Ruoka

Paahdettu kukkakaali - näyttävä vegeherkku, joka sopii myös lisukkeeksi

Paahdettu kukkakaali on helppo, herkullinen ja superkaunis. Se näyttää paistettuna juhlavalta, mutta sen tekeminen onnistuu ihan minimaalisella vaivalla. Uunissa paahdettu kukkakaali on valintasi niitä hetkiä varten, kun haluat tehdä vaikutuksen.

Paahdettu kukkakaali on täydellinen ruoka esimerkiksi kasvissyöjän ja vegaanin juhlapöytään, sillä siitä saa helposti näyttävän ja juhlavan näköisen. Toki kukkis maistuu myös muille herkkusuille. Uunissa kokonaisena paahdettu kukkakaali on pinnalta mehevän karamellisoitunutta ja rapeaa, syvemmältä ihanan pehmeäksi höyrystynyttä – sanalla sanoen vastustamatonta!

Lue myös: 9 maittavaa kasvisreseptiä kukkakaalista – näin hyödynnät myös suosikkivihanneksen suojalehdet!

Paahdettu kukkakaali kolmella tavalla

Leikkaa kukkakaalista hieman kantaosaa pois. Napsaise irti myös uloim­mat huonokuntoiset suojalehdet, freesit lehdet voi jättää paikoilleen.

Paahda kukkakaalia uunissa ensin puolisen tuntia ihan sellaisenaan. Mausteöljy sivellään pintaan vasta puolessa välissä kypsennystä, jotta mausteet eivät pala uunin kuumuudessa. 

Voit sivellä kaalin pintaan mitä tahansa maustesekoitetta tai tahnaa, jonka maun haluat kukkakaaliin. Erityisen hyvin kukkakaalin kanssa käyvät Lähi-idän maut, kuten tulinen harissa sekä tahini, mutta myös pesto sekä Intian suuntaan nojaavat mausteet, kuten kurkuma ja garam masala ovat kaalin maukkaita maustajia.

Paahda kaalia öljykylvyn jälkeen vielä toiset puoli tuntia. Sivele kaalia muutaman kerran kypsentämisen aikana vuokaan valuneel­la liemellä ja mausteöljyllä, jottei kaali kärähdä. Jos haluat, voit käyttää kukkakaalia lopuksi grillissä tai uunissa grillivastusten alla, jolloin saat siihen herkullisen paahteisen pinnan.

Kukkakaali on valmis, kun pinta on kullanrapea ja sisus höyrystynyt pehmeäksi. Toiset tykkäävät täysin pehmenneestä kaalista, toiset jättävät ytimeen hieman puruvaraa.

Uunin sijaan kukkakaalin voi kesällä kypsentää mainiosti kokonaan grillissä! Grillin lämmössä kypsennetty ja paahdettu kukkakaali nautitaan kesäisen valkosipuliruohovoin kanssa.

Paahdetusta kukkakaalista on moneksi

Paahdettu kukkakaali on mahtavaa sellaisenaan, mutta myös näyttävä lisuke – ja sitä on helppo muunnella kulloiseenkin fiilikseen ja tilanteeseen sopivaksi. Lisämakua kokonaisena paahdettuun kukkakaaliin saa kuorruttamalla kukkakaali paiston puolivälissä jollain herkulla: juustolla, pähkinöillä, sinapilla tai tarjoamalla se erilaisten kastikkeiden ja tahnojen kera. Mausteita ja höysteitä vaihtamalla kaalista saa aina uuden makuisen.

Vaikka näyttävä paahdettu kukkakaali varastaakin helposti aterian pääroolin, sopii se täydellisesti myös lisukkeeksi. Erityisen ihanaa se on liharuokien kyljessä maittavalla kastikkeella kruunattuna. Tähteeksi jääneen kukkakaalin puolestaan voi seuraavana päivänä soseuttaa ja tarjota pyreenä esimerkiksi pihvin, falafel-pyöryköiden, broilerin tai vaikkapa haukipihvien kaverina. Uunin paahde ja mausteet tekevät kukkakaalimuusista erityisen hyvää. 

Jos tarjoat paahdetun kukkakaalin pääruokana, lisänä on syytä olla jotain ruokaisaa ja proteiinipitoista. Kaali sellaisenaan on kovin kevyttä syötävää. Aseta kukkakaali esimerkiksi hummuspedille tai tarjoa kaverina ruokaisaa linssisalaattia tai pavuilla rikastettua porkkana-jyväsalaattia sekä tahini-jogurttikastiketta.

Lue myös Anna.fi: Näin tehdään herkullinen kukkakaali-linssisalaatti

Artikkelia on muokattu 28.6.2023 klo 17:50

Kommentoi

Kommentoi juttua: Paahdettu kukkakaali - näyttävä vegeherkku, joka sopii myös lisukkeeksi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.