Ruoka

Näin tunnistat syöntikypsän hunajamelonin – kurkkaa parhaimmat reseptit, joista yksi on grillattu meloni!

Hunajameloni on makea ja ihanan mehukas hedelmä, joka ihastuttaa monipuolisuudellaan. Se sopii salaatteihin, grilliin, jälkiruokiin ja syötäväksi vaikka ihan sellaisenaan.

Hunajameloni kuuluu verkko-, cantaloupe ja galiamelonin kanssa sokerimeloneihin. Ne eroavat vesimeloneista siinä, että siemenet ovat keskittyneet yhtenäisesti hedelmän sisäosiin, kun vesimeloneissa ne ovat jakautuneet eri puolille hedelmälihaa.

Hunajamelonien kuoren väri vaihtelee keltaisesta vihreään. Hedelmäliha on vaaleanvihreää tai vaaleankeltaista ja mehukasta. Maku on raikkaan makea, kuitenkin varsin mieto. 

Hyvälaatuisen melonin tunnistaa kukkaperästä painamalla. Mikäli se joustaa hieman, hedelmä on syöntikypsä. Kypsä hedelmä myös tuoksuu kuoren läpi melonille.

Hunajameloni: Ravintosisältö terveellisyys ja kalorit ja vitamiinit 

Vaikka hunajameloni on muita meloneja makeampi, ei siinä ole juuri enempää energiaa kuin muissakaan meloneissa. Sadassa grammassa hunajamelonia on energiaa vain 37 kcal ja hiilihydraatteja noin 8 grammaa. Rasvaa ja proteiinia hunajamelonissa on vain niukasti. 

Hunajamelonit eivät ole varsinaisia vitamiini- tai kuitupommeja, mutta ne tuovat kuitenkin lautaselle kepeyttä sekä herkullista vaihtelua, makua ja raikkautta 

Hunajamelonin säilytys 

Kokonainen hunajameloni säilyy hyvänä noin viikon tai kaksi jääkaapin hedelmälokerossa 9-15 asteen lämpötilassa. Halkaistu meloni kannattaa kääräistä mehiläisvahakankaaseen, kelmuun tai folioon, jolloin se säilyy jääkaapissa hyvänä muutaman päivän. 

Hunajameloni tuottaa etyleeniä, joten se kannattaa säilyttää erillään etyleenille herkistä kasviksista, kuten kurkuista, perunoista ja porkkanoista.

Hunajameloni höystää alkuruoat, jälkiruoat ja suolaiset leivonnaiset

Hunajamelonin mieto ja lempeän makea maku sopii yhteen suolaisten ainesten kanssa. Se täydentää upeasti esimerkiksi savukinkun makua. Parmankinkkuun kääräisty meloni onkin yksinkertainen ja klassinen italialaistyylinen alkuruoka. 

Palloraudalla koverrat koristeelliset pallot melonista vaikkapa suolaisen voileipäkakun pinnalle. Tässä ohjeessa maukas porotäyte saa seurakseen mehevän parmesaanijuustotäytteen ja pinnalle makeaa hunajamelonia.

Hunajameloni kestää myös grillausta. Paahda meloniviipaleet kovalla lämmöllä muutaman minuutin ajan parilan päällä molemmilta puolilta ja tarjoa jälkiruokana pehmeällä vuohenjuustolla rikastetun vaniljajäätelön kera.

Tee hunajamelonista salaattia tai salsaa

Hunajameloni sopii loistavasti kesäisiin salaatteihin, erityisesti makean mansikan makupariksi tai yhdistettynä muihin meloneihin.

Frida Kahlon melonisalaatti kootaan erilaisista meloneista, mansikoista ja tuoreesta mintusta. Tarjoa salaatti vaikkapa valmistujaisten noutopöydässä tai muissa kesäjuhlissa.

Sikke Sumarin melonisalaatti on yksinkertainen, mutta hämmästyttävän herkullinen salaatti, joka yllättää syöjänsä kerta toisensa jälkeen. Höylää kypsästä melonista juustohöylällä ohuen ohuita viipaleita ja mausta ne mustapippurilla sekä basilikalla.

Hunajameloni nauttii myös juuston seurasta, sillä suolainen vastinpari tasoittaa mukavasti melonin makeutta. Kokeile juustoksi esimerkiksi kotijuustoa, fetaa, halloumia, vuohenjuustoa, brietä tai appenzelleriä.

Kokeile yhdistää hunajameloni avokadon sekä limetin kanssa ja tee niistä salsa. Melonisalsa sopii lisukkeeksi paistetuille kampasimpukoille. Kampasimpukat ja meloni-avokadosalsa ovat taivaallinen alkuruoka.

Hunajameloni sopii hyvin myös hedelmäsalaatteihin muiden hedelmien seuraksi. Yhdistä erilaisia meloneja sekä pensasmustikoita ja pistaasipähkinöitä ja tarjoa hedelmäsalaatti jogurttikastikkeen kera jälkiruokana tai aamupalaksi. Hedelmäsalaatin joukkoon sopii myös suikaloitu minttu- tai sitruunamelissa sekä erilaiset rouhitut pähkinät.

Surauta hunajamelonista raikas juoma

Runsaan vesipitoisuutensa vuoksi hunajameloni on mahtava pohja erilaisille juomille ja smoothielle. Yhdistä meloni esimerkiksi porkkanan, appelsiinin ja tyrnin tai vesimelonin, kiivin ja mansikoiden kanssa.

Salaatista, kurkusta, vesikrassista ja minusta pyöräytettyyn vihersmoothieen meloni tuo sopivasti makeutta ja raikkautta. 

Lue lisää Anna.fi: Vesimeloni on kesäpäivän virkistäjä – listasimme parhaat vesimelonireseptit juomista jälkkäreihin

Kommentoi

Kommentoi juttua: Näin tunnistat syöntikypsän hunajamelonin – kurkkaa parhaimmat reseptit, joista yksi on grillattu meloni!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.