Puutarha

Kannattaako tuhkan levitys puutarhaan? Katso vinkit, joiden avulla tuhka toimii lannoitteena parhaiten

Tuhka lannoitteena ei ole uusi keksintö. Lue, mille kasveille tuhkan levitys kannattaa – ja mille kasveille ei.

Kun kotien puulämmitys oli yleistä, oli hyvin tavallista levittää tulipesän tuhkat puutarhaan. Tuhkan teho lannoitteena ja maanparantajana perustuu siihen, että tuhka on emäksistä ja nostaa maahan levitettynä maan pH-arvoa samaan tapaan kuin kalkitus.

Lue myös: 9 vinkkiä: Puutarhuri kertoo, mitkä puutarhan kevättyöt sinunkin kannattaa tehdä – ja jättää tekemättä

Nykyään kotona tuhkaa saattaa syntyä lämmitysuunista, takasta tai saunan tulipesästä. Jäähtyneen tuhkan voi laittaa jäteastiaan, mutta tuhkan levitys puutarhaan hyödyttää siellä kasvavia kasveja, etenkin kun levität tuhkan harkiten ja tietyille kasveille.

Tuhka lannoitteena

Tuhkan levityksen aikaansaama pH-arvonnousu parantaa kasveille tarpeellisten ravinteiden liukoisuutta, jolloin ne ovat kasvin käytettävissä. Samalla pH:n nousu sitoo maahan kasveille haitalliset aineet, kuten alumiinin, kadmiumin, kromin, elohopean, lyijyn ja nikkelin. 

Tuhka sisältää muun muassa kalsiumia, kaliumia, fosforia, magnesiumia, rautaa ja booria. Koostumus vaihtelee sen mukaan, mistä tuhka on peräisin.

Tuhka ei sisällä typpeä, joten kevätlannoitteeksi siitä ei ole, mutta kohtuumääristä hyötyvät samat kasvit kuin kalkituksesta.

Tuhka sisältää myös haitallisia raskasmetalleja, joiden vuoksi sitä ei saa levittää maahan liikaa. Lehtipuiden,  etenkin kuorettomien koivunhalkojen, tuhka sisältää raskasmetalleja vähemmän kuin havupuiden tuhkan.

Puutarhaan kannattaa levittää aina vain puhdasta, puusta syntynyttä tuhkaa, joka ei sisällä muuta kuin sytykkeenä käytettyä paperia.

Käytä tuhkaa lannoitteena muun muassa hedelmäpuille ja marjapensaille

Tuhkaa voi sirotella hedelmä- ja marjatarhaan tai lisätä kypsyvään kompostiin ohuen kerroksen noin 20 sentin välein. Tuhkan kokonaismäärän tulee pysyä alle kymmenesosassa kompostimassan määrästä.

Vihanneksista muun muassa sipuli, kaali, tomaatti ja papu hyötyvät tuhkasta. Tuhka saattaa tehdä perunoista rupisia.

Tuhkan kohtuullinen levittäminen on hyväksi pihalla oleville metsäisille luonnonalueille.

Levitä tuhkaa näille kasveille

Tuhkaa voi levittää myös nurmikolle ja perennapenkkiin.

Älä levitä tuhkaa näille kasveille

Lue myös Anna.fi:stä: Mindfulnessia parhaimmillaan! Suomalaiset kertovat, mikä puutarhanhoidossa on parasta

Tuhkan levitys puutarhaan.

Tuhkan levitys puutarhaan

Tuhkan levitys on perinteisesti tehty keväthankien sulamisen aikaan, mutta tuhkan sisältämä fosfori saattaa silloin huuhtoutua vesistöihin.

Tuhkaa kannattaa levittää vasta lumien sulettua, jos levityspaikka sijaitsee alle 10 metrin etäisyydellä vaikkapa ojasta. Järvien rannoilla suojavyöhykkeen tulee olla vähintään 50 metriä.

Levitettävän tuhkan määrä on hyvin pieni. Tuhkaa levitetään vain istutuskauhallinen neliömetrille tai 10 litran ämpärillinen aarin eli 100 neliömetrin alalle.

Kalkin tapaan tuhka kannattaa levittää eri aikaan kuin typpilannoitteet.

Kun käsittelet tuhkaa, valitse tyyni sää. Varo hengittämästä tuhkaa, kun käsittelet sitä. Malta odottaa, että tuhka on täysin jäähtynyttä, ennen kuin laitat tuhkaa jäteastiaan tai levität sitä puutarhaan.

Lähde: Hyötykasviyhdistys

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kannattaako tuhkan levitys puutarhaan? Katso vinkit, joiden avulla tuhka toimii lannoitteena parhaiten

Pili Helander- Puranen

Eräänä keväänä karsittavia oksia, matalaksi leikattuja pensaita ja puista pudonneita oksia / risuja tuli 7 suurta risukokkoa. Tuhkaa niistä tuli 4 puolikassäkillistä ( a’ 150 l jätesäkkejä) .Mihinkäs sitä paremmin levittäisi kuin marja- ja omenatarhaan …
Ja ruusuille tietty !
Ja sipulikukille …
Ja miltei kaikkiin perennapenkkeihinkin toisinaan….
Villinurmelleni en levitä kun pelkään että pohjalla oleva tuuhea ja pehmeä sammalikko tuhoutuisi…
Nyt on vaan ollut niin kovin tuulista ☹🙄

Paula Ritanen-Närhi

Sanoppa muuta – tuuli on nyt ankara täällä Vantaallakin. Kasvitkin kärsivät ja tavarat lentelevät. Kokeile oksien käyttöä lahopuutarhassa, vai lienetkö jo kokeillutkin. Monet kokoavat lahopuuaitaa: tolpat maahan ja niiden väliin leikkuujätteet ja puista pudonneet risut.

puutarhuri

Tulipa hyvät vinkit, kaipasinkin just tietoa siitä mihin tuhkaa ei kannata levittää. Kiitos tästä.

Paula Ritanen-Närhi

Kiva kuulla, hyvää puutarhakevättä!

Mites tämä nyt on?

Jutussa sanotaan että kompostiin voisi lisätä tuhkaa kymmenesosan(!!!), kun muualla sanotaan että tuhka EI sovi lainkaan kompostiin, koska hidastaa sitä, tai pahimmillaan pysäyttää koko hajoamisprosessin.. (muuttaessaan ph:ta emäksisemmäksi, kun hyvinkäyvä komposti on hapahko.. )(biolan kompostiopas). Plantagen mainitsee että korkeintaan 2dl tuhkaa 100litraan kompostiin. Moni lehti kirjoittaa: älä koskaan laita näitä kompostiin: 1.tuhka …jne.jne.

Tuula

Älä levitä tuhkaa mustaherukka pensaille. Aiheuttaa oksien huomattavan pituuskasvun. Vähentää marjomista
Puna- ja valkoherukalle tuhka sopii.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.