Ruoka

Mitä tehdä kuivasta pullasta?

Mitä tehdä kuivasta pullasta, saatat pohtia, kun leivontapäivästä on vierähtänyt muutama päivä. Tuore pulla on taivaallista siltään, mutta onneksi leivonnainen on varsin käyttökelpoinen myös hieman vanhentuneena. Kokosimme parhaat ohjeet ja ideat kuivahtaneen pullan hyödyntämiseen.

Mitä tehdä kuivasta pullasta? Vaikka mitä! Kuivahtanut pulla on mainio raaka-aine köyhiin ritareihin ja pullavanukkaaseen. Lapsuudesta tutut herkut maistuvat vielä tänäkin päivänä!

Tuoretta pullaa ei mikään voita. Parasta onkin, kun leivontapäivältä tähteelle jääneet pullat sujauttaa saman tien pakastimeen. Sulatuksen jälkeen ne ovat kuin uunituoreita nautittavaksi. 

Joskus pullaa jää kuitenkin kuivahtamaan keittiön pöydälle. Onneksi kuivahtaneesta pullasta saa loihdittua niin ihania tarjottavia, että toisinaan kaupasta kannattaa pelastaa myös hävikkiuhan alla olevia punalaputettuja leivonnaisia. 

Nappaa alta parhaat ideat, joiden ansiosta et enää koskaan mieti mitä tehdä kuivasta pullasta. 

Tee kuivasta pullasta köyhät tai rikkaat ritarit tai vaikka jälkiruokabruschetat 

Rikkaat ritarit, köyhät ritarit rakkaalla jälkiruoalla on monta nimeä. Ideana on hyödyntää kuivahtaneet pullaviipaleet suussa sulavaksi jälkiruokaherkuksi. 

Jo pelkkä ajatus köyhistä ritareista tuo veden kielelle: Maito-munaseoksessa kastetut ja voissa rapeiksi paistetut pullaviipaleet ovat mitä maukkain jälkiruoka. Lisäksi tarvitaan vain hilloa tai marjoja sekä kermavaahtoa, ja herkku on valmis. Rikas lisukevaihtoehto ritareille on jäätelö.

Kesäinen versio köyhistä ritareista syntyy paahtamalla kuivahtaneet pullasiivut grillissä kullanruskeiksi ja tarjoamalla ne appelsiinilla maustetun tuorejuustokreemin sekä sokerilla mehustettujen tuoreiden marjojen kanssa. 

Mitä tehdä kuivasta pullasta? No tietysti supersuloinen pullavanukas 

Pullavanukas on makumuisto mummolasta. Älä heitä kuivahtanutta pullaa pois, vaan tuunaa se pullavanukkaaksi. Pilko kuivahtanut pulla vuokaan, kaada päälle makeutettu munamaito ja kuorruta uunissa. Tarjoa pullavanukas marjakastikkeen ja jäätelön kanssa.

Sitruunainen pullavanukas on raikkaampi versio perinteisestä jälkiruoasta. Pullaviipaleet asetellaan uunivuokaan aprikoosien ja rusinoiden kera. Komeus viimeistellään lemon curd -sitruunatahnalla, jonka voi joko ostaa valmiina kaupasta tai valmistaa itse. 

Uutta makua klassikkoon saa lisäämällä pullavanukkaaseen myös mantelimassaa tai joko appelsiinin makuista tuorejuustoa tai appelsiini- tai aprikoosimarmeladia. Tällöin lisukkeeksi ei tarvita kuin reilu loraus samettista vaniljakastiketta. 

Mitä tehdä kuivasta pullasta? Loihdi suussa sulava jälkiruokaherkku

Pullapojan hedelmäpaistoksessa omena- ja päärynäkuutioiden päälle ripotellaan herkullista pullarouhetta. Hedelmien esipaisto takaa pehmeän sisuksen, johon pullainen kuorrute tuo rapsakkaa suutuntumaa. 

Trifle on brittiläinen, kulhoon tehty kerrosjälkkäri, jonka kesäinen versio kyhätään kokoon mansikoista, kanelipullista sekä sitruunaisesta kermavaahdosta. Korvapuustien sijaan trifleeseen sopivat myös kuivahtaneet pulla- ja leipäviipaleet.

Kuivahtaneesta pullasta voi valmistaa myös korppuja. Rapeimmat korput valmistuvat tuoreesta pullasta, mutta kyllä hieman kuivahtanuttakin pullaa voi käyttää. Herkulliset kanelikorput syntyvät pikkupullista, jotka halkaistaan, maustetaan kanelisokerilla ja kuivatetaan uunissa. Omatekoiset kanelikorput maistuvat teepöydässä tai murusteltuna kiisselin kanssa.

Lue lisää Anna.fi: Anni Hautalan resepti: köyhät ritarit – milloin viimeksi teit tätä nostalgista lapsuusherkkua?

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mitä tehdä kuivasta pullasta?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.