Ruoka

Kreikkalainen salaatti sisältää vain 6 raaka-ainetta – oikeaoppinen valmistustapa saattaa yllättää

Kreikkalainen salaatti on helppo valmistaa. Kävimme Kreikassa opettelemassa oikeaoppisen kreikkalaisen salaatin valmistuksen. Helpossa ohjeessa tehdään yleisesti kuitenkin lähes aina kaksi virhettä.

Kreikkalainen salaatti sisältää vain 6 raaka-ainetta, mutta silti sen valmistuksessa tehdään usein virheitä. Tiesitkö esimerkiksi, ettei kreikkalaiseen salaattiin kuulu salaatinlehdet? Yleisin virhe kuitenkin tehdään, kun fetajuusto kuutioidaan. Päätimme opetella valmistuksen alusta alkaen ja kysyä neuvoa ammattilaiselta.

Lue myös: Tiedätkö mitä eroa on fetajuustolla ja salaattijuustolla?

Milos on saari Kyklaadeilla.
Miloksen saari on karu ja kallioinen. Kallion koloissa kasvaa villioreganoa, jota paikalliset keräävät, kuivaavat ja myyvät turisteille. Kuvassa Firiplakan ranta Miloksen saarella. Kuva: Sanna Mansikkamäki

Kreikkalainen salaatti – näin valmistat sen oikeaoppisesti

Ruokatoimittajan kesäloma suuntautui Kreikan saaristoon, Kyklaadien saariryhmän saarille Milokseen ja Iokseen. Miloksen saarella vilkasliikenteisen pääkadun varrella, joka kulkee Adamaksen kylästä Pollonian kylään, sijaitsee Ravintola Aleuromylos. Ravintola on saaren parhaita paikallista ruokaa tarjoilevista ravintoloista. Siellä pidetään myös ruokakursseja.

Kysyimme ravintolan kokilta miten kreikkalainen salaatti oikeaoppisesti valmistetaan, ja saimme taidonnäytteen lisäksi yllättävän vastauksen.

”Tärkeimmät raaka-aineet kreikkalaisen salaatin valmistuksessa ovat kurkku, kypsät tomaatit, sipuli, vihreä paprika, oliivit ja juusto. Sanon tässä kohden vain juusto, koska se voi olla joko fetajuustoa tai sitten tuorejuustotyyppistä saarella lähituotettua vuohen- tai lampaanmaidosta tehtyä juustoa. Joillain saarilla, etenkin Kyklaadien saarilla, on tapana tehdä vuohen- ja lampaanmaidosta pehmeää tuorejuustoa, joka korvaa fetajuuston kreikkalaisessa salaatissa. Jos laitat salaattiin fetajuustoa, se laitetaan kokonaisena palana. Ei koskaan kuutiona eikä murustettuna. Salaattiin ei myöskään koskaan laiteta salaatinlehtiä. Niitä syödään Kreikassa muutoinkin todella harvoin. En ymmärrä miksi täydellisen rapeaan salaattiin pitäisi sotkea löysiä salaatinlehtiä”, ravintolan kokki Thodoris nauraa.

Kreikkalainen salaatti roseeviinin kera.
Kreikkalainen salaatti maistuu lounaaksi roseeviinin kanssa. Kuva: Sanna Mansikkamäki

Ruokatoimittaja testasi eri ravintoloiden salaatteja joka päivä viikon ajan. Mausteeksi kreikkalaiseen salaattiin päätyi aina villioreganoa, oliiviöljy ja etikka tuotiin pöytään erikseen.

”Etikka ei saa koskaan olla balsamicoa, sen pitää olla joko punaviini- tai valkoviinietikkaa”, ravintoloitsija muistuttaa.

Salaateissa oli joskus myös mausteena merilevää tai kapriksia.

”Kapriksia laitetaan mukaan silloin, kun niitä saa omalta saarelta. Kyklaadien saarilla kasvaa kapriksia villinä, kuten myös oreganoa. Merilevääkin käytetään nykyisin paljon. Sekin säilötään kapristen tapaan suolaan. Luonnon raaka-aineita luonnollisesti kerätään ja käytetään paljon ruoanlaitossa”, hän jatkaa.

Kreikkalainen salaatti paikallisen lampaanmaidosta tehdyn tuorejuuston kanssa.
Kreikkalainen salaatti paikallisen lampaanmaidosta tehdyn tuorejuuston kanssa. Lisänä salaatissa on villiyrttejä, jotka muistuttavat huomattavasti Suomessakin kasvavaa isomaksaruohoa.

Kreikkalainen salaatti

6 annosta

Tarjolle

  1. Lohko tomaatit, kuutioi kuorittu kurkku ronskeiksi paloiksi, viipaloi sipuli ja paprika.
  2. Yhdistä kaikki ainekset ja tarjoile ne kulhosta.

 

Lue myös Anna.fi: Näin tehdään kreikkalaiset täytetyt paprikat

Artikkelia on muokattu 29.5.2023 klo 16:13

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kreikkalainen salaatti sisältää vain 6 raaka-ainetta – oikeaoppinen valmistustapa saattaa yllättää

Oikeita tomaatteja

Ei Suomessa tehty kreikkalainen salaatti maistu yhtä hyvältä kuin Kreikassa tehty. Täällä ei saa kunnollisia maukkaita tomaatteja, paitsi jos kasvattaa ne itse. Onko vika lajikkeessa vai missä? Mauttomia ja hajuttomia on tarjolla kaupoissa.

Luonnollisuus kunniaan

Ei maistu, ei. Maukkaita tomaatteja ja kurkkua saa vain torilta ja sieltäkin vain sellaiselta torimyyjältä joka kasvattaa itse antimet oikeassa mullassa kasvihuoneessa, niin kuin on aina ennenkin kotona tehty. Ja kreikan kohteita kierrelleenä melkein poikkeuksetta salaatissa on ollut uuden sadon kaalia, ei koskaan salaattia.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.