Suomalainen maissi on elokuun sesonkiherkku – kypsennä makea tähkä keittämällä, grillaamalla tai uunissa paahtamalla

Loppukesän herkku on tuore, kotimainen maissi. Maissin satokausi alkaa Suomessa elokuussa ja jatkuu reilun kuukauden verran. Kotimainen maissi on parasta tuoreeltaan ja se soveltuu hyvin myös grillattavaksi sekä monien ruokien höysteeksi.

Maissi on grillaajan unelma. Jos olet aiemmin syönyt vain pakastemaissia tai vakuumiin pakattuja maissintähkiä, kokeile vaihteeksi tuoretta suomalaista maissia. Tuore maissintähkä on kokonaan eri luokkaa, oikeastaan ihan eri asia kuin vakuumipakatut, esikypsennetyt tuontimaissintähkät tai pakastemaissinjyvät. Kotimainen maissintähkä on mehukasta ja makeaa, jota voi ja kannattaa syödä aivan tuoreenakin.

Lue myös: Maissi on monipuolinen herkku

Näin tunnistat hyvän maissintähkän

Tuoretta maissia löydät elo-syyskuussa kauppojen hevi-osastoilta ja toreilta. Laadukas maissintähkä on noin 20-senttinen, kiinteä, tasainen ja mehevä.

Monille maissitiloille voi mennä myös itse poimimaan ja ostamaan satoa. Maissipellolla maissin kypsyyden voi todeta siitä, että valmis maissintähkä kaartuu ulospäin kasvin rungosta. Tähkän päässä oleva ”parta” näyttää tummalta, kärki on tylppä ja koko tähkä tuntuu vahvalta.

maissintähkät

Tuore maissi sopii moneen

Tuore, kypsennetty maissi on herkkua sellaisenaan, voilla viimeisteltynä. Maissinjyvät sopivat myös esimerkiksi salaatteihin, maissiohukaisiin, keittoihin, soseisiin, kulhoruokiin ja mihin ikinä niitä keksiikään käyttää.

Savustettua lakritsilohta ja maissi-nektariinisalaattia

Lue myös Anna.fi: Grillattu maissi-lehtikaalisalaatti

Maissi on tuoreena parasta

Maissintähkä on parhaimmillaan samana päivänä nautittuina. Jos sitä joutuu säilyttämään, oikea paikka on jääkaappi. Verholehdet suojaavat tähkää muutaman päivän, älä siis poista niitä ennen aikojaan.

Poimintatuore maissi on hyvää ihan sellaisenaan. Maissinjyvät saa irrotettua helpoiten, kun poistat suojalehdet, asetat tähkän pystyyn leikkuulautaa vasten tai isoon kulhoon ja leikkaat maissinjyvät irti terävällä veitsellä. Halutessasi voit myös kypsentää maissintähkän keittämällä, grillaamalla tai uunissa paahtamalla.

Näin kypsennät maissintähkän

Keitä: Lisää keitinveteen suolan sijaan ripaus sokeria, sillä suola saattaa kovettaa jyvät. Keittoaika on noin 5 minuuttia. Valuta maissit, sipaise pintaan voita ja ripauta päälle suolaa.

Grillaa: Grillissä maissintähkä paahdetaan miedolla lämmöllä ilman suojalehtiä sellaisenaan tai folioon kääräistynä. Grillaa maissia 15-20 minuuttia koko ajan käännellen. Pintaan kannattaa sivellä öljyä tai voisulaa. Lopuksi päälle voi raastaa esimeriksi parmesaanijuustoa.

Paahda uunissa: Uunissa maissintähkät voi paahtaa 200 asteessa. Kypsennysaika on 20 – 25 minuuttia.

parmesaani-valkosipuligrillatut maissit

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Suomalainen maissi on elokuun sesonkiherkku – kypsennä makea tähkä keittämällä, grillaamalla tai uunissa paahtamalla

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X