Terveys

Kylkivälilihaksen tulehdus on yleinen ja yllättävän kivulias vaiva – näin erotat tulehduksen muista syistä, jotka voivat saada kyljen kivistämään

Kylkivälilihaksen tulehdus on harmiton, mutta yllättävän kivulias ja huolta herättävä vaiva. Mistä syistä kipu kyljen alla voi johtua?

Kylkivälilihaksen tulehdus on varsin yleinen, joskin harmiton vaiva. Epämääräinen kipu kyljessä voi aiheuttaa kuitenkin huolta, sillä monesti oireilu tuntuu alkavan kuin tyhjästä.

”Tulehdus voi syntyä oikeastaan mistä tahansa. Sen taustalla voi olla huomaamaton liike, joka aiheuttaa pienen venähdyksen, kuten sukkien laittaminen jalkaan tai autosta nouseminen. Myös kylmettyminen, urheilusuoritus, yskiminen tai aivastelu voivat altistaa kylkivälilihaksen venähdykselle”, kertoo yleislääkäri Toni Vänni.

Monesti kylkivälilihaksen venähdystä ei edellä mikään, vaan lihas ärsyyntyy yhtäkkiä itsestään.

”Kylkiluiden välissä olevat pienet lihakset rasittuvat helposti, koska ne ovat jatkuvasti liikkeessä. Kylkiluiden välilihasten vammat syntyvät yleensä spontaanisti ilman, että niiden syntyä on edeltänyt mikään.”

Lue myös: Jatkuva päänsärky ja niskakipu? Syy krooniseen kipuun voi löytyä yllättävästä osoitteesta

Kylkivälilihaksen tulehdus pahenee liikkeessä ja hengittäessä

Paikallinen ja yleensä pienellä alueella sijaitseva kylkivälilihaksen tulehdus voi aiheuttaa kivuliaita oireita. Kipu voi tuntua missä tahansa kylkiluiden alueella. Usein kipu on pistävää ja varsin ikävän tuntuista.

”Kääntyminen saattaa kivun vuoksi tuntua hankalalta. Samoin hengittäminen, sillä kylkiluut ovat silloin jatkuvassa liikkeessä. Kylkiluut erkaantuvat toisistaan hengittäessä, mikä saa tulehtuneen ja kipeän alueen ärtymään entisestään”, kertoo Vänni.

Tulehduksen erottaa muista mahdollisista kylkikivun aiheuttajista siitä, että tulehtunut alue tuntuu käsin painellessa aralta.

”Lihaskipu on paikallinen, hyvin pistemäinen ja sijoittuu yleensä kylkiluiden väliin. Tuki- ja liikuntaelinperäisen vaivan erottaa sisäelinperäisistä siitä, että alue on koskettaessa kipeä, kun taas esimerkiksi keuhkokuume, sydäninfarkti tai keuhkoveritulppa eivät tunnu painellessa kipeiltä.”

Lue myös: Alaselkäkipu voi johtua lantion virheasennosta – näillä 4 tehovenytyksellä lepuutat jumista alaselkää

Näin kipeytynyttä kylkeä hoidetaan

Kylkivälilihaksen tulehdus kestää yleensä muutamista päivistä viikkoihin. Tulehdus voi kestää pidempäänkin, mutta harvemmin kuitenkaan useita kuukausia. Jos kipu on pitkäkestoista ja jatkuvaa, haittaa hengittämistä, eikä ole varmuutta siitä, mistä se on alkanut, kannattaa hakeutua lääkäriin.

”Lääkärissä käyminen ei ole välttämätöntä, jos tuntemus on lievä, on tiedossa, mistä vaiva on alkanut, ja kipu menee ohi tulehduskipulääkkeillä”, Vänni kertoo.

Kylkivälilihaksen tulehdus todetaan lääkärissä kliinisellä tutkimuksella.

”Jos kylki aristaa painellessa, kyseessä on useimmiten kylkivälilihaksen tulehdus. Tarvittaessa voidaan ottaa keuhkokuvat ja tulehdusarvot verestä, jos kylkikivun aiheuttajaksi epäillään esimerkiksi keuhkokuumetta.”

Kylkivälilihaksen tulehdusta hoidetaan tarvittaessa tulehduskipulääkkeillä, lihasrelaksanteilla, lämpö-kylmähoidolla ja fysioterapian avulla. Hieronnasta voi olla apua vaivan hoidossa, sillä esimerkiksi rintarangan aluetta hoitamalla voidaan helpottaa kylkilihasten jumeja.

Kylkivälilihaksen tulehdus on helposti uusiutuva vaiva.

”Tulehdus saattaa uusia helpommin, jos sen on kerran saanut riesakseen. Kylkivälilihaksen tulehdus saattaa tulla herkemmin nuorille ja aktiivisille henkilöille. Parhaiten kylkivälilihaksen tulehdusta voi ehkäistä venyttelemällä ja pitämällä kehostaan hyvää huolta. Toisaalta kylkiluiden välissä olevat herkät lihakset venähtävät helposti nimenomaan kuntoillessa tai venytellessä”, Vänni muistuttaa.

Lue myös: Mikä avuksi, jos lihakset ovat jumissa treenin jälkeen? Yksi liikuntamuoto on ylitse muiden

Olisiko kivun syynä sittenkin jotakin muuta?

Kipu kyljen alla voi johtua myös esimerkiksi näistä:

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kylkivälilihaksen tulehdus on yleinen ja yllättävän kivulias vaiva – näin erotat tulehduksen muista syistä, jotka voivat saada kyljen kivistämään

Osteopaatti

Niin, yli 40 vuotta hoitotyötä (osteopaatti, fyssari) tehneenä yleisin syy tuolle ”kylkivälilihaksen tulehdukselle” on kuitenkin kylkiluun ja nikaman välisen nivelen lukkotila (costo-transversaalinivel) / jumisuus tai itse vastaavan tason fasettinivelen lukkotila tai jäykkyys, joka ärsyttää / tulehduttaa ao. tason kylkivälihermon. Tämä sitten heijastelee kylkeen – joskus paikallisesti joskus pitkin kylkiluiden väliä.

Lääkäri

Kymmeniä vuosia rintatutkimuksia tehneenä lääkärinä voin sanoa että nämä potilaat tulevat usein rintatutkimuksiin kun voi olla vaikea erottaa mistä kipu tulee. Usein syynä on yksipuolinen äkillinen rasitus (haravoijat syksyllä ja keväällä) tai sitten ylävartalon liian vähäinen liikunnan saanti (kudonnaisia harrastaja ja tietokonetyöläiset). Siihen auttaa ylävartalon venytykset ja kiertoliikejumppa, esim. oikeaoppinen sauvakävely. Tavallinen vaiva, joka on helposti hoidettavissa omatoimisesti.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.