Karambola eli tähtihedelmä – näin tunnistat syöntikypsän hedelmän
Karambola eli tähtihedelmä on hurjan kaunis, mutta maultaan hieman vaatimaton hedelmä. Ostoskoriin se kannattaa poimia erityisesti silloin, kun on juhlat tiedossa. Koristeellinen ulkonäkö nostaa tarjottavat hetkessä luksusluokkaan.
Karambola on poikkileikkaukseltaan tähden muotoinen, mistä juontaakin sen toinen nimi tähtihedelmä.
Karambola: tropiikin hedelmä
Karambolat ovat 6-12 cm pitkiä ja niiden paino vaihtelee 50-100 gramman välillä. Karambolat ovat vihertäviä, mutta kypsyessään ne muuttuvat kirkkaan keltaisiksi. Syöntikypsän hedelmän tunnistaa paitsi keltaisesta väristä, myös sakaroiden ruskeista kärjistä.
Karambola on maultaan miedosti kirpeä, mikä johtuu sen sisältämästä oksaalihaposta, jota on myös raparperissa. Eri karambolalajikkeiden maku vaihtelee hieman, mutta yleensä niiden maku muistuttaa vienosti sitrushedelmiä. Sitrushedelmien tapaan karambolassa on runsaasti C-vitamiinia.
Karambola on kotoisin Intiasta ja Malesiasta, ja nykyään tätä pensasmaista puuta viljellään kaikkialla tropiikissa. Suomeen karambolahedelmiä tuodaan muun muassa Israelista, Thaimaasta, Malesiasta ja Brasiliasta.
Israelilaisten karambolahedelmien sesonki on alkuvuodesta tammi-maaliskuussa ja malesialaisten hieman myöhemmin huhti-toukokuussa. Kotona karambola kannattaa säilyttää mieluiten hieman kosteassa, 3 – 9 asteen lämpötilassa.
Karambola: käsittely
Karambolan voi syödä kuorineen. Hedelmän keskellä on pieniä siemeniä, jotka nekin ovat syötäviä. Upean koristeellinen hedelmä pääsee parhaiten oikeuksiinsa pitkittäin viipaloituna.
Karambolan käyttö
Tähtihedelmä on hurjan kaunis, mutta maultaan melko vaatimaton ja hieman erikoinen. Siksi sitä käytetään yleensä koristeena.
Liha- ja kalaruokiakin koristellaan joskus karambolaviipaleilla, ja erityisesti Kaakkois-Aasiassa hedelmä yhdistetään suolaisiin ruokiin. Karambolaa ei kuitenkaan suositella lämpimiin ruokiin, sillä sen maku muuttuu lämpimänä parfyymimäiseksi.
Karambola kannattaakin poimia ostoskoriin erityisesti silloin, kun on juhlat tiedossa. Lisää viipaloitua, tähden muotoista hedelmää koristeeksi esimerkiksi jäätelöannoksiin, täytekakkujen ja muiden makeiden leivonnaisisten pinnalle, etu- ja jäkiruokasalaatteihin sekä booleihin ja muihin juomasekoituksiin. Käytä karambolaa vaikka kuuman omenajuoman tai amerikkalaisen joulukakun koristeena.
Tai valmista raikas hedelmäsalaatti karambolasta, viinirypäleistä, mandariinista, melonista ja puolukoista ja tarjoa se jälkiruokana tuhdin aterian päätteeksi.
Pääsiäispöydässä karambola ihastuttaa parsan makuparina. Hedelmäinen parsasalaatti kätkee sisäänsä myös kiiviä, viinirypäleitä, goudajuustoa ja cashewpähkinöitä. Ihana hunajavinegretti niputtaa ainekset kokonaisuudeksi.
Aamutkin ovat todellista juhlaa, kun koristelet smoothiet karambolalla. Kauraisessa smoothiekulhossa kauraa on jogurttina, hiutaleena, leseinä ja kauraöljynä. Hedelmistä mukaan surautetaan omenaa ja päärynää. Pinnalle voi lisätä karambolaa ja anteliaasti muita omia suosikkihöysteitä. Kokeile vaikka mulberia, mantelilastuja ja ananaskirsikoita.
Mangosmoothie surautetaan tropiikin hedelmistä: mangosta, banaanista ja ananaksesta. Täyteläisyyttä tuo maapähkinävoi. Pinnalle sopii karambola ja muut eksoottiset hedelmät.
-
-
Resepti
Hedelmäinen parsa-juustosalaatti ja sitruunavinaigrette
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
-
-
-
Lue myös Anna.fi: Kiwano
Kommentoi
Kommentoi juttua: Karambola eli tähtihedelmä – näin tunnistat syöntikypsän hedelmän