Brunssi aloittaa päivän ylellisesti

Brunssi eli brunch tulee englannin kielen sanoista breakfast (aamiainen) ja lunch (lounas). Se onkin loistava tapa viikonloppuna nauttia samalla pitkästä aamiaisesta, kevyestä lounaasta ja kiireettömästä yhdessäolosta.

Kutsu ystävät, perhe tai sukulaiset koolle jo aamusta ja kata tarjolle runsas ja herkullinen brunssi! Brunssi aloitetaan yleensä klo 11-12, ja tarjoilu voi kestää klo 15 saakka, joskus myöhempäänkin.

Brunssi on lähtöisin Isosta-Britanniasta, yliopistokaupunki Oxfordista, mutta moni tuntee sen parhaiten amerikkalaisena pyhäaamiaisena. Ruoat katetaan noutopöytään, josta jokainen voi valita mieleistään syötävää. Noutopöydän ympärillä syöminen ja vapaamuotoinen seurustelu kuuluvat olennaisesti brunssin luonteeseen. Brunssista voi nauttia myös piknik- tai nyyttäriperiaatteella, jolloin yhteen voi kutsua kerralla isommankin joukon sukulaisia tai ystäviä.

Brunssipöydän tarjoilut

Brunssipöytään sopivat perinteisten aamiaisherkkujen ohella myös ruokaisammat tarjoilut ja herkulliset jälkiruoat.

Keitetyt munat saavat makua savulohitäytteestä ja ovat oiva alkupala. Raikas fenkoli-krassisalatti keventää brunssipöytää.

Italialaisen munakkaan eli frittatan voi täyttää vaikka parsalla ja parmesaanilla, pinaatilla ja mozzarellalla tai kesäkurpitsalla ja muilla vihanneksilla. Ruokaisa munakas maistuu niin lämpimänä kuin jäähtyneenäkin.

Suolaiset vihreät pannarit tehdään ricottajuustosta ja pakastepinaatista. Pinaatti mehevöittää myös rahkaisen vuohenjuustopiirakan.

Seesambagelit syödään sellaisenaan tai rucolalevitteen kanssa. Maukas ja kevyt levite syntyy rucolasalaatista ja tuorejuustosta.

Ranskalaiset voisarvet eli croissantit voi tarjota hillon tai marmeladin kera tai täyttää vaikkapa juustolla ja kinkulla tai mansikoilla ja briejuustolla.

Jälkiruoat ja juomat

Brunssin kruunaavat jälkiruokana tarjottavat herkut, kuten ananaspannacotta eli kermavanukas, lämmin hedelmäsalaatti tai kermavaahtopilvellä koristellut chili-suklaamuffinit.

Brunssipöydän juomiin kuuluvat kuohuviini tai samppanja.

Alkujuomaksi sopii myös mango-kuohuviinidrinkki tai kupliva mango-passionjuoma.

Myös erilaiset smoothiet, nektarit ja tuorepuristetut mehut maistuvat brunssilla, samoin kahvi ja tee. Kokeile vaikkapa mausteista maitoteetä, ranskalaista maitokahvia tai vaniljakaakaota.

 Katso myös nämä ruokakoosteet brunssille:

Kokoa runsas brunssi – suosi näitä helppoja herkkuja
Uunituoreet voisarvet maistuvat aamiaisella ja brunssilla – 5 maukasta ohjetta
Aamupalaideoita nautiskelijoille
Terveellinen aamiainen tuo puhtia päivään
Kananmuna tekee aamiaisesta ruokaisan

Rapea parsapiirakka, minimunakasmuffinit ja 5 muuta reseptiä rennolle vappubrunssille
Vappubrunssilla herkutellaan

Avainsanat

Keskustelu

Meillä syödään brunssia vain muutama kerta vuodessa ihan perheen kesken. Silloin se säilyttää tuoreutensa ja tuntuu siksi vähän juhlavammalta kuin arkiset ateriat. Meillä brunssit osuvat yleensä uudenvuodenpäivään ennen filharmonikkojen konserttia, vapunpäivään ja juhannuspäivään. Pari brunssia saatetaan syystä tai toisesta syödä tavallisena sunnuntaina. Tänä pääsiäisenä ajattelin sen mahdollisuutta toisena pääsiäispäivänä.

Aivan tavallisena lauantaina on brunssi, joka voi olla vain hiukan runsaampi ja hiukan hienompi aamiainen, helppo tapa saada talon nuoriso ylös ennen puolta päivää. Kokeiltu on. Toimii!

Kommentoi juttua: Brunssi aloittaa päivän ylellisesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X