Ruoka

Omenapaistos tekee aina kauppansa – näin helposti teet täydellisen klassikkojälkkärin

Omenapaistos on rakastettu jälkiruokaklassikko, josta rapea kaura tekee täydellisen. Helppo jälkkäriherkku, maittava iltapala tai nopea makeannälän taklaaja - tätä kaikkea on iki-ihana omenapaistos.

Omenapaistos on takuulla yksi parhaista asioista mitä omenoista voi tehdä. Se on helppo, nopea, herkullinen ja vähän valmisteluita vaativa jälkkäriherkku, joka maistuu taivaalliselta vaniljajäätelön tai -kastikkeen kera.

Ja tokihan omenapaistoksesta on myös aamu- tai iltapalaksi. Kun sokeria ei laita liiaksi, on omenapaistos miltei kuin rapeaa granolaa, jota popsii mielellään vaikka maustamattoman jogurtin kera. 

Omenapaistoksen etuihin kuuluu paitsi maku, myös se, että yleensä kaikki raaka-aineet löytyvät jo valmiiksi keittiön kaapeista. Tarvitset omenoita, kaurahiutaleita, voita ja sokeria sekä mahdollisesti vehnäjauhoja. Juuri siksi helppo omenapaistos kannattaa pitää mielessä, kun yllätysvieraat kolkuttelevat ovella tai makeannälkä iskee äkkiarvaamatta.

Omenapaistos on kuin leivonnainen ilman vatkaamista, vaahdottamista tai muita vaivalloisia keittiötoimenpiteitä. Riittää, kun sekoitat rasvan, vehnäjauhot, kaurahiutaleet ja sokerin murumaiseksi seokseksi, ripottelet taikinan omenoiden päälle ja annat uunin hoitaa loput. Ulkonäöstä ei tarvitse stressata, se saa olla rennon ronski. 

Mutkattomuuden ansiosta omenapaistos onnistuu myös niiltä, jotka väittävät olevansa tumpeloita keittiössä.

Vinkit valmistukseen

Pari niksiä omenapaistoksen valmistus kuitenkin vaatii. Ensinnäkin omenalohkot kannattaa esipaahtaa uunissa tai paistinpannulla sokerin kanssa, jotta niistä haihtuu enin kosteus ja ne ennättävät varmasti kypsyä.

Omenoiksi kannattaa valita hapokas lajike. Omenoita ei tarvitse kuoria, riittää kun ne lohkoo siemenettömiksi paloiksi.

Toisekseen on tärkeää käyttää riittävän laakeaa vuokaa. Jos omenapaistos muhii liian pienessä vuoassa, ei rapeasta murukerroksesta ole tietoakaan, vaan lopputulos muistuttaa pikemminkin pehmeää kaurapuuroa. Ja rapea murukerroshan on kiistatta paistoksen paras osa! 

Omenapaistos ja sen monet muodot

Supersimppeliä omenapaistosta voi muunnella lähes loputtomiin oman maun ja kaapin sisällön mukaan. Yleensä pintaa peittää maukas kauramuru, mutta pinnalle voi ujuttaa myös kookosta, mantelilastuja tai vaikkapa pähkinärouhetta. Kanelin sijaan jälkkäriherkun voi maustaa vaihteeksi vaikka inkiväärillä tai esimerkiksi kardemummalla. 

Kaurahiutaleetkin voi halutessaan vaihtaa vaikka tattariin tai pinnan voi peittää kauran sijaan hurmaavalla pähkinätoscalla.

Omenapaistos pannulla

Omenapaistos paistetaan yleensä uunissa, mutta se onnistuu myös pannulla, jolloin omenat pehmenevät ja makeutuvat muutamassa minuutissa.

Kaurahiutaleet voi sekoittaa omenoiden joukkoon jo omenoiden paistovaiheessa tai niistä voi tehdä erikseen rapean kauratoscan, jonka ripottelee makeiksi paahdettujen omenalohkojen päälle.

Lue myös Anna.fi: Omenapiirakka joka makuun – 7 herkullista ohjetta

Kommentoi

Kommentoi juttua: Omenapaistos tekee aina kauppansa – näin helposti teet täydellisen klassikkojälkkärin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.