Kotikokin suositut omenalajikkeet

Omenalajikkeet ryhmitellään kypsymisajan suhteen kesä-, syys- ja talvilajikkeisiin.

Kesäomenat nautitaan yleisesti suoraan puusta heinäkuun lopun ja syyskuun alun välillä.

Syysomenat kypsyvät kerättäviksi syyskuussa, ja talvilajikkeet kerätään syys-lokakuun vaihteessa.

Omenalla on rajattomat käyttömahdollisuudet ruoanlaitossa. Se sopii makeisiin leivonnaisiin ja jälkiruokiin mutta myös ruokaisiin lihapatoihin.

Parhaiten ruoanlaittoon sopivat happamahkot omenalajikkeet, jotka pehmenevät ruoanvalmistuksessa.

Jaspi

Miedon hapokas ja mausteinen Jaspi on korjuukypsä syyskuun puolivälissä, ja se säilyy aina marraskuun loppuun saakka.

Omenat ovat keskikokoisia tai suuria ja litteänpyöreitä. Pohjaväri on keltainen, peiteväri kauttaaltaan hehkuvan punainen. Malto on valkea.

Punainen Melba

Hennon viinihappoinen ja hyväarominen lajike antaa satoa syyskuun puolivälistä lokakuun puoliväliin.

Melbaa on keskisuurena ja suurikokoisina. Hedelmä on tasaisen pyöreä ja pinta on vahan peittämä. Melba on väriltään kellanpunainen tai punainen.

Punainen kaneli

Suosituin kaneliomenamme kypsyy syyskuun puolivälistä lokakuun puoliväliin asti. Sen maku on voimakkaan kanelinen, ja hedelmät ovat keskikokoisia ja muodoltaan litteänpyöreitä.

Samo

Raikkaan hapokas Samo on parhaimmillaan syyskuun alkupuolelta lokakuun alkuun asti. Omenat ovat kookkaita ja pohjaväriltään keltaisia, mukana on hieman ruskean punertavaa peiteväriä.

Lue myös:
Omatekoinen omenahillo säilöö sadon
Omenapiirakka kahdeksalla eri tavalla
Herkutellaan omenoiden aikaan
Omenasta meheviä ruokia
Oivat omenaherkut

Kuvat: Kristiina Kurronen

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kotikokin suositut omenalajikkeet

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X