Ruoka

Parsarisotto on keväinen herkkuruoka – katso vinkit, joilla teet risotostasi täydellisen!

Hienostuneen makuinen parsa on yksi kevään odotetuimmista kasviksista. Siitä valmistuu myös sesongin ihastuttavin ruoka, parsarisotto. Poimi tästä ohjeet neljään iki-ihanaan parsarisottoon. Nautitko omasi mieluiten perinteiseen tapaan valmistettuna vai sitruunalla, savulohella tai vuohenjuustolla säväytettynä?

Hienostuneen makuinen parsarisotto ei koreile pitkällä raaka-ainelistalla.  Yksinkertaiset, mutta laadukkaat raaka-aineet, oikeaoppinen parsan käsittely sekä risoton huolellinen valmistus ovat avaimet onnistuneeseen parsarisottoon.

Lue myös: 5 suosikkiruokaa parsasta

Parsan valinta, säilytys ja käsittely

Pyri ostamaan ja valmistamaan parsa aina mahdollisimman tuoreena, sillä vanhetessaan parsa nahistuu nopeasti ja muuttuu puisevaksi. Tuoreen parsan tunnistat kaupassa umpinaisista nupuista ja napakasta varresta. Valitse ohutvartisia parsoja, ne ovat paksuja mehevämpiä. 

Jos et valmista parsaa ostopäivänä, kääri parsat kostutettuun pyyheliinaan ja säilytä ne jääkaapissa erillään etyleeniä tuottavista hedelmistä, kuten omenoista ja päärynöistä sekä tomaateista. Älä säilytä parsaa paria päivää pidempään. 

Aloita parsojen käsittely huuhtelemalla ne kylmän veden alla ja taputtele ne kevyesti kuiviksi keittiöpyyhkeellä. Tartu sitten kiinni parsan tyvestä ja taivuta kevyesti, jotta kova ja puiseva varsi napsahtaa poikki. Parsat voi halutessaan kuoria kuorimaveitsellä nupusta tyveen päin leikkuulautaa vasten. Tuoreen, vihreän parsan kuori on usein kuitenkin sen verran ohut, ettei sitä ole välttämätöntä kuoria.

Esikäsitellyt parsat voi keittää tai paistaa erikseen ja lisätä risoton joukkoon vasta lopuksi. Vaihtoehtoisesti voit lisätä paloitellut parsat risottoon myös valmistuksen loppuvaiheessa ja antaa niiden kypsyä muutaman minuutin.

parsat

Lue myös: Parsan keittäminen

Laadukkaat raaka-aineet – avain onnistuneeseen risottoon

Valitse risottoon tarkoitettu pyöreäjyväinen riisi, kuten arborio tai carnaroli. Niissä on enemmän tärkkelystä kuin perinteisessä pitkäjyväisessä riisissä, jolloin rakenteesta tulee täyteläinen ja pehmeä ilman kermalisäystä. Yhtä tärkeitä ovat laadukas liemi ja valkoviini sekä parmesaanijuusto. Unohda kaupan valmisraasteet. Osta kimpale aitoa parmesaania ja raasta juustosi itse.

Lisää vinkkejä risoton valmistukseen voit lukea täältä.

1. Klassinen parsarisotto

Näillä raaka-aineilla ja vinkeillä valmistat perinteisen parsarisoton ilman kikkailuja. Lisäjujua parsarisottoon saat viimeistelemällä sen vuohenjuustolla, savulohella tai sitruunalla. 

Ohje: Parsarisotto

2. Parsa-vuohenjuustorisotto 

Jos italialaisilta kysytään, ainoa oikea juusto risottoon on parmesaani, mutta anna mahdollisuus myös aromikkaalle vuohenjuustolle. Parsa-vuohenjuustorisotto on hurmaava herkku, jonka makua täydentävät valkosipuli, salottisipuli ja pinaatti. 

parsa-vuohenjuustorisotto

Ohje: Parsa-vuohenjuustorisotto

3. Sitruunainen parsarisotto 

Sitruunainen parsarisotto on kevään raikkain kasvisruoka. Tässä reseptissä hienostunut parsarisotto aateloidaan sitruunalla ja maustetaan parmesaaniraasteella. Sitruunan kuorta raastaessasi muista raastaa vain ohut keltainen osa, sillä sisempi valkoinen osa on kitkerää ja pahanmakuista. 

Viimeisen silauksen keväiseen herkkuruokaan tuovat pienet viiriäisen munat. Sitruunainen parsarisotto sopii niin aterian alkuun kuin liha-, kala- tai äyriäsiruokienkin kaveriksi.

sitruunainen parsarisotto

Ohje: Sitruunainen parsarisotto

4. Savulohi-parsarisotto 

Savulohi-parsarisotto on italialaisen klassikkoruoan ruokaisampi versio. Risottoa maustavat valkoviini, sitruuna ja ruohosipuli sekä hieman yllättäen ripaus currya. Ruokaisa savulohi-parsarisotto käy kokonaisesta ateriasta.

savulohi-parsarisotto

Ohje: Savulohi-parsarisotto

Kommentoi

Kommentoi juttua: Parsarisotto on keväinen herkkuruoka – katso vinkit, joilla teet risotostasi täydellisen!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.