Ruoka

Bagel on helppo leipoa itse – keitä, paista ja täytä elämäsi parhaat vesirinkelit!

Täydellisessä bagelissa on kultainen ulkokuori ja hieman sitkeähkö sisus. Näillä ohjeilla teet bageleita, jotka vievät sinut välittömästi makumatkalle New Yorkiin.

Bagel eli vesirinkeli on tuttu leipänen kaikille Amerikassa käyneille. Siellä niitä näkee jokaisen aamiaispaikan listalla eri tavoin täytettynä ja mausteilla höystettynä. Bagelit on helppo tehdä myös itse. Hiivalla kohotetusta taikinasta tehdään rinkeli, joka keitetään, sen jälkeen paistetaan ja lopuksi vielä täytetään. 

bagel
Bagelit leivotaan hiivataikinasta. Pyörittele kohonneet taikinapalat palloiksi ja pallot ohuiksi nauhoiksi. Yhdistä taikinanauhan päät ja varmista lii­toskohta pyörittämällä sitä sormilla pöytää vasten. Kuva: Laura Riihelä

Bagelit ovat monien erityisruokavalioiden kannalta kiitollisia leivonnaisia, sillä ne eivät sisällä maitotuotteita tai kananmunaa. Täytteitä voi sitten soveltaa omaan makuun ja ruokavalioon sopiviksi. Bageleihin sopivat sekä suolaiset että makeat lisukkeet.

Bagelit valmistetaan kuin sämpylät tavallisesta hiivataikinasta. Normaaliin leipätaikinaan verrattuna bageltaikinaan tulee kuitenkin enemmän jauhoja, mikä takaa bageleille ominaisen tiiviin ja sitkeähkön rakenteen. Vaikka tiivis ja sitkeä eivät ole taikasanoja tavallisessa sämpylässä, bagelissa taatusti on! Itse asiassa juuri se tekee bageleista niin kovin koukuttavaa syötävää.

Taikinan voi maustaa mielen mukaan. Kokeile esimerkiksi New Yorkissa suosittuja kaneli-rusinabageleita. Ripottele leivinalustalle hieman kaneli-sokeriseosta sekä rusinoita ja pyöräyttele taikinaa alustalla kevyesti muutaman kerran vaivaten niin, että siihen muodostuu herkullisia raitoja.

Kimmoisaksi vaivattu taikina kohotetaan, muotoillaan rinkuloiksi ja kohotetaan uudestaan. Tämän jälkeen bagelit vielä keitetään siirapilla tai sokerilla maustetussa kiehuvassa vedessä ennen kuin ne nostetaan uuniin paistumaan.

Lue myös: Kuohkeat sämpylät – poimi sämpylätaikinan perusresepti ja oikaisijan unelmaohje

Keitä bagel ensin, paista vasta sitten

Kun taikinapallot ovat kohonneet pulleiksi, ota taikinapallo käteesi ja tee peukalolla keskelle reikä. Venytä käsissäsi rinkelin reikää suureksi, sillä se kutistuu merkittävästi kypsyessään. 

Bagelit eli vesirinkelit ovat saaneet nimensä juurikin kypsennystavasta eli ne kiehautetaan nopeasti siirapilla maustetussa vedessä ennen paistoa. Vesi ei ennätä läpäistä bagelia, vaan pinnan tärkkelys tiivistyy ja muodostaa siihen esteen. Sen ansiosta bagel ei uunissa paistuessaan pääse kohoamaan liikaa ja koostumus on siten bageleille tunnusomaisen sitkas.

Keitinveteen lisätty siirappi puolestaan antaa bageleille niille ominaisen hieman makeahkon makun ja edesauttaa myös pinnan ruskistumista.

bagel
Bageleille ominainen sitkas kuori syntyy keittämällä rinkelit ennen paistoa. Kuva: Laura Riihelä

Mitä pidempään bagelia keitetään, sitä paksumpi kuori sille muodostuu. Sopiva keittoaika on yleensä 30-60 sekuntia, mutta jos kova kuori on mieleesi, voit keittää bageleita jopa pari minuuttia molemmin puolin. 

Pudota siis bagelit kuplivaan veteen, noin 2-3 bagelia kerrallaan samaan kattilaan ja nosta valmiit rinkelit sitten reikäkauhalla leivinpaperille. Päälle voi ripotella seesamin- tai unikonsiemeniä. Paista bageleita vielä 10-15 minuuttia kunnes pinta on saanut kauniin, vaalean kullanruskean värin. 

Tarjoile bagelit tuoreina, hieman jäähtyneinä, jolloin ne ovat herkullisimmillaan.

bagelit
Ennen paistamista bagelit voi kastaa vielä siemensekoitukseen. Bagelin pinnalle sopivat seesamin-, unikon- ja auringonkukansiemenet. Kuva: Laura Riihelä

Lue myös Anna.fi: Pino pannareita tai trendikäs aamupalapelti? Hemmottele äitiä ihanalla brunssilla – kokosimme reseptit ja ideat äitienpäivän aamupalalle

Mitä bagelin täytteeksi?

Bagelin voi nauttia tuoreeltaan vaikka sellaisinaan, mutta bagelin syntysijoilla, Yhdysvalloissa niitä tarjotaan mitä mielikuvituksellisimmilla mausteilla ja täytteillä varioituina.

bagelit
Bagelit sopivat moneen ruokavalioon. Täytteissä vain mielikuvitus on rajana. Kuva: Laura Riihelä

Paahdetun bagelin täytteeksi sopii yksinkertaisesti maustamaton tuorejuusto tai maapähkinävoi vaikkapa banaaniviipaleiden kera. Tuhdimmat täytteet voi koota esimerkiksi tuorejuustosta, kylmäsavulohesta ja avokadosta, kylmäsavupororouheesta, suolakurkuista ja tuoreista yrteistä tai hummuksesta, uunissa paahdetuista kasviksista sekä fetajuustosta.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Bagel on helppo leipoa itse – keitä, paista ja täytä elämäsi parhaat vesirinkelit!

Heksa

Artikkelin ohjeet eroavat tuosta linkin reseptin ohjeista. Reseptissä kohotetaan vain kerran kun taas artikkelin mukaan kohotetaan kahdesti. Myös paistoajat eroavat huomattavasti. Hankala tehdä siis näillä ohjeilla.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.