Ruoka

Mitä ihmettä? Suomessa pärjätään yhdellä hiivalla, Ruotsissa leivontaan tarvitaan kahta erilaista – erolle on yksinkertainen selitys

Suomessa leivotaan sekä suolaiset että makeat samalla hiivalla. Ruotsissa hiivaa myydään erikseen leivälle ja makealle taikinalle. Ovatko länsinaapurimme oivaltaneet leivonnasta jotain, mitä me emme? Otimme asiasta selvää.

Suomalainen joutuu hieraisemaan silmiään ruotsalaisessa ruokakaupassa. On tuorehiivaa ja kuivahiivaa niin kuin Suomessakin, mutta astetta monimutkaisemmaksi leivonnan tekee tämä: hiiva on erikseen leivälle ja makealle taikinalle.

Molemmat ruotsalaiset hiivat sisältävät vain hiivaa. Makealle taikinalle tarkoitettuun hiivaan ei ole lisätty esimerkiksi sokeria, mikä voi olla ensimmäinen mieleen juolahtanut ajatus.

Ruotsissa on hiiva erikseen makealle taikinalle ja leivälle.
Ruotsissa myydään hiivaa erikseen leivälle ja makealle taikinalle. © Kron jäst

Lue myös: Miten letitetään pullapitko neljällä? Naurettavan helppo tapa: siirrä vain yhtä lettiä

Hiiva erilaista eri maissa

Hifistelevätkö ruotsalaiset suomalaisia enemmän leivonnassa vai mistä on kyse? Kysyimme asiasta Suomen Hiivasta, joka on ainoa kotimaisen leivinhiivan valmistaja.

”Suomalainen hiivakanta on toisenlainen kuin Ruotsissa käytetty. Siinä missä Suomessa pärjätään yhdellä hiivalaadulla, Ruotsissa pullataikinaan tarvitaan sellainen hiiva, joka toimii sokeritaikinassa. Se ei puolestaan oikein toimi vaaleassa leivässä, joten käytetään toista, joka toimii”, toimitusjohtaja Erkki Varonen Suomen Hiivasta kertoo.

Hiivakannat ja hiivakannasta johtuvat hiivan solun ominaisuudet vaihtelevat maittain. Esimerkiksi Ranskassa on kehitetty hiiva, joka toimii hyvin patonkitaikinassa.

Voisiko Suomeen joskus tulla useampaa hiivalaatua?

”En usko, että suomalaiset hyväksyisivät sitä, jos he joutuisivat käyttämään kahta erilaista hiivaa, eivät kaupat eivätkä kuluttajat. Suomessa on niin pitkään monien sukupolvien ajan totuttu siihen, että yhdellä ja samalla hiivalla voi operoida kaikkia taikinoita.”

Lue myös: Kuohkeat sämpylät – poimi sämpylätaikinan perusresepti ja oikaisijan unelmaohje

Mitä tapahtuisi, jos ruotsalaisella, leivälle tarkoitetulla hiivalla leipoisi jotain makeaa tai toisinpäin?

”Jonkinnäköinen lopputulos tulee aikaiseksi. Hiilidioksidin tuotto eli taikinan nouseminen siihen asteeseen, mitä halutaan saattaa vain viedä turhan paljon aikaa.”

Suomalainen hiiva on monipuolinen. Se toimii niin ruisleipätaikinassa, hiivataikinassa kuin pullataikinassakin. Toisien sanoen pääsemme länsinaapureitamme helpommalla. Samaa hiivaa voi käyttää kaikkeen eikä kaupassa tarvitse etukäteen tietää, mitä aikoo leipoa.

Siis 1-0 Suomelle!

Lue myös: Leivo ilman hiivaa – katso 9 helppoa reseptiä

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mitä ihmettä? Suomessa pärjätään yhdellä hiivalla, Ruotsissa leivontaan tarvitaan kahta erilaista – erolle on yksinkertainen selitys

leipuri hiiva

Vai olisiko sittenkin niin, että Suomessakin erityyppiset hiivat toimisivat paremmin erityyppisille leipomuksille.

Ehkä tilanne siis ennemminkin 2-1 Ruotsille.

Tuula

Mitä sitä kahta tarvii kun yhdelläkin pärjää

Hiivakapina

Onko Suomessa saatavana surdegiä, valmisjuurta kaupan hyllyltä? Sillä Ruotsi menee jo 3-1 johtoon!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.