Ruoka

Gnocchit ovat pikaruokaa parhaimmillaan – kokeile palleroiden kanssa erilaisia kastikkeita

Italialaisen isoäidin lohtuoruokaa ovat pastaa muistuttavat pallerot, gnocchit. Ne tarjotaan usein yrttiöljyn, salviavoin tai tomaattikastikkeen kera, mutta sujahtavat sulavasti myös arjen nopeisiin vuokaruokiin.

Gnocchit tekevät paluun! Italialaisiin taikinamykyihin on viime aikoina saattanut törmätä moderneissa viinibaareissa tai trendikkäiden ravintoloiden maistelumenuissa mutta myös marketien pastahyllyillä.

Lue myös: Pasta on parasta itse tehtynä – näillä vinkeillä onnistut!

Gnocchin ja pastan ero on pieni ja häilyvä. Gnocchit ovat pieniä taikinamöykkyjä, rakenteeltaan pastaa kevyempiä ja ilmavampia. Aivan kuten monista muistakin italialaisista resepteistä, myös gnoccheista on useita variaatioita eri alueilla. Gnocchit valmistetaan usein perunoista, mutta ne voidaan tehdä myös punajuuresta, bataatista, lantusta tai vaikkapa maissista. Vehnäjauhoja lisätään taikinaan miltei aina, mutta yleensä vain vähän. Mukaan voidaan leipoa myös juustoa, lihaa tai erilaisia mausteita.

gnocchit

Italiassa gnocchit syödään usein antipaston jälkeen omana ruokalajinaan alkuruokana eli primi piatto, vaihtoehtona keitolle tai pastalle. Ruokalistalta gnocchit löytyvätkin usein pastan kanssa samasta osiosta. Gnocchit voidaan tarjota myös lisukkeena liha- ja kalaruokien kyljessä.

Yrttinen pesto, tuoreella salvialla maustettu voi tai simppeli tomaattikastike ovat gnocchien kastikkeista tyypillisimpiä erityisesti silloin, kun perunagnocchit tarjotaan omana ruokalajinaan. Mykyjen pinnassa on usein pieniä uria, jotta kastike tarttuisi niihin paremmin. Toisinaan gnocchit viimeistellään paistamalla, mikä takaa erityisen herkullisen maun.

Gnocchit – pikaruokaa parhaimmillaan

Jos haluat herkutella gnoccheilla, ei italialaiseksi nonnaksi ole tarvetta ryhtyä. Gnoccheja löydät valmiina kauppojen tuorepastahyllystä. Perunagnocchit keitetään kuten tuorepasta: kolme minuuttia reilusti suolatussa vedessä ja valmista tuli! Helppoa kuin mikä ja todellista pikaruokaa!

gnocchit pestokastikkeessa

Viimeistele gnocchien maku pestokastikkeella. Paras pesto valmistuu itse tekemällä ja tällä ohjeella erityisen maukkaasti. Kokeile vaihteeksi myös punaista pestokastiketta!

Ohjeet:

Vihreä pesto

Punainen pesto

salviavoi-gnocchit

Salvia-voipasta on italialainen klassikko ja todellista pikaruokaa. Tätä ohjetta on mahdotonta ohittaa!

Ohje: Salvia-voipasta

gnocchit tomaattikastikkeessa

Alusta alkaen itse tehty tomaattikastike on parasta ja uunipaahdetuista tomaateista valmistettuna kerrassaan vastustamatonta. Paahdetussa tomaattikastikkeessa on puolet isoja tomaatteja, puolet makeita kirsikkatomaatteja, oliiviöljyä sekä ripaus mausteita. Maukkaan tomaattikastikkeen voi keittää valmiiksi jääkaappiin hyvissä ajoin ja napata esiin gnocchien kaveriksi silloin, kun arkiateria pitää taikoa pöytään nopeasti.

Ohje: Paahdettu tomaattikastike

feta-tomaattipastavuoka

Gnocchit sujahtavat sulavasti myös erilaisiin vuokaruokiin. Kokeile feta-pinaattipastavuokaa, mutta korvaa pennepasta gnoccheilla. Helppo uuniruoka valmistuu kerrostamalla vuokaan vuorotellen tuorejuuston ja pestokastikkeen tukevoittamaa feta-pinaattikastikettaa, valmista tomaattipastakastiketta sekä gnoccheja. Juustokuorrutus viimeistelee kokonaisuuden.

Ohje: Feta-pinaattipastavuoka

Kommentoi

Kommentoi juttua: Gnocchit ovat pikaruokaa parhaimmillaan – kokeile palleroiden kanssa erilaisia kastikkeita

Sinun täytyy kommentoidaksesi.