä, joihin et voi välttää törmäämästä deittisovelluksissa

Tutkija ja kirjailija Angela Ahola listasi kolme erilaista deittailijatyyppiä, joita ei voi olla huomaamatta Tinderissä. Näistä merkeistä tunnistat erilaiset deittailijat – ja tiedät, mitä välttää.

Toivotko löytäväsi Tinderistä sielunkumppanisi vai etsitkö vain kevyttä ajanvietettä uusien ihmisten seurassa? Nettideittailu voi välillä turhauttaa, sillä deittisovellusten käyttäjillä ei suinkaan ole aina samanlaiset tavoitteet.

Lue myös: Kannattaako Tinderiin mennä? Kokenut 42-vuotias käyttäjä kertoo parhaat vinkit Tinderiin

Omien toiveiden tiedostaminen onkin deittailun ensiaskel. Kun tiedät, mitä itse etsit deittailun maailmassa, on helpompi keskittyä samaa haluaviin ihmisiin. Näin vältytään myös väärinkäsityksiltä ja tunteiden loukkaamiselta.

Mitä eri nettideittailijatyyppejä on ja miten ne tunnistaa? Psykologian tohtori ja kirjailija Angela Ahola kertoo.

Nettideittailu: Kolme päätyyppiä nettideittailussa

1. Yhden yön deittailijat

Ensimmäiseen ryhmään kuuluva deittailija hakee vain sitä itseään: seksiä. Treffien kuvio on selvä. Nähdään teillä tai meillä, harrastetaan seksiä ja sanotaan heippa.

Kevyitä yhden yön juttuja etsivät ihmiset ovat iso osa nettideittailun maailmaa. Moni ei etsi vakituista suhdetta, vaan kaipaa lähinnä hetkellistä läheisyyttä uuden ihmisen kanssa. Nettideittailu tarjoaa tälle helpon väylän.

Aholan mukaan tärkeintä tämänkaltaisessa tapailussa on olla selkeä – selväsanaisuus ja varmuus ovat kaiken A ja O. Jos itse etsii vakituista parisuhdetta ja deittikumppani pelkkää yhden yön juttua, väärinkäsitykset voivat satuttaa.

Mistä hänet voi tunnistaa?

2. Vakituisen parisuhteen etsijät

Toinen nettideittailijatyyppi etsii pitkäaikaista parisuhdetta. Hänen profiilinsa on siisti, ja hän haluaa aidosti tutustua uusiin ihmisiin.

”Bioteksti voi olla esimerkiksi ’hei, haen sinua, joka olet huumorintajuinen, mukava ja kunnianhimoinen’. Jos joku alkaa heti kirjoitella röyhkeitä, hän tuskin kuuluu tähän ryhmään”, Ahola sanoo.

Miten hänet voi tunnistaa?

Lue myös Anna.fi: Parhaat treffipaikat romantikoille, kulinaristeille ja sporttaajille – 10 vaihtoehtoa perinteisille kahvilatreffeille

3. Itsetunnon kohottajat

Tutkimusten mukaan ihmisillä on taipumus kokea merkitykselliseksi se, että joku toinen vaikuttaa pitävän meistä. Myös tuntemattomat ihmiset, joiden kanssa emme halua seurustella, saavat aivojen palkintokeskuksen aktivoitumaan, kun he ilmaisevat lämpimiä tunteitaan. Osa lataakin deittisovelluksen puhelimeensa vain kohottaakseen itsetuntoaan.

”Tämä kolmas ryhmä saattaa olla pikkuisen luihu. He eivät halua menettää kirjoittelukaveriaan, joten he kiertelevät ja kaartelevat ympäriinsä. Monesti he saattavat sanoa hakevansa vakituista suhdetta, mutta eivät kuitenkaan koskaan suostu tapaamaan”, Ahola sanoo.

Ahola painottaa, että jos ei itse kaipaa treffailusta pelkkää itsetunnon kohotusta, kannattaa tätä deittailijatyyppiä välttää. Toivottomaan kirjoitteluun ei kannata tuhlata aikaa.

Mistä hänet voi tunnistaa?

Angela Aholan uutuusteos Digirakkautta – opas onnistuneeseen nettideittailuun (Minerva Kustannus, 2020) julkaistiin syksyllä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Nettideittailu: 3 ihmistyyppiä, joihin et voi välttää törmäämästä deittisovelluksissa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.