Kodinhoito

Kodin syyssiivous: Nämä 6 asiaa kannattaa tehdä juuri nyt – katso lista

Syksyllä koti puhdistetaan kesällä kertyneistä sotkuista. Katso kätevä siivouslista kotitöistä, joiden aika on syksyllä.

Useimmiten kuulee puhetta kevät- ja joulusiivouksesta, mutta kodin huolellisempi siivous on paikallaan myös syksyllä. Syyssiivous on paikallaan, kun arki saapuu, jotta tietyt asiat hoituvat kotipuolessa järjestykseen. 

Ammattisiistijä Suvi Mäkelä Suvin siivouspalvelusta listaa kotityöt, jotka kannattaa tehdä syksyisin. Ota tämä lista talteen ja ryhdy hommiin!

1. Ikkunoiden pesu

Moni ajattelee, että ikkunat pestään kerran vuodessa keväisin. Innokkaammat siistijät pesevät ikkunat kahdesti, keväällä ja syksyllä.

”Jos tässä kohtaa on vielä sellainen tilanne, että niitä ikkunoita ei ole keväällä pesty, nyt viimeistään kannattaa”, Mäkelä sanoo.

Ikkunoita voi hyvin pestä lokakuuhun asti, ennen ensilumien tuloa.

Syksy on Mäkelän mielestä parasta ikkunanpesusesonkia, koska paahtava aurinko ei kuivata pesuvettä ikkunaan, jolloin pesu on helpompaa. Pieni sadekaan ei haittaa, vaan päinvastoin – pilvisessä kelissä näkee hyvin ikkunoista heijastuvan lian. 

Lue myös: Täydellinen opas ikkunanpesuun: välineet, tekniikka ja järjestys

2. Verhojen pesu

Monessa kodissa pidetään kesäisin ikkunoita ja ovia usein auki, jolloin ulkoa tulee siitepölyä ja muuta likaa kotiin.

Ulkoa tuleva pöly tarrautuu verhoihin herkästi kesäkaudella, joten Mäkelä suosittelee verhojen pesuun ryhtymistä ilmojen viiletessä.

nainen ripustaa verhoja
Jos et ole aiemmin pessyt verhoja, syksy on paras aika siihen projektiin. © iStockphoto

3. Syyssiivous: Mattojen puhdistus

Jossain kodeissa on tapana varastoida matot kesän ajaksi, koska esimerkiksi lapsiperheissä kuljetaan paljain jaloin niin sisällä kuin ulkonakin. 

Kun lattiat viilentyvät syksyn tullen, ja matot kaivetaan takaisin varastosta, niiden puhtaus pitäisi tarkistaa ennen takaisin paikoilleen heittämistä.

”Suoraan varastosta puhtaalle lattialle levittäminen voi olla iso virhe. Eräällä asiakkaalla hiiret olivat päässeet kesällä mattosäkkiin, ja kun matto tuotiin sisälle, kakkapallerot lensivät pitkin vastasiivottua kotia.”

Mäkelä suosittelee, että varastoidut matot tuuletetaan, tampataan ja käytetään jopa pesulassa ennen niiden tuomista sisälle.

”Vaikka maton veisi pestynä ja pussitettuna esimerkiksi taloyhtiön häkkivarastoon, se likaantuu helposti pölyisessä kellarissa kesäkauden aikana.”

4. Kapselivaatekaapin rakentaminen

Mäkelä on huomannut asiakkaidensa luona, että etenkin syksyllä moni hermoilee eteisessä lymyävää kaaosta. Tällaisiin koteihin hän suosittelee lämpimästi kapselivaatekaapin rakentamista ulkovaatteille.

”Pipoille, hanskoille, huiveille ja ulkovaatteille on hyvä olla omat laatikot, jotka tuodaan varastosta eteiseen silloin, kun niitä tarvitaan. Eteisessä ei tarvitse säilyttää ympäri vuoden esimerkiksi jokaisen vuodenajan takkia.”

5. Yläpölyjen siivoaminen

Yläpölyjen siivoamista kannattaa tehdä ympäri vuoden – varsinkin keittiössä, jossa rasvapöly tarrautuu hanakasti tasoille. Mutta erityisesti syksyllä yläpölyjen pyyhkiminen on suositeltavaa samasta syystä kuin verhojenkin pesu. Kun ikkunat ja ovet ovat olleet auki, kaappien, taulujen ja hyllyjen päälle kertyy tavallista enemmän likaa.

Lue myös: Pölymiekka on joka siivoojan luottoväline – kunhan käytät sitä oikein! Näiden 10 paikan siivouksessa se on ehdoton ykkönen

syyssiivous käynnissä
Pyyhi hyllyt ja muut tasot mikrokuituliinalla tai esimerkiksi pölymiekalla. © iStockphoto

6. Syyssiivous: Saunan pesu

”Unohda saunan pesu juhannuksena ja jouluna. Tee se syksyllä”, Mäkelä sanoo.

Saunan pesu kuuluu perinteisesti monen suomalaisen joulusiivoukseen, mutta Mäkelän mukaan se kannattaa ehdottomasti tehdä jo syksyllä pois alta, koska silloin usein on enemmän aikaa.

”Kun mennään lähemmäs joulua, on niin paljon muuta kiirettä, stressiä joululahjoista ja muuta, niin silloin ei kannata enää stressata saunan pesua. Monella on alkusyksystä iltaisin enemmän luppoaikaa.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kodin syyssiivous: Nämä 6 asiaa kannattaa tehdä juuri nyt – katso lista

Katariiina

Syyssiivous on kyllä parasta! Itse olen kans aloittanut kotona kaappienjärjestelyt.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.