Huonekasvit

Tuoksuvat ja ei-tuoksuvat joulukukat: Nämä uskallat viedä tuliaisiksi tuoksuherkälle

Hyasintin tai kielon tuoksu kuuluu monelle joulun tunnelmaan. Allergikoille ja astmaatikoille tuoksut saattavat aiheuttaa hengitystieoireita. Onneksi on tarjolla on lähes tuoksuttomiakin vaihtoehtoja.

Monet joulukukat tuoksuvat, enemmän tai vähemmän. Jotkut kestävät nuppuisia kukkia, mutta kukkien avauduttua alkavat oireet. Onneksi myös tuoksuja välttelevälle löytyy vaihtoehtoja.

Varminta on aina kysyä tuoksuyliherkältä, allergiselta tai astmaatikolta itseltään, millainen kukkatervehdys hänelle sopii. Kun viet kukkia lahjaksi sairaalaan tai muihin laitoksiin, tarkista millaisia toiveita ja käytäntöjä paikassa on. 

Tietoa joulukukkien myrkyllisyydestä löydät Myrkytystietokeskukesta.

Voimakkaasti tuoksuvat joulukukat

Hyasintti tuoksuu voimakkaasti etenkin kukkien avauduttua. Tuoksun on todettu aiheuttaneen voimakkaan reaktion joka kymmenennelle ja lievempiä oireita kolmannekselle allergikoista ja astmaatikoista. Sipulikukka ei kaipaa runsasta kastelua, mutta multaa ei tule päästää rutikuvaksi, jotta nuput jaksavat avautua. Viileässä kukat kestävät.

Kielo on vanhanajan joulukukka, jonka tuoksu huumaa. Hyödetyt kielot viihtyvät kosteassa mullassa, viileässä ja valoisassa paikassa. Leikkokielot kestävät pisimpään viileässä.

Tasetit hankitaan yleensä sipuleina, jotka hyödetään kukkaan huoneenlämmössä kotona. Tasetit tuoksuvat voimakkaasti. Aseta hyötöruukku valoisalle paikalle pois lämmönlähteistä, jotta versot eivät veny.

Havunoksat ja joulukuusi tuoksuvat voimakkaasti kodin lämpöön tuotuina.

Miedosti tuoksuvat joulukukat

Joulutulppaanit tuoksuvat hieman, mutta leikkokukiksi hyödettyjen tulppaanien tuoksu vaihtelee lajikkeittain. Tulppaanit kestävät pisimpään viileässä paikassa.

Ritarinkukka tuoksuu miedosti, mutta osa saa siitäkin oireita. Aseta ruukku valoisalle paikalle, jotta kukkavana ei venähdä. Kukat voi leikata maljakkoon, jos ne uhkaavat kaatua.

Perhosorkidea ei tuoksu kovin voimakkaasti, mutta osa saa siitä oireita. Aseta perhosorkidea lämpimälle, valoisalle ikkunalle. Kastele kerran viikossa kunnolla ja pidä taukoa.

Tuoksuttomia tai lähes tuoksuttomia joulukukkia

Atsalea ei levitä voimakasta tuoksua ympärilleen, mutta sen kostea multa saattaa aiheuttaa oireita. Kastele atsaleaa tasaisesti, jotta nuput jaksavat avautua. Valoisa ja viileä paikka on eduksi.

Joulukaktus on melko varma tuoksuton valinta Se viihtyy valoisassa ja viileähkössä paikassa. Kastele joulukaktusta sisällä säännöllisesti, ja vie se kesäksi ulos.

Joulutähti on suosituin joulukukkamme, joka ei tuoksu juurikaan. Se viihtyy valoisassa, lämpimässä ja vedottomassa paikassa. Kastele joulutähteä muutaman päivän välein, jottei se pääse täysin kuivumaan.

Jouluruusu on uusimpia joulukukkien suosikkeja. Aseta ruukku valoisaan ja viileään paikkaan ja pidä multa kosteana. Säilytä kasvi kevääseen lumihangessa ja istuta puutarhaan.

Tulilatva on varmimpia valintoja. Aseta se valoisaan paikkaan, ja kastele sitä tasaisesti, jotta nuput avautuvat. Sitkeä kasvi selviää mullan kuivahtamisesta, sillä paksut lehdet pidättävät vettä.

Vain silkkikukat ovat takuuvarmasti tuoksuttomia. Puutarhamyymälästä hankitut oksat voi sitoa kimpuksi tai pistellä kuivasieneen.

joulukaktus

Lähteet: Haahtela Tari, Sorsa Pentti: Kasviallergiat ja allergiakasvit (Kirjayhtymä).

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tuoksuvat ja ei-tuoksuvat joulukukat: Nämä uskallat viedä tuliaisiksi tuoksuherkälle

Sinun täytyy kommentoidaksesi.