kalkinpoisto suihkusta

Kirsi nitisti suihkun kalkkisotkun partavaahtokikalla – tähän kaikkeen siivouksen tehoaine sopii

Kalkinpoisto suihkusta ei ole helpoin siivousrasti. Apu lian nitistämiseen saattaa löytyä jo vessan peilikaapista. Siivousalan ammattilaisella Saana Tynillä on teoria siitä, mikä tekee partavaahdosta tehokkaan puhdistusaineen.

Kalkkisaostumat kylpyhuoneen saumoissa, hanoissa ja suihkun seinäpinnoilla ovat harmillisen tuttu näky. Kalkki on ikävää siivottavaa, sillä siihen ei tepsi yleispuhdistusaine. Eräästä yllättävästä kosmetiikkatuotteesta voi kuitenkin olla apu kalkinpoistossa: partavaahdosta.

Lue myös: Etikka puhdistaa – 10 tapaa käyttää etikkaa kodin siivoamisessa

Tamperelainen Kirsi innostui kokeilemaan partavaahtoa suihkun likaiseen lasiseinään sen jälkeen, kun hän oli törmännyt siivouskikkaan sosiaalisessa mediassa. Hän jakoi kuvaparin kokeilustaan Facebookin siivousryhmään.

Kuvista huomaa, kuinka töhnäinen lasiovi muuttui nopean käsittelyn jälkeen kiiltäväksi.

Vasemmalla kuva Kirsin suihkukaapin lasista ennen puhdistusta. Oikealla kuva partavaahtokäsittelyn jälkeen. Kuva: Kirsin kotialbumi 

Vasemmalla kuva Kirsin suihkukaapin lasista ennen puhdistusta. Oikealla kuva partavaahtokäsittelyn jälkeen. Kuva: Kirsin kotialbumi 

”Jumankekka, tää oikeasti toimii! Ei hinkkausta, ei hikeä, verta ja tuskaa”, Kirsi hehkutti Facebookissa.

Kirsi kertoo Kotiliedelle, että kalkkisaostumien irrotukseen sopi hyvin marketin edullisin partavaahto. Sitä hän levitti lasin molemmille puolin pyörivin liikkein.

”Levitin vaahdon lasiin Viledan kylpyhuonesienellä, mutta varmaan niksi toimii muullakin sienellä”, Kirsi sanoo.

Hän antoi aineen vaikuttaa vartin ajan. Lopuksi hän huuhteli vaahdon pois juoksevalla vedellä.

Lue myös Anna.fi: Kaipaako kahvinkeitin pesua? Näin puhdistat kahvinkeittimen etikalla ja ruokasoodalla

Kalkinpoisto suihkusta partavaahdolla: Mitä sanoo asiantuntija?

Kysyimme siivousalan ammattilaiselta, Koti Puhtaaksi -yrityksen Saana Tyniltä, mihin partavaahdon teho perustuu. Tyni kertoo tutustuneensa partavaahdon ainesosaluetteloon jo aiemmin, sillä partavaahdon teho on kiinnostanut häntä ammattimielessä. Hän on myös testannut vaahdolla siivoamista.

”Kyllä se likaa poisti, mutta aika kallis lianpoistoaine on kyseessä”, Tyni sanoo.

Hän ei osaa arvioida tarkasti, millä partavaahdon ainesosayhdistelmällä on likaa puhdistava vaikutus. Hän kuitenkin päättelee, että vaahto tunkeutuu hyvin lian huokosiin.

”Vaahtomainen aine toimii aina paremmin kuin pelkkä puhdistusneste. Näin voimakkaasti vaahtoutuvalle ja pysyvälle puhdistusaineelle voisi olla kysyntää markkinoilla.”

Tyni nostaa esiin myös tuotteen pH-arvon, jolla on paljon merkitystä lian irtoamiseen. Jos aineen pH on hapan, se tehoaa kalkkiin ja kovaan likaan. Emäksinen aine sen sijaan tehoaa rasvaiseen likaan, kuten saippuaan ja ihorasvaan.

Partavaahto on emäksistä, joten periaatteessa se ei ole paras aine kalkinpoistoon. Tyni epäilee, että vaahdon kalkkiin pureutuva vaikutus perustuu johonkin tiettyyn ainesosaan, joka pehmentää myös karvaa.

”On hyvin mahdollista, että jokin partaa pehmittävä ainesosa pehmittää myös kalkkia ja siksi tepsii myös siihen. Luulen, että siinä on salaisuus.”

Lue myös: Siivousalan ammattilaiset paljastavat 6 ammattisalaisuutta, joiden avulla koti pysyy ojennuksessa helposti ja pitkään

Ei viikoittaiseen käyttöön

Vaikka partavaahdolla voi saada kiiltävän lopputuloksen, Tyni suhtautuu vaahtoon kriittisesti. Riskinä on, että iholle tarkoitettu tuote vahingoittaa kodin pintoja ajan kuluessa. Partavaahto voi sisältää kosteuttavia ainesosia, jotka eivät sovi kerrostettuna kodin pinnoille. Kerta tai pari ei haittaa, mutta säännölliseen käyttöön Tyni ei sitä suosittele.

Haittaa voi koitua silloin, jos lisää partavaahtoa pinnoille, pyyhkii vain pois ja toistaa useita kertoja.

”Pelkkä pyyhkiminen ei missään nimessä riitä, vaan aine pitää huuhdella aina pois.”

Siivooja vinkkaa: Myös nämä kosmetiikkatuotteet sopivat kodin siivoamiseen

1. Sampoo

Peiliin jämähtänyt tahmainen hiuslakka ja muut hiustuotejäämät irtoavat parhaiten hiuksille tarkoitetun puhdistustuotteen eli tietenkin sampoon avulla.

2. Palasaippua

Palasaippua toimii hyvin monenlaiseen eri likaan. Palasaippuan jämät voi raastaa esimerkiksi suihkepulloon yleispuhdistusaineeksi.

3. Hammastahna

Hammastahna on oiva hankausaine. Sen avulla voi kiillottaa kuparia, poistaa ruohotahroja tekstiileistä tai valkaista valkoisten kenkien muoviosaa ja pianon koskettimia. Hammastahnalla on myös hajuja neutraloiva vaikutus, joten sitä voi hieroa käsiin esimerkiksi kalan leikkaamisen jälkeen.

4. Eteeriset öljyt

Eteerinen öljy sopii siivouksen tehoaineeksi. Tippa pesuvedessä tai suihkepullossa raikastaa kodin pinnat.

Lue myös: Teepuuöljy on kodin ja ihonhoidon tehotuote – listasimme, mihin kaikkeen suosittu öljy sopii

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kirsi nitisti suihkun kalkkisotkun partavaahtokikalla – tähän kaikkeen siivouksen tehoaine sopii

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X