Ruoka

Sienipiirakka on rakastettu suolainen herkkupala – poimi Kotilieden hittiresepteistä oma suosikkisi

Sienipiirakka on syksyn ajankohtaisin leivonnainen, mutta maistuu toki ympäri vuoden. Kokosimme Kotilieden parhaat sienipiirakat perinteisestä sienipiirakasta juustoiseen herkkuun ja rentoon sienigaletteen.

Sienipiirakka on helppo ratkaisu, kun mietit tarjottavaa syksyisiin illanistujaisiin, pikkusyötävää iltateen kaveriksi tai vaikka herkkua lounassalaatin tai -keiton kylkeen. 

Lue myös: Kantarellipiirakka on sesonkiherkku – tällä ohjeella onnistut!

Perinteinen piirakkapohja, rapea lehtitaikina tai nopea valmistaikina

Helppo piirakkapohja valmistuu nyppimällä jauhot ja suola kylmän voin kanssa murumaiseksi seokseksi. Tilkka vettä notkistaa taikinan.

Monissa piirakkapohjissa on myös juustoa, joka sulaessaan sitoo aineksia ja antaa pohjalle samalla myös rutkasti makua ja mehevyyttä.

Jos omistat monitoimikoneen, voit valmistaa pohjataikinan sen avulla. Leikkuuterä pilkkoo ainekset nopeasti muruksi ilman, että siihen ennättää muodostua sitkoa. Monitoimikoneella valmistettu taikina pysyy myös käsintehtyä paremmin kylmänä. Siksi se on heti leivontavalmis eikä periteistä jääkaappijäähdytystä välttämättä tarvita. 

Sormet lämmittävät taikinan nopeasti ja perinteisesti käsin nypitty taikina kannattaakin laittaa hetkeksi jääkaappiin ennen kaulimista. Kylmä taikina paistuu mureammaksi kuin huoneenlämmöstä uuniin nostettu.  

Piirakkapohjan voi poimia valmiina kaupan pakastealtaasta, jolloin ennättää paremmin keskittyä täytteen makuihin. Lehti- tai voitaikinaan leivottu sienipiirakka on herkullisen lehtevä ja rapea. 

Piirakkavuoan sijaan sienipiirakan voi paistaa myös irtopohjaisessa kakkuvuoassa, josta se on helppo siirtää siististi tarjolle. Ranskalaiselta avopiirakalta eli galettelta mallia ottanut sienipiirakka valmistuu uuninpellillä kokonaan ilman piirakkavuokaa. 

Täytteistä se sienipiirakka tunnetaan

Sienipiirakan täytteeksi käyvät niin kantarellit, tatit, suppilovahverot kuin mustatorvisienetkin. 

Sesongin ulkopuolella tai sienionnen ollessa epäsuotuisa, voit tehdä piirakan myös herkkusienistä, portobelloista tai osterivinokkaista. Myös pakastetut sienet sopivat piirakkaan. Paista sienet huolella, jotta ne eivät kostuta pohjaa uunissa. 

Sienten seuraan sopivat hyvin sipulit, erilaiset juustot sekä yrtit. Pekoni ja savuporo tuovat piirakkaan makua, mehevyyttä ja ruokaisuutta. 

Jos täytettä on kovin runsaasti tai se on kovin kosteaa, pohjataikina kannattaa esipaistaa vuoassaan, jotta se kypsyy varmasti mureaksi. Kypsennä sienipiirakka uunin alaosassa, niin saat siitä taatusti rapeapohjaisen.

Perinteiset sienipiirakat

Marttojen ohjeella on mahdotonta mennä vikaan. Herkullisen kantarellipiirakan pohjassa on nokare perunasosetta, joka tekee koostumuksesta mehevän.

Juustoinen suppilovahveropiirakka täytetään pannulla pyöräytetyillä sienillä, purjolla ja juustolla. Ruokaisa piirakka sopii niin iltapalaksi kuin syksyiseksi vierasvaraksikin.

Kantarelli-juustopiirakka on sekin oikean juuston ystävän unelma. Juustoa tulee sekä pohjataikinaan että täytteeseen, jolloin piirakasta tulee maultaan vahvan täyteläinen.

Kantarellipiirakka on sienikauden hittiruoka, joka hurmaa mehevyydellään. Piirakassa on parmesaanijuuston mehevöittämä pohja sekä perinteinen muna-kerma-juustoseos, joka sitoo täytteen ainekset yhteen. 

Yhden suuren piirakan sijaan voit leipoa myös somia pikkupiirakoita, jotka onnistuvat niin pikkuvuoissa kuin muffinipellilläkin. Sienipiiraat ovat paitsi herkullisia, myös siitä näppäriä, että ne kypsyvät isoa piirkkaa joutuisammin.

Sienipiirakka pakastesienistä on hyvä valinta sienisesongin ulkopuolella. 

Sienipiirakat twistillä

Jos kaipaat perinteiseen sienipiirakkaan jujua, upota sienten kaveriksi pinaattia, hapankaalia tai vuohenjuustoa.

Kreikkalainen sienipiirakka maustetaan Välimeren tyyliin fetajuustolla, yrteillä ja sitruunalla. 

Tai unohda kokonaan perinteinen piirakan malli ja tarjoa sieniherkkusi pannarin muodossa. Taikinasta syntyy kuusi pientä pannukakkua tai yksi iso pellillinen syksyistä herkkua.

Myös munakasrullan tapaan tarjottu sieniherkku on hauskaa vaihtelua perinteiselle piirakalle. Sen juju on kananmunista, maidosta, vehnäjauhoista sekä juustoraasteesta valmistettu mehevä munakaspohja, jonka väliin väliin pehmeä kantarelli-tuorejuustotäyte levitetään. Koko komeus kiepautetaan rullalle kääretortun tapaan.

Sienipiirakka pekonilla tai porolla

Pekoni ja savuporo ovat sienten makuparina verrattomia ja antavat piirakalle mehevyyttä ja ihastuttavan savun maun. 

Savuporo-sienipiiras on ruokaisa herkku iltapalaksi tai vaikka lounassalaatin kylkeen. Sen pohja tehdään hiivataikinasta ja kerman pehmentämä täyte mehevöitetään juustolla. 

Kantarelleja, pekonia, juustoa ja kermaa – niistä on paras sienipiirakka tehty. Voit käyttää piirakkaan kantarellien sijaan myös tatteja, suolattuja rouskuja, suppilovahveroita tai herkkusieniä. Yhdellä tämän reseptin piirakalla ruokit kuusi henkilöä.

Osterivinokaspiirakan jekku on jännittävä pekoniristikko, jonka alta löytyy mehukas ja juustoinen täyte. Pohja on perinteinen piirakkapohja, joka valmistuu voista, jauhoista ja kananmunasta käsin nyppimällä tai monitoimikoneella sukkelasti surauttaen.

Galettet ja peltipiirakat 

Galette on hauska tapa saada sienipiirakasta rento, mutta tyylikäs. Täytteen päälle käännetyt reunat kurovat sienet ja muut höysteet nätisti kasaan. Niistä on myös hyvä pidellä kiinni piirakkaa haukattaessa.

Kokeile kantarelligalettea, jossa sienet saavat makuparikseen omenaa ja aromikasta gruyerejuustoa. Rustiikkisessa portobellopiirakassa sienten lisäksi pecorinojuusto antaa makua piirakan täytteelle.

Jos leivot isolle joukolle, sieni-kaalitäytteinen peltipiirakka on näppärä vaihtoehto. Voilla mehevöitetty ja kananmunilla ruokaisaksi tuunattu täyte pyöräytetään rennosti valmiin voi- tai lehtitaikinan väliin ja viimeistellään somaksi seesaminsiemenillä. 

Lue myös Anna.fi: Hurmaavat suolaiset piirakat – mehevä piirakka on illanistujaisten luottoherkku

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sienipiirakka on rakastettu suolainen herkkupala – poimi Kotilieden hittiresepteistä oma suosikkisi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.