Terveys

Mistä tietää, milloin vatsakipu johtuu mahahaavasta? Asiantuntija listaa oireet, joiden vuoksi pitää hakeutua lääkäriin viipymättä

Korventaa, jäytää ja polttelee. Mahahaava aiheuttaa kipua ja voi näkyä vessatuotoksissa. Haava varmistuu ja usein hoituukin tähystyksessä.

Mikä on mahahaava ja voiko sitä ehkäistä elintavoilla? Entä mitkä ovat mahahaavan oireet? Lääketieteen tohtori, gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Tuure Saarinen vastaa kysymyksiin.

Lue myös: Onko sinulla outoja vatsakipuja, mielialan muutoksia tai unihäiriöitä? Moni ei tiedä, että oireet voivat kertoa migreenistä

1. Mikä on mahahaava?

Mahalaukun ja pohjukaissuolen sisäosaa peittää limakalvo, joka suojaa sen alla olevaa kudosta mahalaukusta erittyvältä suolahapolta. Jos suoja heikkenee, suolahappo pääsee vaurioittamaan limakalvoa ja syntyy mahahaava eli ulkustauti.

Arviolta joka kymmenes ihminen sairastuu mahahaavaan elämänsä aikana. Vaikka mahahaava on yleinen, siihen sairastutaan huomattavasti harvemmin kuin 50 vuotta sitten.

2. Miksi limakalvon suoja pettää?

Tavallisimmat syyt mahahaavaan ovat mahalaukun pinnalla elävässä helikobakteerissa ja tulehduskipulääkkeissä, kuten ibuprofeenissa.

Helikobakteeri aiheuttaa tulehduksen mahalaukun limakalvolle, jolloin sen puolustuskyky heikkenee. Tulehduskipulääkkeet vaurioittavat limakalvoa.

Yhdelle kymmenestä helikobakteerin kantajasta kehittyy mahahaava. Riski saada mahahaava kasvaa, jos käyttää tulehduskipulääkettä kolme kertaa päivässä yli kahden viikon ajan.

3. Kuka sairastuu mahahaavaan?

Useimmiten mahahaava tulee ikäihmisille, joilla on nuoria useammin elimistössään helikobakteeria. Heidän nuoruudessaan hygieniataso oli vaatimattomana otollinen helikobakteeritartunnalle. Tartunta saadaan varhaislapsuudessa todennäköisesti perheenjäseneltä esimerkiksi yhteisen lusikan kautta.

Iäkkäät ihmiset käyttävät myös nuorempia enemmän tulehduskipulääkkeitä. Iäkkään haurastuneet kudokset vaurioituvat aiempaa pienemmästä määrästä.

Lue myös: Divertikuliitti on yleinen vaiva, joka aiheuttaa kurjia suolisto-oireita – lääkäri vastaa 10+1 kysymykseen divertikuliitista ja divertikuloosista

4. Kuinka vaarallinen mahahaava on?

Noin neljään prosenttiin mahahaavoista liittyy mahasyöpä. Ei ole varmaa, kehittyykö se haavaan, vai onko haava alkujaankin syövän merkki. Helikobakteeri lisää itsessään mahasyöpäriskiä.

Maha- ja pohjukaissuolihaava voivat aiheuttaa verenvuodon, tai mahanseinämä voi puhjeta ja saada aikaan henkeä uhkaavan vatsakalvon tulehduksen. Niiden oireita ei voi olla huomaamatta ja hakeutumatta hoitoon.

ihminen juo nestettä
Riski mahahaavaan kasvaa, jos käyttää tulehduskipulääkettä kolme kertaa päivässä yli kahden viikon ajan.

5. Millaiset ovat mahahaavan oireet?

Mahahaava aiheuttaa tyypillisesti polttavaa ja jäytävää ylävatsakipua. Kipu voi säteillä selkään ja hartioihin. Pohjukaissuolihaavassa syöminen voi helpottaa kipua, mutta mahalaukun haavassa se tahtoo pahentaa sitä.

Varsinkin iäkkäillä ihmisillä mahahaava voi kuitenkin olla oireeton ja paljastua muun syyn yhteydessä otetusta verikokeesta anemiana.

6. Kuinka kiire hoidolla on?

Ulosteiden muuttuminen tervamaisen tummiksi ja verinen oksennus ovat hälyttäviä oireita, jolloin pitää hakeutua heti hoitoon. Kun mahalaukun seinämä puhkeaa, kipu on sen verran kovaa, että ihminen hoksaa lähteä päivystykseen. Toistuvat ylävatsavaivat tulee aina selvittää vastaanotolla.

Aika varataan nopeasti, jos on jokin seuraavista oireista: selittämätön laihtuminen, uusi merkittävä ylävatsaoire yli 55-vuotiaalla, nielemisvaikeus, poikkeava patti tai pahkura vatsassa ja jatkuva oksentelu.

7. Miten mahahaava selviää?

Mahahaavan oireet ovat pitkälti samanlaisia kuin mahatulehduksessa ja muissa ruoansulatusvaivoissa, joten pelkkien oireiden perusteella sitä ei voi diagnosoida. Mahahaava selviää gastroskopiassa eli nielun kautta tehtävässä tähystystutkimuksessa. Syöpäriskin vuoksi tutkimuksessa otetaan koepaloja. Myös mahdolliset helikobakteerit näkyvät koepaloista.

Gastroskopiassa tähystin viedään nielusta ruokatorveen ja sieltä mahalaukkuun ja pohjukaissuoleen saakka. Tutkimus ei satu, mutta osaa se yökötyttää.

8. Paraneeko mahahaava itsestään?

Ensimmäiseksi lopetetaan tulehduskipulääkkeiden käyttö, vaikka vasta epäiltäisiin mahahaavaa.

Jos oireet ovat lieviä, eikä tähystyksessä paljastu mahahaavaa, lääkäri antaa ohjeet neljän–kahdeksan viikon mittaiseen lääkekuuriin. Lääkkeinä käytetään mahalaukun happamuutta vähentäviä lääkkeitä, eli happosalpaajia tai protonipumpun estäjiä. Niitä käytetään isompina annoksina, jos tutkimuksessa löytyy mahahaava. Mahdolliset vuotokohdat hoidetaan tähystyksessä.

Paraneminen varmistetaan uudella tähystyksellä yleensä kahden kuukauden kuluttua.

Lue myös: Närästääkö? Närästyslääkkeet voivat olla haitaksi – ota mieluummin käyttöön nämä kotikonstit

9. Miten helikobakteeri vaikuttaa mahahaavan hoitoon?

Jos mahahaava on helikobakteerin aiheuttama vaiva, hoitona on bakteerin häätö kahden antibiootin ja mahahappoja vähentävän lääkkeen yhdistelmällä. Helikobakteeri ei välttämättä katoa yhdellä, viikon mittaisella lääkekuurilla. Häädön onnistuminen tarkistetaan hengityksestä tai ulosteesta tehdyllä testillä.

Häätöhoitoon voi liittyä haittoja kuten ripulia ja mahakipua, mutta sitä ei kannata keskeyttää. Hoidon katkaiseminen saattaa synnyttää antibiootteja sietäviä, resistenttejä bakteerikantoja, jolloin hoito ei enää myöhemmin tehoa.

10. Voiko mahahaavaa ehkäistä elintavoilla?

Mahahaavaa ehkäistään välttämällä tulehduskipulääkkeitä, häätämällä helikobakteeri ja lopettamalla mahdollinen tupakointi. Tupakointi heikentää limakalvon vastustuskykyä ja verenkiertoa sekä lisää suolahapon eritystä.

Alkoholi voi runsaasti käytettynä tehdä mahalaukkuun pinnallisen eroosiovaurion, jota kutsuttiin aiemmin mahakatarriksi tai gastriitiksi. Runsas kahvinjuominen lisää mahahapon eritystä, mutta ei vaurioita mahalaukun limakalvoa. Ellei kahvista tule oireita, mahahaavan pelossa sitä ei tarvitse välttää.

Osa ihmisistä reagoi kiireeseen ja paineeseen vatsallaan. Heille stressi voi aiheuttaa mahan limakalvolle pinnallisen tulehduksen. Stressi altistaa, mutta ei yksinään aiheuta mahahaavaa, mutta stressin ja helikobakteerin yhdistelmä aiheuttaa.

11. Miten tulehduskipulääkkeitä käytetään turvallisesti?

Tulehduskipulääkkeet on tarkoitettu satunnaiseen käyttöön, eikä niitä saisi syödä yhtäjaksoisesti kahta viikkoa pidempään. Jos niitä tarvitsee pidempään tai saa niistä lyhyessä ajassa vatsaoireita, mukaan tulee liittää mahansuojalääkitys: happosalpaaja eli protonipumpun estäjä. Kummassakin tapauksessa tulehduskipulääkkeen käytöstä tulisi keskustella lääkärin kanssa, eikä alkaa titrailla lääkkeiden ja mahansuojavalmisteiden kanssa itse.

Parasetamoli on mahasuolikanavalle tulehduskipulääkkeitä turvallisempi vaihtoehto. Se voi kuitenkin suurilla annoksilla vaurioittaa maksaa, haurailla ikäihmisillä siihen riittää pienemmätkin annokset.

12. Millaisia haittoja happolääkkeillä on?

Protonipumpunestäjät voivat aiheuttaa pienelle osalle potilaista pitkässä käytössä haittoja. Ne voivat huonontaa esimerkiksi B12-vitamiinin, kalsiumin ja raudan imeytymistä ja lisätä mahasuolikanavan infektioiden riskiä. Joidenkin lähteiden mukaan ne voisivat lisätä myös ylähengitysinfektioita. Flunssa on kuitenkin niin tavallinen vaiva, että sen syy löytyy todennäköisemmin puutteellisesta käsihygieniasta kuin happolääkkeestä.

Jos käyttää näitä lääkkeitä pitkään, se tehdään aina lääkärin ohjeella tai valvonnassa.

13. Tuleeko happolääkkeestä hapoton maha?

Atrofisesta gastriitista eli mahan limakalvon surkastumisesta puhutaan joskus hapottomana mahana. Hapottomassa mahassa mahalaukun pH on 5–6 normaalin 1–2 sijaan, eikä mahalaukussa erity lainkaan suolahappoa eikä entsyymejä. Happolääke ei tee mahalaukusta täysin eikä pysyvästi hapotonta.

Atrofista gastriittia pelätään mahasyövän riskin takia. Siihen liittyvä syöpäriski on hyvin vähäinen. Helikobakteerin väheneminen on tehnyt atrofisesta gastriitista harvinaisen vaivan. Jos atrofia on vaikea, sitä seurataan säännöllisillä tähystyksillä.

14. Miten mahan happamuus selviää?

Mahan happamuuden selvittämiseen löytyy netistä monenkirjavia ohjeita. Ihminen ei kuitenkaan tee itse mitään sillä tiedolla, onko oma maha hapoton vai ei. Hapottoman mahan itsehoitoon markkinoitavat suolakapselit ovat myös turhia. Niistä voi olla haittaa, sillä ne saattavat syövyttää ruokatorvea.

Refluksitautipotilaille tehdään mahalaukun ja ruokatorven pH-mittauksia. Näiden mittausten tarkoituksena ei ole selvittää mahalaukun happamuutta, vaan oireen laajuutta.

Lue myös Anna.fi: Närästääkö? Tunnista oireet ja hoida närästys kotikonstein – 6 vinkkiä

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 23/2021.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mistä tietää, milloin vatsakipu johtuu mahahaavasta? Asiantuntija listaa oireet, joiden vuoksi pitää hakeutua lääkäriin viipymättä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.