Ruoka

Charcuterie-leikkelelaudat ovat suosittuja tarjottavia pienissä juhlissa ja illanistujaisissa – näin kokoat näyttävän napostelulautasen

Charcuterie board on helppo juhlapöydän tarjottava, johon voi kasata erilaisia keksejä, juustoja, leikkeleitä, hilloja, hedelmiä ja marjoja. Mitä enemmän valinnan varaa tarjottimella on, sitä runsaamman näköisen siitä saat.

Charcuterie-sanalla viitataan yleensä kokoelmaan suolattuja leikkeleitä. Charcuterie board eli charcuterie-lauta puolestaan on kokoelma erilaisia leikkeleitä, juustoja sekä muuta herkullista pikkunaposteltavaa. 

Chacuterie-lauta on loistava valinta juhlien tai illanistujaisten tarjottavaksi silloin, kun haluat päästä minimiponnistuksella maksimilopputulokseen. Napostelulautanen on näyttävän näköinen ja runsas, mutta todella helppotekoinen, sillä tarvittaessa vaikka kaikki tarjottavat voi napata valmiina kaupan hyllyltä. Sinun tehtäväksesi jää tarjottimen kokoaminen ja esille laitto.

Charcuterie board -leikkelelautaselta löytyy naposteltavaa kaikille.

Charcuterie board – mitä tarjolle leikkelelautaselle?

Charcuterie board pitää yleensä sisällään erilaisia pieniä makuelämyksiä moneen makuun. Tarjottavat voi valita sesongin, makumieltymysten sekä juhlien teeman mukaan. Parasta on, kun tarjolla on vuodenaikaan ja tilanteeseen sopiva valikoima erilaisia makuja, tekstuureja sekä värejä. 

Yleensä tarjolla on ainakin erilaisia lihaleikkeleitä, juustoja, tuoreita tai kuivattuja hedelmiä sekä suolaisia ja makeita keksejä. Lisänä voi olla esimerkiksi hilloa, erilaisia levitteitä ja muuta pientä naposteltavaa, kuten vaikkapa pähkinöitä ja suklaata. 

Myös oliivit, säilötyt artisokan sydämet ja suuret kaprikset sekä muut tapas-tyyliset pikkusyötävät, kuten kinkkuun käärityt melonisiivut tai taatelit sopivat seuraan. Yrtit, kuten rosmariini tuovat tarjottimelle raikkautta ja näyttävyyttä ja sopivat erityisesti joulun aikaan. Kesällä rosmariinin voi vaihtaa vaikka syötäviin kukkasiin. 

Jos haluat tehdä jotain itse, leivo tarjolle esimerkiksi suolaisia keksejä, grissinitikkuja tai rapeaa siemennäkkäriä. Isompaan nälkään sopii tuore leipä tai rapeakuorinen patonki. Myös hilloa tai herkullista chutneyta voi tehdä helposti itse.

Mitä juomaksi?

Juomaksi charcuterie-laudan kanssa tarjotaan yleensä viiniä. Talviaikaan voi tarjota myös erilaisia punaiviini- tai glögipohjaisia kylmiä tai kuumia juomia. Viinin lisäksi voit kokeilla myös vermuttia leikkeleiden kaverina. Vermutti on loistava pari leikkeleiden ja juustojen kanssa, sillä se leikkaa erinomaisesti niiden rasvan läpi. 

Lue myös Anna.fi: Kokoa runsas ja houkutteleva juustotarjotin – vinkit juustojen valintaan ja reseptit herkullisiin lisukkeisiin

Charcuterie board – näin kokoat leikkelelautasen

Valitse alustaksi sopivan kokoinen tarjotin, leikkuulauta tai muu alusta. Suojaa se tarvittaessa esimerkiksi leivinpaperilla. Charcuterie board eli lauta kasataan yleensä hyvin tiiviisti, jolloin vaikutelma on runsas ja upean yltäkylläinen. Charcuterie-lautaa ei turhaan kutsuta myös tunkutarjottimeksi. 

Jos laitat tarjolle juustoja, ota ne pakkauksista pois ja asettele ne paikoilleen alustalle 1-2 tuntia ennen tarjoilua, jotta ne lämpenevät sopivasti tarjoilulämpötilaan. Parasta on, kun valitset rakenteeltaan erilaisia juustoja: pehmeää, kovaa, löysää ja kermaista. Pari kolme juustoa riittää hyvin. Sitä useampi juusto tekee tarjottimesta sekavan.

Lohko isot juustopalat muutamaksi kolmioksi. Asettele osa kolmioista pystyyn ja toiset lappeelleen. Jätä juustojen väliin tarpeeksi tilaa muille tilpehööreille.

Erilaiset hedelmät on parasta leikata valmiiksi annospaloiksi. Omenat ja päärynät ovat kauniita ohuiksi viipaleiksi leikattuina ja tiiviiksi viuhkoiksi charcuterie-tarjottimelle aseteltuina. Viikunat ovat kauniita puolikkaina tai lohkoina. Viinirypäleistä voi irrottaa pieniä, muutaman hedelmän terttuja ympäri lautasta. Nosta halutessasi muutama kokonainen tai puolitettu hedelmä tarjottimelle tuomaan lisää väriä. 

Charcuterie board

Tuoreiden hedelmien lisäksi tarjolle voi asettaa myös marjoja sekä kuivattuja hedelmiä tai vaikkapa hilloja. Hilloista erityisesti viikuna tai hapankirsikka sopivat juustojen ja leikkeleiden seuraksi, mutta lähes mikä tahansa pikkuisen hapan hillo käy. Mansikka- ja vadelmahillo tosin kannattaa säästää lettukesteille. Hillot ovat kauniita, kun asetat ne erilaisiin pieniin kulhoihin ympäri tarjotinta.

Kasaa lopuksi juustojen ympärille leikkeleet, kuten salamiviipaleet, ilmakuivatut kinkut sekä muut aromikkaat lihat, keksit, hillot sekä hedelmät ja marjat haluamallasi tavalla alustalle. Vaikutelma saa olla rennon ronski ja tarjottavat voivat olla esillä pieninä ryppäinä ympäri tarjotinta. Tärkeää on, että laitat kaikki tarjolle mahdollisimman tiiviisti. Tarkista lopuksi asetelma ja täytä mahdolliset tyhjät kolot esimerkiksi pähkinöillä tai muilla tarjottavilla.

Lisää tarjottimelle tai sen viereen sopivia ottimia, kuten haarukoita, veitsiä ja lusikoita, jotta juustojen, leikkeleiden ja hillojen ottaminen olisi mahdollisimman helppoa. Myös nimikyltit erityisesti juustoille ja leikkeleille on hyvä laittaa esille. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Charcuterie-leikkelelaudat ovat suosittuja tarjottavia pienissä juhlissa ja illanistujaisissa – näin kokoat näyttävän napostelulautasen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.