Ruoka

Monipuolinen varhaiskaali yllättää mehevyydellään - nappaa vinkit ja rouskuvat reseptit

Varhaiskaali on parsan ohella noussut kevään odotetuimpien herkkujen joukkoon. Eikä syyttä, sillä mehevä kaali on edullinen ja varsin monipuolinen kaveri, jolle voi tehdä melkein mitä vain: paahtaa, grillata, hauduttaa tai tarjota vaikka raakana. Ole kuitenkin nopea, sillä kotimaisen varhaiskaalin sesonki kestää vain muutaman viikon.

Varhaiskaali on sesongissa vain muutaman viikon. Jos haluat nauttia rouskuvasta varhaiskaalista, ole nopea ja poimi se ostoskoppaasi. Varhaiskaalista syntyy mitä moninaisempia herkkuja piristämään arkiateriaa tai höystämään ihania grilliherkkuja. Kokosimme tarjolle Kotilieden maukkaat varhaiskaalireseptit.

Hyvä kaali on rapea ja kevyt

Kotimaisia varhaiskaaleja on tarjolla vain kesäkuun alusta noin heinäkuun puoleen väliin asti. Sitä ennen kaupoissa myytävät varhaiskaalit tuodaan Suomeen Unkarista. Sesonki on lyhyt, sillä kaalit kasvavat nopeasti ja liian isoina ne halkeavat ja menettävät meheyytensä. Hyvän kaalin tunnistaakin kaupassa siitä, että se on rapea ja kokoonsa nähden kevyt.

Kaali on herkkä etyleenille, joka aiheuttaa sen kellastumisen ja pilaantumisen. Siksi kaali kannattaa pitää erillään esimerkiksi omenoista, tomaateista, aprikooseista ja banaaneista sekä muista etyleeniä runsaasti tuottavista kasviksista.

Varhaiskaali – keventäjän kaveri

Kaali on tunnetusti keventäjän paras kaveri. Siinä onkin vain vähän energiaa, mutta sitäkin enemmän vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten C- ja K-vitamiinia, folaattia ja muita B-ryhmän vitamiineja sekä kaliumia, kalsiumia ja magnesiumia. Kaalissa on myös muita hyvää tekeviä yhdisteitä, kuten kolesterolia alentavaa ja vatsaa hellivää kuitua sekä muun muassa elimistön puolustuskykyä parantavia flavonoideja.

keräkaali

Varhaiskaali – raakana tai kypsennettynä

Perintiesesti kaali on ollut patojen, keittojen ja laatikoiden raaka-aine. Varhaiskaali on kuitenkin rapeampaa ja mehukkaampaa, maultaan makeaa ja huomattavasti miedompaa kuin talvikaali. Siksi se maistuu niin raakana kuin kypsennettynäkin.

Kokeile kaalia esimerkiksi grillattuna: Leikkaa kaali lohkoiksi, sipaise pintaan öljyä ja grillaa pari minuuttia niin, että kaali saa paahtuneen pinnan, mutta rakenne on edelleen napakka. Ripauta pintaan suolaa ja tarjoa muiden grilliruokien kaverina.

coleslaw

Varhaiskaalista syntyy myös varsin mehevä salaattipohja, johon sopivat niin öljy- kuin majoneesipohjaisetkin kastikkeet. Coleslaw on klassikko, joka toimii täydellisesti grilliruokien kaverina ja sopii myös burgereiden kylkeen. Tässä reseptissä kastike on tehty puoliksi majoneesista, puoliksi ranskankermasta ja kaalin seassa on myös porkkanaa ja kevätsipulia. Kun annat salaatin tekeytyä jääkaapissa noin tunnin ennen tarjoamista, se on takuulla mehevää ja maukasta.

Varhaiskaali muuntuu moneksi - kaalicaesar

Myös salaattien ikisuosikki, caesar onnistuu mainiosti varhaiskaalista. Paras kastike tehdään itse ja se syntyykin sauvasekoittimella yhdessä hujauksessa. Krutonkien sijaan kaalicaesar höystetään ihanilla macadamiapähkinöillä.

Varhaiskaalista kanasalaatti

Herkän makuiselle kaalille riittää parhaimmillaan mausteeksi pelkkä suola, mutta myös tuoreet yrtit ja sitrukset sekä muut happamat ainekset sopivat sen seuraan. Maustamiseen voi kokeilla myös aasialaisia mausteita, kuten tässä vietnamilaisessa kanasalaatissa on tehty. Kastike on sekoitettu limetinmehusta ja kalakastikkeeseta, joita ryydittävät chili, inkivääri ja valkosipuli. Salaatin seassa on myös runsaasti tuoreita yrttejä sekä suolapähkinöitä tuomassa rousketta.

vietnamilaiset hodarit ja varhaiskaali

Suikaloitu varhaiskaali sopii myös tortillojen ja hodareiden väliin. Kokeile japanilaisia hot dogeja, joissa kaalisalaatti saa seurakseen paitsi mausteista makkaraa, myös wasabimajoneesia ja veikeää seesamisuolaa. Näitä makoisia hodareita sopii tarjota esimerkiksi rennoissa kesäjuhlissa.

varhaiskaali taipuu pestoksi, kesäkaali-bruschetta

Varhaiskaalin voi surauttaa myös pestoksi ja sipaista sitä paahdettujen leipäviipaleiden päälle. Kun kruunaat kesäkaalipesto-bruschettat vielä ohueksi suikaloidulla parsalla sekä tuoreella mintulla, on koossa alkukesän herkkuleipä vailla vertaa.

Varhaiskaalipata on kesäruokaa
© Tiina Rantanen

Varhaiskaalipata on ehdoton kesäherkku, joka uuden sadon kasviksista valmistettuna myös kypsyy ilahduttavan nopeasti. Suikaloi pataan kaalin lisäksi porkkanaa ja sipulia, lisää lopuksi paistettu jauheliha. Yksinkertaiset mausteet, kuten siirappi sekä suola, pippuri ja meirami tuovat raaka-aineiden maut parhaiten esiin.

Varhaiskaali hurmaa myös näissä herkuissa:

Lue myös Anna.fi: Näin tehdään maukkaat varhaiskaalitacot

Kommentoi

Kommentoi juttua: Monipuolinen varhaiskaali yllättää mehevyydellään - nappaa vinkit ja rouskuvat reseptit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.