Mitä tehdä marjoista? Tässä sesongin villeimmät reseptit suomalaisista marjoista
Kotimaisista marjoista syntyvät kesän helpot herkut ja leivonnaiset, unohtamatta viileitä hellepäivien helpottajia. Maistuisiko mustikkapiirakkajäätelö, kesäiset marjabruchettat vai pullainen mansikka-raparperikehrä?
Mansikat, mustikat, vadelmat ja herukat ovat ihania sellaisenaankin, mutta ehkä vielä parempia kakuiksi, piirakoiksi, jäätelöiksi sekä muiksi kesäisiksi leivonnaisiksi ja jälkiruoiksi pyöräytettynä. Kerää kesän marjat talteen ja yllätä vieraat mehevillä leivonnaisilla!
Mustikkapiirakkajäätelö
Mustikkapiirakka on kesän himotuimpia leivonnaisia, mutta maistuu vähintään yhtä hyvältä jäädytettynä. Mustikkapiirakkajäätelö yhdistää kaksi kesäherkkua yhdeksi, vastustamattomaksi jälkkäriksi. Mikä parasta, sen valmistukseen tarvitset vain viisi raaka-ainetta.
Lue myös: Mehevä mustikkapiirakka 3 tavalla – katso parhaat reseptit!
Helppo jäätelömassa tehdään vispikermasta ja maitotiivisteestä eli kondensoidusta maidosta, jota löydät kauppojen säilykeosastolta. Joukkoon sekoitetaan mustikkasosetta sekä murusteltuja digestivekeksejä, joista syntyy kakkumainen efekti. Jäätelö valmistuu ilman jäätelökonetta, tarvitset vain pakastimen.
Ohje: Helppo mustikkapiirakkajäätelö
Mansikka-raparperikehrä
Jos haaveilet pullapohjaisesta marjaherkusta, mutta kesäkeittiötä ei ole varustettu taikinan vaivaamiseen sopivalla yleiskoneella, oikaise pikaviinerimäisellä pullataikinalla. Se tehdään nyppimällä kylmä voi ja jauhot keskenään murumaiseksi ja vain sekoittamalla muut aineet joukkoon.
Lue myös: Kesän helpoimmat leivonnaiset – nämä leivot ilman uunia
Kohottamaton taikina kaulitaan ohueksi levyksi ja päälle levitetään voi-tomusokeri -seos sekä mansikoista ja raparpereista keitetty pikahilloke. Täytetty taikinalevy rullataan, viipaloidaan ja viipaleet asetetaan kakkuvuokaan leikkuupinta ylöspäin. Jäähtyneen mansikka-raparperikehrän voi halutessaan raidoittaa tomusokerikuorrutteella.
Ohje: Pullainen mansikka-raparperikehrä
Mehujäitä ja jäähilejuomia
Lämpimän kesän herkkuhetkellä lapset nauttivat mehujäistä ja aikuiset herukka-aperol-hileestä tai jäähilejuomasta.
Lue myös: Karviaisesta limonadia, jäätelöä, marmeladia ja kakkuja – 5 virkistävää ohjetta
Raikkaat mehujäät valmistuvat limetillä maustetusta sokeriliemestä sekä soseutetuista marjoista. Valuta seos mehujääpusseihin, ja nosta muotit pakastimeen. Voit myös pakastaa mehujäät jäätelömuotteihin. Aseta jäätelötikut vasta hieman pakastuneen seoksen joukkoon.
Ohje: Mehujää
Aikuisten makuun sopiva herukka-aperolhile valmistuu mehujäiden tapaan lähes yhtä helposti vain neljästä raaka-aineesta. Herukat, sokeri, appelsiinimehu sekä aperol-katkero surautetaan monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa tasaiseksi massaksi, kaadetaan kannelliseen rasiaan ja pakastetaan. Massaa tulee sekoittaa jäätymisen aikana, kunnes seos on tasaisesti jäätynyt ja rakenteeltaan sohjoista.
Ohje: Herukka-aperol-hile
Jos kaipaat pikasta virkistystä, etkä malta odottaa herkkujen jäätymistä, kokeile tätä ohjetta. Pyöräytä marjat, vesimeloni ja limetinmehu sekä reilu määrä jääpaloja tehosekoittimessa sekaisin ja jaa seos annosmaljoihin. Jännittävää twistiä saat kostuttamalla lasien ulkoreunat puristettujen limettien kuorilla ja pyöräyttämällä sitten kostutetut reunat kaneli-sokeri-chilijauhe -seoksessa.
Ohje: Marja-vesimelonislush eli jäähilejuoma
Kookos-riisivanukas ja marjakompotti
Riisipuuron ystävät herkuttelevat riisipuurojälkkärillä keskikesälläkin. Hivenen eksoottisempi riisivanukas tehdään keittämällä riisipuuro kookosmaitoon ja täytelöittämällä se tuorejuustolla. Voit maustaa vanukkaan vaniljasokerilla tai kokeilla valmiiksi maustettuja tuorejuustoja. Kaverina maistuu vaniljainen, mansikoista ja aprikooseista keitetty kompotti.
Ohjeet:
Kesän helpoin marjapiirakka
Kesän helpoimman marjapiirakan valmistukseen ei tarvita kummoisia raaka-aineita tai välineitä ja silti lopputulos on täysi kymppi. Piirakan pohja tehdään keksimuruista ja voisulasta, täyte kermasta ja kondensoidusta maidosta. Marjapiirakan makeus taittuu pohjaan murustelluilla suolakekseillä sekä täytteeseen sekoitetulla limetinmehulla. Lisää tuoreet marjat ja mintunlehdet päälle juuri ennen tarjoilua.
Lue myös: Paras piirakkataikina – tällä ohjeella et voi epäonnistua!
Ohje: Helppo kesätorttu
Kesäiset köyhät ritarit
Nopea kesäherkku yllätysvieraiden varalle tai muuten vain äkkinäistä makeanhimoa taltuttamaan tehdään pullaviipaleista, pikakreemistä ja tuoreista marjoista.
Lue myös: Mustikkapiiras, vadelmamousse sekä kuusi muuta kesän makeaa marja- ja hedelmäherkkua
Grillin raidoittamat pullaviipaleet aateloidaan appelsiinilla raikastetulla tuorejuustolla sekä tuoreilla marjoilla. Marjabruschettat valmistuvat muutamassa minuutissa. Jos aikaa on, anna marjojen mehustua sokerin kera jääkaapissa muutama tunti, niin saat jälkkäristä entistä parempaa.
Ohje: Marjaisat bruschettat
Kesämojito
Kesän coolein cocktail on tehty mustikoista ja vadelmista klassikkodrinkki mojiton tapaan. Kun jätät rommin pois, maistuu raikas marjajuoma myös lapsille.
Lue myös: 9 x Raikas kesäjuoma
Ohje: Klassikko marjamojito
Kommentoi
Kommentoi juttua: Mitä tehdä marjoista? Tässä sesongin villeimmät reseptit suomalaisista marjoista