Suhteet

Oletko tietämättäsi parisuhteessa pomottajan kanssa? Näistä merkeistä tunnistat alistavan puolison

Kumppanin komentelu voi lyödä kiilaa parisuhteeseen, ja pahimmillaan pomottava puoliso voi saada toisen tuntemaan olonsa arvottomaksi. Lue, miksi puoliso pomottaa ja miten tilanteen saa muutettua.

Pomottava puoliso voi pomottaa usealla keinolla. Pomottaminen voi olla nalkuttamista, komentelua, tehtävien antamista, paremmin tietämistä ja asioista päättämistä.

Ihminen ei aina tajua tulevansa pomotetuksi.

”Voi olla epämääräinen paha olo ja kokemus siitä, että jotain tavassa olla yhdessä on vialla, mutta ei saa kiinni siitä, mikä”, seksuaalineuvoja, seksuaaliterapeutti ja toimintaterapeutti Elina Tanskanen sanoo.

Tanskanen kehottaa kuulostelemaan, millainen olo vuorovaikutuksesta puolison kanssa tulee ja millaisia ajatuksia mieleen nousee, kun pysähtyy pohtimaan pomottamista.

Ulkopuolisen on vaikea arvioida parisuhteen toimivuutta. Voi näyttää siltä, että toinen pomottaa toista kauheasti, mutta se voi olla pariskunnalle toimiva dynamiikka.

Toisaalta taas tasaveroiselta ja keskustelevalta vaikuttavassa parisuhteessa toinen voi kokea, että häntä pomotetaan.

Lue myös: Näin suomalaiset pomottavat puolisoitaan – testaa, oletko itse samanlainen pirttihirmu!

Miksi puoliso pomottaa?

Pomottaminen johtuu usein tarpeesta kontrolloida tilanteita.

”Taustalla voi olla pelkoa ja ahdistusta siitä, että kaikki ajautuu kaaokseen, joudutaan ongelmiin tai tapahtuu jotain ikävää ja pahaa, jos toimitaan toisin”, Tanskanen kertoo.

Pomottava puoliso ei välttämättä tiedosta pelkojaan. Hänellä voi olla hyvä tahto eikä hän haluaisi pomottaa, mutta tarve pitää tilanne hallinnassa saa hänet päsmäröimään.

Parisuhteessa pomottaminen voi olla muodostunut tavaksi. Kauan yhdessä ollut pari on aina toiminut tietyllä tavalla, ja suhteen kumpikin osapuoli pitää tapaa yllä, koska se tuntuu tutulta, vaikka ei olisi kummallekaan paras vaihtoehto.

”Se, joka suostuu pomotettavaksi eikä sano asiasta, on omalta osaltaan myös ylläpitämässä dynamiikkaa. Pomottamista ei voi laittaa vain toisen vastuulle.”

Lue myös: ”Kukaan ei ole ajatustenlukija” – lukijat paljastavat parisuhteen pahimmat virheet

Pomottava puoliso voi lyödä käytöksellään kiilaa parisuhteeseen.

On hyvä muistaa, että arvot ohjaavat käyttäytymistämme. Eri ihmisille eri asiat ovat olennaisia. Toiselle on tärkeää esimerkiksi se, että kotona on siistiä, kun taas toinen suhtautuu asiaan leväperäisemmin. Toista ahdistaa viemätön roskapussi, toista ei.

Lue myös: Avioliitto kriisissä ja avioero uhkaa? Tunnista kriisi ja hae apua ajoissa

Oletko puolisosi alainen vai työpari?

Sana pomottaa ohjaa ajatukset työelämään. Työelämän termien kautta voi hahmottaa omaa parisuhdetta.

”On hyvä pohtia, onko suhteessa esimies ja alainen vai mieluummin kaksi yhteistyökumppania tai kollegaa”, Tanskanen sanoo.

Välillä parisuhteen dynamiikka voi muuttua. Pitkässä suhteessa elämäntilanteet vaihtelevat ja toisen täytyy ottaa ohjat käsiinsä esimerkiksi puolison sairastumisen takia. Tai toinen puolisoista voi kantaa enemmän vastuuta yhdestä osa-alueesta ja toinen toisesta.

Vaikka toinen tekisi päätökset, ne tulisi tehdä yhteiseksi hyväksi. Työpaikallakin homma toimii paremmin, kun vastuussa oleva kuuntelee muita, asioista keskustellaan ja tarvittaessa joustetaan.

Suhteessa on hyvä ottaa vastuuta, kunhan vastuunotto ei mene liian pitkälle ja toinen kahmii kaiken päätäntävallan itselleen. Kannattaakin pohtia, miten toinen käyttää valtaansa ja minkä verran itsellä on valtaa.

”Monissa muissa asioissa voi haistella ja maistella, mikä olisi meille toimivin systeemi, mutta vallan tulisi jakautua suhteessa tasaisesti.”

Lue myös: Et kai ole pomottava puoliso? Näin tunnistat käytöksesi ja muutat sitä

Parisuhteen dynamiikkaa on mahdollista muuttaa

Pahimmillaan komentelun kohteena olevasta voi tuntua, että hänellä ei ole mitään arvoa eikä häntä kunnioiteta. Pomottaja päättää kaikesta, antaa tehtäviä, eikä pomotetuksi tuleva koe itseään tasavertaiseksi.

”Toivon, että jos kärsii siitä, miten on kumppanin kanssa vuorovaikutuksessa ja millainen parisuhteen dynamiikka on, saisi rohkeutta ottaa asian kumppanin kanssa puheeksi eikä ajattelisi vain, että näin tämä on ikuisesti.”

Kumppani ei ehkä tiedosta toimintaansa tai pysty myöntämään sitä. Parisuhteen asioita voi käsitellä myös yksin. Suhteen toisessa osapuolessa käyntiin lähtenyt asioiden työstämisprosessi alkaa Tanskasen mukaan pikkuhiljaa vaikuttaa toiseenkin, kun itsetutkiskelu alkaa näkyä sekä käytöksessä että arjessa.

Lähti parisuhteen dynamiikkaa muuttamaan sitten yksin tai puolison kanssa, kannattaa varautua haasteisiin. Uusien toimintamallien opettelu vie aikaa.

”Muutosprosessi on harvoin sulavan suoraviivainen. Tulee hyviä hetkiä ja sitten takapakkia, jolloin pomotusvaihde voi lähteä taas liikkeelle vitosella. Silloin kumppanin kannattaa huomauttaa ystävällisesti, että hei, huomaatko, mitä tapahtuu.”

Lue myös: Positiivinen viestintä vahvistaa parisuhdetta – 10 askelta kitkattomaan kommunikaatioon

Kommentoi

Kommentoi juttua: Oletko tietämättäsi parisuhteessa pomottajan kanssa? Näistä merkeistä tunnistat alistavan puolison

Ossi

Meillä nainen lähestulkoon määrää arjessa kaiken.Hoitaa pankkiasiat,laatii vko rytmit,mitä tehdään vkoloppuna,lomat yms muut!Arjessa itse kuitenkin teen mitä pitääkin,kun töiltäni ehdin.En ole mikään saamaton tapaus !pidän kodin siistinä,leikin lasten kanssa,kokkaan! Mutta,Hän kuitenkin määräävämpi osapuoli!Ollaan asiasta juteltu paljon! Konflikti tilanteissa hän on paljon verbaalisempi kun minä!Niin,hänen mielestään on ihan selvä että hänen kanssaan mies on alistuvampi osapuoli.itsekseni Mietin asiaa ja totesi että ok mulle,kun ei Tämä nyt mikään keskitysleiri ole kuitenkaan!

Miesvaan

Kuulostaa aikamoiselta. Tietty jos on itelle ihan fine se että nainen määrää kaiken..
Ite en ainakaan omassa suhteessa kattele pätkääkään sellasta ja oon tehny asian myös selväksi. Tavoite ois päättää asioista yhdessä, eikä niin että joko mies tai nainen päättää ja kontroloi.
Saattaa aiheuttaa riitoja aluks kun tuo omia näkemyksiä ja mielipiteitä esille, mutta mielestäni elämä on liian lyhyt siihen että suostuisi jonkun määräiltäväksi.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.