
Broilerin fileesuikale, koipireisi vai paistileike? - katso, mikä broilerin osa sopii mihinkin ruokaan
Broileri on täydellinen arkiruoan raaka-aine: monipuolinen, edullinen ja maukas. Kaupan hyllyjen edessä pää saattaa mennä pyörälle. Broileria myydään kokonaisena, filee- ja paistisuikaleina, koipireisinä, rintafileinä ja -leikkeinä sekä tietysti maustamattomana ja marinoituna.
Broilerin lihassa on todella mistä valita. Tutut fileet ja -suikaleet ovat toki nopeita arjen aarteita, mutta eivät aina paras valinta joka tilanteeseen ja ruokaan. Liha kannattaa valita ruoan ja käyttötarkoituksen mukaan.
Lue myös: Broilerin jauhelihasta syntyy maukasta arkiruokaa – 6 helppoa reseptiä
Maustettua vai marinoimatonta?
Broileri sellaisenaan ei maistu juuri miltään, mutta neutraalin makunsa vuoksi se onkin loputtoman monikäyttöinen. Marinoitu broilerinliha on helppokäyttöinen, mutta kun maustat lihan itse vältyt kyllästymästä samoihin valmismarinoituihin makuihin. Broilerin maustaminen on todella helppoa ja siten saat ruoasta myös aina juuri mieleisesi makuista. Lisäksi marinoimattomassa paketissa on usein enemmän lihaa kuin marinoidussa.
Luullista vai luutonta broileria?
Uunissa mehevimmäksi kypsyvät rasvaisemmat, luulliset sekä nahalliset broilerin osat: koipireidet, nuijat ja siivet, rinta- ja paistileikkeet sekä tietysti kokonainen broileri. Luuttomat ja nahattomat rintafileet sekä siitä valmistetut fileesuikaleet sisätävät vain vähän rasvaa ja siksi nopea kypsennys esimerkiksi pannulla tai grillissä on niille eduksi.
Jos haluat olla tarkka ja varoa ettei liha pääse ylikypsäksi ja kuivaksi, käytä lämpömittaria. Kun sisälämpötila on 73–75 astetta, liha on parhaimmillaan. Kypsyyden voi tarkistaa myös pistämällä tikulla lihan paksuimpaan osaan. Kun valuva neste on kirkasta, liha on kypsää.
Lue myös: Kokonainen broileri on helppoa ruokaa – nappaa reseptit myös tähteiden hyödyntämiseen
Rintafilee
Luuton ja nahaton rintafilee on broilerin vähärasvaisin osa. Siksi se kuivuu herkästi ja sopii parhaiten pannulla nopeasti paistettaviksi, grillattaviksi, kastikkeisiin, salaatteihin, keittoihin sekä wokkeihin.
Toki rintafileet voi kypsentää myös uunissa, mutta kypsyyden kanssa kannattaa olla tarkka. Nopea kypsennys 200-asteisessa uunissa noin vartin verran riittää. Rapea sitruksinen yrtti-leipäkuorrute antaa uunissa kypsennetyille broilerifileille mehevän maun.
Ohje: Yrttikuorrutettua broileria
Broierin rintaleike
Rintaleikkeistä ei ole poistettu luuta eikä nahkaa. Siksi ne säilyttävät maun sekä mehevyyden ja niissä on fileisiin verrattuna runsaampi ja mehukkaampi maku. Rapean pinnan saat paistamalla rintaleikkeet ensin pannulla ja hauduttamalla sitten kypsiksi pannulla tai uunissa.
Mainio maalaiskananpoikapata valmistuu hieromalla lihan pintaan suolaa, pippuria ja kokojyväsinappia. Broilerin seuraksi pataan ujutetaan runsaasti valkosipulia, keräkaalia, loraus valkoviiniä sekä sitruunamehua, pari oksaa rosmariinia, oliiveja ja saksanpähkinöitä. Sitten vain vuoka uuniin ja lihat ruskistumaan ensin 225-asteeseen, lopuksi hautumaan miedompaan lämpöön.
Ohje: Maalaiskananpoikapata
Koipireisi
Koipireisi on perinteinen ja edullinen luullinen jalkaosa, joka sopii erinomaisesti arkikokkailuun. Koipi- ja reisipaloja myydään myös erikseen. Rasvaisuutensa ansiosta ne säilyvät mehevinä uunissa kypsennettyinä, mutta niitä voi myös grillata, hauduttaa pataruoissa tai käyttää nyhtöbroilerin valmistukseen.
Koivet on parempi unohtaa uuniin hieman pidemmäksi aikaa, kuin ottaa ne sieltä viittä vaille valmiina. Rapea ja paahteista väriä saanut reisi on parempi kuin vetelä. Pinnan voi halutessaan paahtaa uunissa ensin hieman kovemmassa lämpötilassa ja kypsentää lihat sitten loppuun hieman miedommassa lämmössä.
Kokeile koipireisiä inkiväärillä, tähtianiksella ja chilillä maustettuna riisin tai nuudeleiden kera tai hauduta sitruunainen uunibroileri valkoviinissä meheväksi purjolla ja kesäkurpitsalla höystettynä.
Ohjeet:
Broilerinkoivet
Broilerinuijat eli koivet ilman reisiosaa sopivat parhaiten padassa pitkään haudutettaviksi tai uunissa tai grillissä kypsennettäviksi, jolloin liha kypsyy sisältä meheväksi ja ympärillä oleva nahka paahtuu rapeaksi.
Paneroidut broilerinuijat ovat herkullista sormisyötävää erilaisten dippien kanssa ja taatusti niin lasten kuin aikuistenkin mieleen. Japanilainen panko-korppujauho takaa superrapean lopputuloksen.
Ohje: Pankopaneroidut kananuijat ja rakuunadippi
Broilerinsiivet
Siivet ovat paloja, joista saadaan litteä keskiosa tai olkanivelosa eli nuijasiipi. Siivet ovat erityisen suosittuja Yhdysvalloissa, mutta niillä on vahva kannattajakuntansa myös Suomessa. Usein vahvasti maustetut siivet valmistuvat uunissa tai grillissä mainioksi naposteluruoaksi erilaisten kastikkeiden kera nautiskeltaviksi.
Nämä broilerinsiivet kypsennetään uunissa ja upotetaan tulisen makeaan maustekastikkeeseen.
Ohje: Broilerinsiivet
Paistileike
Paistileike leikataan luuttomaksi ja nahattomaksi broilerin reisiosasta. Koska paistileikkeissä on fileisiin verrattuna enemmän rasvaa, niistä saa mehevää ja maukasta uuniruokaa. Ne sopivat hyvin myös grillivartaisiin tai pannulla paistettaviksi.
Parhaan lopputuloksen saat, kun ruskistat leikkeet voissa pannulla ja kypsennät loppuun uunissa. Mozzarellalla mehevöitetyn kanapellin jekku on tuplamarinadi, jolloin maku ei taatusti jää vaisuksi.
Ohje: Mozzarella-kanapelti
Sisäfilee
Sisäfilee on fileessä kiinni oleva pieni, suippomallinen lihas ja broilerin murein osa. Se kypsyy nopeasti ja sopii hyvin salaatteihin sekä kastikkeisiin. Sisäfileestä valmistetaan myös nuijimalla ohuita fileepihvejä.
Tee sisäfileestä esimerkiksi leivitetyt pihvit klassisten wieninleikkeiden tapaan. Rapea panerointi ja runsaassa rasvassa nopeasti paistaminen takaavat mehukkuuden.
Ohje: Wieninleikkeet broilerissa
Broilerin suikaleet
Broilerin suikaleet voidaan valmistaa rintafileestä tai paistista. Nimi kertoo, mistä ruhonosasta on kyse. Rintafileestä valmistetut suikaleet ovat paistisuikaleita vähärasvaisempia. Molemmat kypsyvät nopeasti ja ovat erinomaisia arkiruoan raaka-aineita nopeutensa, helppoutensa ja monipuolisuutensa ansiosta.
Kokeile suikaleita wokeissa ja erilaisissa kastikkeissa tai vaikkapa Meksikon makuisessa kanakeitossa.
Ohje: Meksikolainen kanakeitto
Jauheliha
Broilerin jauheliha valmistetaan usein luuttomasta koipireidestä. Rasvaa jauhelihassa on noin 4 %. Broilerin jauheliha on maultaan mietoa, joten se taipuu moniin makumaailmoihin.
Glaseeraa, rullaa, pyöritä tai paista, broilerin jauheliha käy lähes kaikkeen. Piristä arkea kokeilemalla vanhoja tuttuja jauhelihaklassikoita broileriversiona tai kokeile vaihteeksi jotakin ihan uutta.
Suloiset broilerisamosat ovat intialaistyylisiä pasteijoita, joiden taikinassa yhdistyvät vehnä- ja riisijauhot sekä garam masala -mausteseos. Rapea kuori kätkee sisäänsä mehevää pekonia, maukasta broilerin jauhelihaa sekä laajan kattauksen erilaisia mausteita. Kaunis ulkonäkö vaatii hieman sorminäppäryyttä, mutta lopputulos on valloittava.
Ohje: Broilerisamosat
Kommentoi
Kommentoi juttua: Broilerin fileesuikale, koipireisi vai paistileike? - katso, mikä broilerin osa sopii mihinkin ruokaan
Paskantekoon sopii kaikki broilerin osat. Ja kaikki sopii kaikkeen.
Oletteko samaa mieltä että kana ja broileri ovat saman makuisia nykyään lounaslistoilla lukee tarjolla kanaa kun po.broileria minusta ei ole ollenkaan sama asia jos se on broileria niin miksi sitä ei laiteta lounas listaan onko niin vaikea kirjottaa sitä vai mikä on syy ??🤔