Ruoka

Leipä- ja olutmaa osoittautuivat keliaakikon paratiiseiksi – nämä ovat Euroopan parhaat gluteenittomat matkakohteet

Missä Euroopan maissa keliaakikkojen ja muiden gluteenitonta ruokavaliota noudattavien on helpointa matkailla? Paljon reissaamista harrastanut keliaakikko kertoo suosikkikohteensa.

Gluteeniton matkailu vaatii aina jonkin verran etukäteissuunnittelua, mutta on olemassa matkakohteita, joissa keliaakikko tai muuten gluteenitonta ruokavaliota noudattava pärjää toisia matkakohteita helpommin.

Tällaisissa matkakohteissa gluteenittomuus on matkailijan kanssa tekemisissä oleville ihmisille tuttua, ruokakaupoissa on hyvä gluteenittomien tuotteiden valikoima, ravintoloiden ruokalistoihin on merkitty erikseen gluteenittomat annokset ja gluteenittomien ruokien tarjonta on ylipäänsä suurta. Parhaimmissa kohteissa on jopa gluteenittomuuteen erikoistuneita ravintoloita, kahviloita, leipomoita ja kauppoja!

Mistä sitten tietää, mitkä ovat parhaat gluteenittomat matkakohteet?

Etsimällä tietoa ennen matkaa netistä, sosiaalisen median keskusteluryhmistä ja kyselemällä matkavinkkejä tutuilta.

Tai lukemalla tämän jutun, jossa Kotilieden toimituksen paljon reissannut keliaakikko listaa viisi gluteenitonta suosikkimatkakohdettaan Euroopassa.

1. Berliini

Olutmaa Saksako muka keliaakikon paratiisi? Ainakin sen pääkaupunki Berliini on!

Berliini on todellinen hipsterikaupunki, joten erikoisruokavalioiden muodikkuus lienee osaltaan auttanut myös gluteenittomuuden asiaa. Berliiniä sanotaankin Euroopan vegaanipääkaupungiksi ja koska useat vegaaniravintolat tarjoavat myös gluteenittomia vaihtoehtoja, asiasta hyötyvät myös gluteenittomat matkailijat.

Euroopan parhaat gluteenittomat matkakohteet: trendikäs Berliini.
Trendikäs Berliini on helppo matkakohde kaikille erikoisruokavaliota noudattaville, myös keliaakikoille.

Berliinissä on myös paljon etnisiä ravintoloita, joissa monesti gluteenittomuus otetaan hyvin huomioon.

Kaupungissa on myös gluteenittomia pizza- ja pastaravintoloita ja ainakin yksi gluteeniton leipomo Prenzlauerbergin muodikkaassa kaupunginosassa Itä-Berliinissä.

Myös ruokakaupoissa on tarjolla hyvin gluteenittomia tuotteita – onhan yksi johtava gluteenittomien tuotteiden valmistaja eli Schär saksalainen brändi.

Huom! Saksassa ja Itävallassa allergeenit merkitään ravintoloiden ruokalistoihin eri tavalla kuin meillä. Merkintä G ei tarkoita siellä gluteenitonta, vaan jotain ihan muuta. Yleensä gluteenia sisältävät annokset merkitään kirjaimella A. Tarkista aina ravintolassa, mitä mikäkin merkintä tarkoittaa. Selitykset löydät yleensä joko ruokalistan lopusta tai ravintolan seinältä. Jos et, kysy tarjoilijalta!

Kotilieden toimittajan testaamat Berliinin gluteenittomat helmet:

2. Wien

Miten keliaakikko pärjää Sachertortun syntymäkaupungissa, paikassa, jossa joka nurkalla on kahvila tarjoamassa upeita (vehnä)leivonnaisia?

Melko hyvin, onneksi. Wienissä gluteenittomuus tunnetaan yleisesti. Perusruokakaupoissa (esimerkiksi Spar) on hyvä gluteenittomien tuotteiden valikoima, ravintoloissa gluteenittomat annokset on merkitty yleensä erikseen (katso edellinen kohta: merkintä A tarkoittaa saksankielisissä maissa gluteenitonta, ei merkintä G!) ja kyllä, jopa herkullisia kakkuja löytyy useista kahviloista.

Euroopan parhaat gluteenittomat matkakohteet: wien
Kahviloiden Wien on myös kelpo matkakohde gluteenitonta ruokavaliota noudattaville.

Perinteinen itävaltalainen ruokavalio ei ole keliaakikolle helppo leivitettyine wieninleikkeineen, mutta eurooppalaisten suurkaupunkien tapaan Wienistä löytyy paljon etnisiä ja kansainvälisiä ravintoloita, esimerkiksi italialaisia, joissa on enemmän gluteenittomia vaihtoehtoja.

Kannattaa kuitenkin käyttää ennen matkaa hetki aikaa etukäteissuunnittelulle ja selvittää valmiiksi esimerkiksi muutama gluteenittomuuteen erikoistunut ravintola ja kahvila.

Kotilieden toimittajan testaamat Wienin gluteenittomat helmet:

3. Costa Brava, Katalonia, Espanja

Enpä olisi etukäteen uskonut, että Katalonia eli katalaanien itsehallintoalue Itä-Espanjassa, sen pääkaupunki Barcelona ja sen pohjoispuolen rannikkoalue Costa Brava ovat muuttuneet muutamassa vuodessa niin keliakiaystävällisiksi paikoiksi!

Vietin muutama vuosi sitten syyslomaa pienessä Platja d’Aron lomakylässä Costa Bravalla noin 100 kilometriä Barcelonasta pohjoiseen. Olin lähtenyt reissuun matkalaukut täynnä gluteenittomia eväitä, jotka jäivät perillä syömättä. Niin hyvin nimittäin ihan tavallisissakin pikkuruokakaupoissa oli tarjolla gluteenittomia tuotteita!

Euroopan parhaat gluteenittomat matkakohteet: Costa Brava
Costa Bravan rannikko yllätti gluteenittomalla tarjonnallaan. Monesta pikkukylästä toiseen pääsee reippailemaan rantaan tehtyjä kävelyreittejä pitkin.

Ravintoloissa ruokalistoissa oli selkeät merkinnät gluteenittomien annosten kohdalla ja ravintoloiden henkilökunta oli hyvin perillä asiasta.

Söin reissussa perinteisiä paikallisia herkkuja eli kalaruokia, paellaa ja salaatteja – eikä kertaakaan ollut mitään ongelmia. Ruokailun suhteen oli yhtä helppoa niin Costa Bravan pienissä lomakylissä kuin Barcelonan keskustassakin, jossa vietimme loman kaksi viimeistä päivää.

Kotilieden toimittajan testaamat Costa Bravan helmet:

4. Kreikka

Kreikka on ollut aina suosikkimatkakohteitani ruoan suhteen, myös keliakiadiagnoosini jälkeen. Kreikassa hurmaavat tuoreet kasvikset, tuore kala, yrtit, oliiviöljy ja tietenkin fetajuusto.

Gluteenitonta matkaajaa helpottaa se, että kreikkalaisessa keittiössä käytetään paljon luontaisesti gluteenittomia raaka-aineita eli kasviksia, maitotuotteita ja kalaa.

Tietoisuus gluteenittomuudesta, kuten muistakaan erikoisruokavalioista, ei ole Kreikassa kovin yleistä, mutta jos opettelee etukäteen tuntemaan muutamat gluteenittomat ruokalajit, pärjää matkalla hyvin. Itse rakastan kreikkalaista salaattia, täytettyjä viininlehtikääryleitä, riisillä täytettyjä tomaatteja tai paprikoita, grillattua kalaa ja erilaisia tahnoja, kuten munakoisosta tehtyä melitzano salataa. Lihan ystävät saavat vatsansa täyteen kana- tai lammasvartaista eli souvlakeista. Kaikki ovat gluteenittomia!

Euroopan parhaat gluteenittomat matkakohteet: Parga
Hurmaava Parga hurmasi Kotilieden toimittajan ruoallaan ja gluteenittomalla tarjonnallaan.

Kreikkalaisten rapeat lehtitaikinaleivonnaiset eivät tietenkään sovi gluteenittomaan ruokavalioon, mutta onneksi jälkiruoaksi voi syödä täyteläistä kreikkalaista jogurttia hunajan kera, jäätelöä tai paahtavan auringon kypsyttämiä tuoreita hedelmiä.

Koska Kreikassa harvoin ymmärretään syvällisesti gluteenittoman ruokavalion päälle, en yleensä käytä siellä energiaa gluteenittomien pizzojen, pastojen, leipien tai leivonnaisten etsimiseksi. Aamupalaakin varten varaan yleensä omat leivät.

Siksipä Pargan pieni kaupunki Manner-Kreikassa yllätti minut positiivisesti: kaupungin isoimmassa supermarketissa oli jonkin verran gluteenittomia tuotteita ja rantakadun mainio italialainen ravintola tarjosi gluteenitonta pastaa!

Kotilieden toimittajan testaamat Pargan helmet:

5. Nizza ja Ranskan Riviera

Patonkien ja croissanttien kotimaata Ranskaa ei ajattelisi heti helpoksi matkakohteeksi keliaakikolle. Onkin totta, että olen kokenut erittäin vaikeita hetkiä matkaillessani Pohjois-Ranskassa ja joutuessani työmatkoilla hienoihin illallispöytiin Pariisissa, jossa kokki koki henkilökohtaisena loukkauksena erikoisruokavalioni.

Onneksi Ranska on iso maa ja ruokakulttuuri sen mukaan erilaista maan eri osissa. Etelä-Ranskan ruokakulttuuri on lähellä muita Välimeren maita, joten siellä syödään paljon kasviksia ja kalaa. Helppoa siis keliaakikollekin!

Ranskan Rivieralla ja Lounais-Ranskassa matkaillessani olen löytänyt itselleni muutamat suosikkiruoat, joita ikävöin kotimaassakin. Tuore Nizzan salaatti on lounas vertaansa vailla. Herkulliset kalaruoat tuoreista merenantimista vievät kielen mennessään. Italian läheisyys näkyy erityisesti Rivieran ruokatarjonnassa, ja olenkin syönyt siellä lukuisia herkullisia risottoja.

Euroopan parhaat gluteenittomat matkakohteet: Nizza
Nizzan paikallinen erikoisuus, torien ruokakojuissa myytävä socca-lettu on luontaisesti gluteeniton. Torit ovat muutenkin käymisen arvoinen paikka Nizzassa ja Rivieralla.

Nizzan alueella on myös eräs paikallinen herkku, joka on luontaisesti gluteeniton: kikhernejauhoista valmistettu socca-lettu, joita myydään esimerkiksi toreilla ruokakojuista.

Lapsen kanssa matkaillessa minua on helpottanut suuresti ranskalaisten tapa valmistaa jauhelihapihvi: siihen ei käytetä ollenkaan jauhoja tai korppujauhoja, kuten meillä Suomessa on tapana, vaan jauhelihapihvit ovat siis yleensä gluteenittomia Ranskassa.

Kotilieden toimittajan testaamat Etelä-Ranskan helmet:

Kommentoi

Kommentoi juttua: Leipä- ja olutmaa osoittautuivat keliaakikon paratiiseiksi – nämä ovat Euroopan parhaat gluteenittomat matkakohteet

Lyyli-täti

Ahaa, että sitä mieltä….Pariisissa on aivan yksinkertaista ja helppoa saada gluteenitonta ruokaa ja leipää. Siellä on useita gluteenittomia leipomoita ja ravintoloita. Mainittakoon esim Noglu, Excki-kahvilaravintoloista saa gluteenitonta aamiaista ja erilaisia salatteja yms, yms. Sacre couren läheisyydessä on venezuelalainen arepa-ravintola, josta täytteetkin saa vegaanisina (papuja). Kaupunki on tulvillaan japanilaisia ravintoloita ja bistroista saa sopivia annoksia. Se on asenne, joka ratkaisee: kannattaa aloittaa kontaktin ottaminen hoilaamalla jo ovella ranskaksi hyvää päivää madame, monsieur ja kohteliaasti tiedustella voiko puhua englantia, tms kun ei ranskaa osaa. Siis mennessäni mihin tahansa liikeeseen. No, tavaratalot ovat eriasia. Monoprixeissä ja Carrefoureissa jopa Ladureelta macaronseja hakiessa sai apua, vaikka sitten toiselta asiakkaalta.

Alain Miam Miam valmistaa Galette de sarrazin kreppejä (tattaria) odottaessa katuruokana. En ole frankomaani, en osaa kieltä, mutta olen kokenut ihania kohtaamisia. Hauskaa matkaa kaikille uteliaille Pariisiin, ottakaa mukaan ystävällinen ja utelias asenne, mutta ei liian nöyrä, siitä se lähtee…. missä tahansa, Rovaniemelläkin.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.