viikunapossu, seesamilantut, pähkinäiset punajuuret
Joulu

Kiireisen kokin joulumenu

Maittava jouluateria ei vaadi päiväkausien valmisteluita, vaan syntyy myös pienemmällä vaivalla. Kokosimme menun, jonka ruokalajien valmistus käy helposti ja osan voi tehdä jo hyvissä ajoin etukäteen.

Kiireinen kokki satsaa määrän sijaan muutamaan hyvän ruokalajiin. Perinteisen kinkun korvaa nopeasti kypsyvä porsaanfilee, maittava kalapöytä kootaan pienellä vaivalla ja jälkiruoka tehdään pakastimeen jo ennakkoon odottamaan tarjoilua.

Lue myös: Perinteinen joulumenu

Keitto aloittaa aterian

Alkukeitto tekee jouluateriasta juhlavan. Lumivalkoinen juureskeitto syntyy maa-artisokasta, palsternakasta tai mustajuuresta. Maa-artisokka- ja palsternakkasosetta saa myös valmiina, joten keiton kanssa ei tarvitse turhia kikkailla. Lihansyöjä täytelöittää makua savuporotuorejuustolla. Kasvissyöjä valitsee ruohosipuli- tai yrttijuuston ja paistetut sienet.

kuohkea juureskeitto
Kuohkea juureskeitto on helppo tehdä valmiista juuressoseesta. Kuva: Jorma Marstio

Ohje: Kuohkea juureskeitto

Kalapöytä kuuluu jouluun

Joulun kylmä kalapöytä on jouluaterialla monen suosikki, eikä siitä kannata kiireessäkään luopua. Venäläinen silli, kauniit mätimaljat sekä maukas siikaröra valmistuvat pienellä vaivalla. Aseta pöytään myös keitettyjä perunoita sekä makeaa saaristolaisleipää, jotka maistuvat suolaisten kalaruokien kanssa taivaallisilta.

Helppo venäläinen silli syntyy matjessillin fileestä ja korvaa perinteisen rosollin. Tarjoa silli kalapöydässä perunoiden kanssa.

helppo venäläinen silli
Venäläinen silli on helppo ja näyttävä tarjottava. Asettele sillipalat vadille ja lusikoi päälle muut ainekset raidoiksi. Kuva: Ari Heinonen

Ohje: Helppo venäläinen silli

Kauniit ja näyttävän näköiset mätimaljat aloittavat jouluisen aterian juhlavasti. Kerroksittain pieniin lasimaljoihin kootuissa annoksissa maistuvat mäti, smetana ja sitruuna. Herkun kokoamiseen ei mene muutamaa minuuttia kauempaa.

mätimaljat
Juhlavat mätimaljat valmistuvat pienellä vaivalla. Kuva: Mirva Kakko

Ohje: Mätimalja

Tokihan joulupöydässä on oltava myös graavikalaa. Kiireinen kokki ostaa kalan valmiksi graavattuna ja hienontaa sitä kovaksi keitettyjen kananmunien, yrttien sekä mädin kanssa ranskankerman joukkoon. Siikäröra valmistuu puolessa tunnissa ja sopii niin perunoiden kuin saaristolaisleiväkin kaveriksi.

siikaröra
Graavisiiasta, kananmunista ja mädistä sekoitat ranskankerman kanssa hetkessä herkullisen tahnan saaristolaisleivän päälle. Kuva: Ari Heinonen

Ohje: Siikaröra 

Pääruoaksi possua ja juureksia

Jätä vaivalloinen ja aikaa vaativan kinkun paisto sikseen ja tarjoa juhlapöydässä sen sijaan nopeasti kypsyvää porsaan sisäfileetä. Kaneli ja tähtianis maustavat possun jouluisaksi ja makeansuolainen viikunakastike tekee ateriasta juhlavan. 

Juureksia voi joulupöydässä tarjoilla muutenkin kuin perinteisten laatikoiden muodossa. Pannulla paistetut siirappiset lanttukuutioit piristyvät seesaminsiemenillä, uunissa makeiksi paahdetut punajuuret puolestaan saavat seurakseen saksanpähkinöitä.

viikunapossu, seesamilantut, pähkinäiset punajuuret
Porsaan sisäfilee kypsyy perinteistä kinkkua nopeammin. Viikunakastike, seesamilantut ja pähkinäiset punajuuret tekevät annoksesta jouluisan. Kuva: Jorma Marstio

Ohjeet: 

Viikunapossu

Seesamilantut

Pähkinäiset punajuuret 

Jäätelö maistuu joulunakin

Jäätelö on loistava jälkiruoka joulunakin. Aprikoosihillo, pistaasirouhe sekä kaneli pukevat sen joulun juhlapöytään sopivaksi. Itse tehty aprikoosijäätelö vaatii aktiivista kokkausaikaa vaivaisen vartin ja valmistuu vaivatta ilman jäätelökonetta.

aprikoosijäätelö ilman jäätelökonetta
Aprikoosijäätelö valmistuu ilman jäätelökonetta. Tarvitset vain pakastimen. Kuva: Jorma Marstio

Ohje: Aprikoosijäätelö ilman jäätelökonetta

Artikkeli on päivitetty 9.10.2019.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kiireisen kokin joulumenu

Sopivan helppoja

Kiitos. Kokeilen ainakin punakaalihaudukkeen ja piparijäädykkeen.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.