5 x perunamuusi ja kastike
Perunamuusi on ikisuosikki vailla vertaa. Unohda valmiit pakastemuusiainekset ja perunajauheet. Itse tehtyä perunamuusia ei voita mikään. Jos perinteinen muusi tylsistyttää, kokeile näitä maukkaita versioita ja pyöräytä kylkeen huippuhyvä kastike. Huolella tehty perunasose on kaikkien ruokien paras kaveri.
Lammasta ja sitruunaista perunamuusia
Lammas mielletään usein pääsiäisruoaksi, mutta yhtä lailla se maistuu leppoisalla viikonloppuaterialla. Tämä lammasruoka valmistuu hitaasti ja rakkaudella, sillä lampaanpotka saa hautua uunissa kolmekin tuntia. Odottaminen on kuitenkin sen arvoista, sillä lopputuloksena saat uunista ulos täydellisen mureaa lihaa, joka suorastaan sulaa suuhun.
Sitruunainen perunamuusi sopii täydellisesti tuhdin lihapadan raikastajaksi. Yhtä lailla se toimii arki-illan aterialla esimerkiksi nopeasti kypsyvien kalaruokien, kuten uunilohen lisukkeena.
Resepti: Haudutettua lampaanpotkaa ja sitruunaperunasosetta
Samettinen perunapyree, paistettua turskaa ja voikastiketta
Huippuhyvä muusi syntyy Lapin puikulaperunasta ilman turhia kikkailuja. Vain voita, suolaa sekä vähän täysmaitoa, ja se on siinä. Soseuta perunat perunasurvimella, sillä sähkövatkain tekee muusista helposti liisteriä.
Tarjoile perunapyreen kanssa turskan seläkettä. Se paistuu pannulla rapeanahkaiseksi, mutta sisältä meheväksi, kun asetat sen kuumalle pannulle nahkapuoli alaspäin. Ylellinen kastike syntyy voista, kermasta, valkoviinistä ja simpukkaliemestä. Täydellinen yhdistelmä rapean kalan ja samettisen muusin kanssa.
Reseptit:
Vihreä perunamuusi ja jauheliha-kasviskastike
Jos kaipaat lautasellesi annoksen vihervoimaa, lisää perunamuusin joukkoon hienoksi leikattua tilliä, ruohosipulia, persiljaa tai muita yrttejä. Oman värinsä ja makunsa antaa myös vihreä pesto tai pinaatti.
Vihreän perunasoseen kaveriksi sopii jauhelihakastike, joka sekin höystetään anteliaasti kasviksilla. Joukkoon voi raastaa juureksia ja muita kasviksia oman maun tai jääkaapin sisällön mukaan. Kokeile esimerkiksi porkkanaa, palsternakkaa ja kesäkurpitsaa. Kun teet lisukkeeksi vielä tuoreen salaatin, tulee puoli kiloa päivässä täyteen kuin huomaamatta.
Reseptit:
Kotiruokaklassikko: nakkikastike ja juuresmuusi
Perinteinen, ruskeaan kastikkeeseen tehty nakkikastike on perunamuusin luottokaveri ja kotiruokaklassikko vailla vertaa. Korvaa osa perunoista vaaleilla juureksilla, kuten juurisellerillä ja palsternakalla, niin saat annokseen helposti pientä twistiä.
Reseptit:
Viikonlopu suosikki: Rapu-kuha-perunasoselaatikko
Tässä laatikkoruoassa on kaikki. Uunin lämmössä kauniin ruskeaksi paahtuneen perunamuusin alta paljastuu kermainen rapu-kalakastike, joka saa makua sitruunasta ja tillistä. Kuha toimii loistavasti, mutta kalan voi vaihtaa myös muuhun vaaleaan kalaan. Kokeile esimerkiksi turskaa tai seitiä
Resepti: Rapu-kuha-perunasoselaatikko
Kommentoi
Kommentoi juttua: 5 x perunamuusi ja kastike
Valmista perunamuusia vaikkapa kaksinkertainen määrä ja tee yli jääneestä perunamuusista siirapilla makeutettu perunasosevuoka. Perunasosevuoka on hyvä yli jääneestä perunamuusista valmistettu, ”tähderuoka”.
OHJE:
Siirapilla makeutettu yli jääneestä perunamuusista valmistettu perunamuusivuoka.
Notkista perunamuusi maidolla sakeaksi vellimäiseksi soseeksi. Lisää sosetta makeuttamaan ja väriä antamaan tummaa siirappia noin ½-1 desilitraa 1 litraan sosetta. Lisää hiukan jauhoja. Tarkista suola maistamalla, yleensä perunamuusin suola riittää. Sekoita hyvin.
Paista siirapilla makeutettu perunasosevuoka voidellussa uunivuoassa sähkölieden uunissa ja lisää pinnalle muutamia voinokareita. Paista aluksi kuumassa uunissa ja alenna uunin lämpötila, kun sose alkaa kuplimaan, 130-140 asteeseen ja paista siirapilla makeutettua perunamuusivuokaa noin 2-3 tuntia.