Brunssi aloittaa päivän ylellisesti

Brunssi eli brunch tulee englannin kielen sanoista breakfast (aamiainen) ja lunch (lounas). Se onkin loistava tapa viikonloppuna nauttia samalla pitkästä aamiaisesta, kevyestä lounaasta ja kiireettömästä yhdessäolosta.

Brunssi on herkullinen tapa viettää vapaapäivää, oman perheen kanssa tai kutsua ystävät tai sukulaiset koolle jo aamusta ja kattaa tarjolle runsas ja herkullinen brunssi!  Brunssi aloitetaan yleensä klo 11-12, ja tarjoilu voi kestää vaikka myöhäiseen iltpäivään saakka. Joskus brunssi venyy iltaan.

Brunssi on lähtöisin Isosta-Britanniasta, yliopistokaupunki Oxfordista, mutta moni tuntee sen parhaiten amerikkalaisena pyhäaamiaisena. Brunssi eli brunch tulee englannin kielen sanoista breakfast (aamiainen) ja lunch (lounas). Ruoat katetaan noutopöytään, josta jokainen voi valita mieleistään syötävää. Noutopöydän ympärillä syöminen ja vapaamuotoinen seurustelu kuuluvat olennaisesti brunssin luonteeseen.

Brunssista voi nauttia myös piknik- tai nyyttäriperiaatteella, jolloin yhteen voi kutsua kerralla isommankin joukon sukulaisia tai ystäviä.

Brunssi alkaa juomalla

Brunssi alkaa raikkaasti  mango-kuohuviinidrinkillä tai kuplivalla  mango-passionjuomalla.

Myös erilaiset smoothiet, nektarit ja tuorepuristetut mehut maistuvat brunssilla, samoin kahvi ja tee. Kokeile vaikkapa mausteista maitoteetä, ranskalaista maitokahvia tai vaniljakaakaota.

Brunssipöydän juomiin kuuluvat kuohuviini tai samppanja.

Suolaisia leivonnaisia

Bagel eli vesirinkilä on brunssipöydän klassikko. Se nautitaan vaikkapa tuorejuuston, marinoidun punasipulin ja savulohen kanssa. Seesambagelit syödään sellaisenaan tai rucolalevitteen kanssa.

Suolaiset vihreät pannarit tehdään ricottajuustosta ja pakastepinaatista. Pinaatti mehevöittää myös rahkaisen vuohenjuustopiirakan.

Tuoreen leivän tai sämpylöiden kanssa voi tarjota itse tehtyä levitettä. Maukas ja kevyt levite syntyy rucolasalaatista ja tuorejuustosta.

Ruokaisia kananmunaherkkuja

Koko päivän tarjolla oleva brunssi korvaa aamiaisen, lounaan ja helpottaa myöhäisen iltapäivän nälkää – ainakin jos kasaat tarjolle ruokaisempia kananmunaherkkuja.

Keitetyt munat saavat makua savulohitäytteestä ja ovat oiva alkupala. Paholaisen munat ovat suosittuja cocktailpaloja, mutta maistuvat myös viikonloppuaamiaisella.  Raikas fenkoli-krassisalatti keventää brunssipöytää.

Uppomunat maistuvat paahdetun leivän tai paahdetun parsan kanssa.

Italialaisen munakkaan eli frittatan voi täyttää vaikka parsalla ja parmesaanilla, pinaatilla ja mozzarellalla tai kesäkurpitsalla ja muilla vihanneksilla. Ruokaisa munakas maistuu niin lämpimänä kuin jäähtyneenäkin.

Shakshuka eli Lähi-idän aamiaispannu on ruokaisa tarjottava. Yrteillä ja juustolla höystetty munakas pitää hyvin nälkää pitkälle iltapäivään.

Juhlavaan brunssiin sopii tämä mädillä, lohiruusukkeilla ja syötävillä kukilla koristeltu munakasrulla.  Pinaattinen rulla pitää sisällään kylmäsavulohta ja katkarapuja.

Makeita herkkuja

Bananabread eli banaanileipä ei ole nimestään huolimatta leipä, vaan maukas ja mehukas kuivakakku.

Muffinit, churrot ja donitsit sopivat mainiosti brunssipöytään. Ranskalaiset voisarvet eli croissantit voi tarjota hillon tai marmeladin kera tai täyttää vaikkapa juustolla ja kinkulla tai mansikoilla ja briejuustolla.

Pannukakut ja vohvelit ovat brunssien odotetuimpia tarjottavia. Pannukakut voi valmistaa myös terveellisemmin rahkastatattarista tai maissista. Hillojen ja siirappien sijaan pannukakut ja vohvelit tarjotaan tuoreiden marjojen kanssa.

Raikkaat hedelmäherkut

Raikkaat hedelmistä, marjoista ja jogurtista tehdyt herkut sopivat hyvin ruokaisan brunssin päätökseksi. Hedelmiä on hauska napostella sellaisenaan tai tehdä niistä ihania salaatteja.

Katso myös: Aamupalaideoita nautiskelijoille
Katso myös Anna.fi/Ruoka: Uutta twistiä aamupuuroon – näin loihdit ravintorikkaan puuron mausta tinkimättä

 

Avainsanat

Keskustelu

Meillä syödään brunssia vain muutama kerta vuodessa ihan perheen kesken. Silloin se säilyttää tuoreutensa ja tuntuu siksi vähän juhlavammalta kuin arkiset ateriat. Meillä brunssit osuvat yleensä uudenvuodenpäivään ennen filharmonikkojen konserttia, vapunpäivään ja juhannuspäivään. Pari brunssia saatetaan syystä tai toisesta syödä tavallisena sunnuntaina. Tänä pääsiäisenä ajattelin sen mahdollisuutta toisena pääsiäispäivänä.

Aivan tavallisena lauantaina on brunssi, joka voi olla vain hiukan runsaampi ja hiukan hienompi aamiainen, helppo tapa saada talon nuoriso ylös ennen puolta päivää. Kokeiltu on. Toimii!

Kommentoi juttua: Brunssi aloittaa päivän ylellisesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X