Ruoka

Pirtelö on juotava suosikkiherkku – sekoita oman makusi mukaan makea, raikas, kevyt tai kermainen milkshake ja nauti!

Pirtelö on helppo jälkiruoka, välipala tai herkkupala, josta voi kehittää loputtomasti erilaisia versioita. Kokosimme sivustomme parhaat pirtelöreseptit sekä vinkit herkkujuoman valmistukseen.

Pirtelö on superhelppo valmistaa ja onnistuu vaikka lasten kanssa yhdessä tehden. Perusohjetta muuntelemalla teet vähällä vaivalla erimakuisia pirtelöitä. Makea tai raikas, kevyt tai kermainen – sinä päätät, millainen on paras pirtelö.

Pirtelö eli ”milkshake”, on monen muun tutun överiherkun tapaan kotoisin Yhdysvalloista. Amerikkalainen milkshake oli alun perin alkoholipitoinen cocktail, mutta jo 1900-luvun alkupuolella termillä alettiin viitata jäätelö- tai maitopohjaiseen, lapsillekin sopivaan herkkujuomaan.

Pirtelö: Näin teet sen

Perinteisesti pirtelö on saanut kermaisen kuohkeutensa jäätelöstä, mutta jäätelön lisäksi pirtelössä voidaan käyttää myös maitoa ja jogurttia. Vegaanisen pirtelön valmistat kasvipohjaisista tuotteista. 

Makuaineita vaihtelemalla pirtelöstä saa juuri oman suun mukaisen. Sauvasekoittimella tai tehosekoittimella nopeasti valmistuvan juoman voi maustaa hedelmillä, marjoilla tai vaikka suklaalla. Kokeile myös erilaisia jäätelöitä: vaniljaa, mansikkaa, suklaata, raikasta minttua tai vaikka toffeeta. Yhtä hyvin mukaan voi surauttaa vaikkapa täytekeksejä, erilaisia jälkiruokakastikkeita, pikakahvijauhetta tai esimerkiksi karkkirakeita tai tuoreita yrttejä. Tarvittaessa pirtelöön saa lisämakeutta lisäämällä joukkoon sokeria tai vaikkapa hunajaa tai siirappia.

Pirtelön ei tietenkään tarvitse olla mikään sokeri- ja rasvapommi, vaan herkutella voi myös astetta kevyemmin. Surauta raikas juoma esimerkiksi marjoista ja hedelmistä ja lisää täyteläsiyyttä vaikkapa maidolla tai kasvijuomalla. Ripaus makeutusta takaa, että lopputulos sulaa suussa.

Pirtelö tehdään mittaamalla ainekset tehosekoittimeen tai sauvasekoittimen kulhoon ja surauttamalla kaikki sileäksi. Parhaan lopputuloksen saat, kun raaka-aineet ovat kylmiä. Esimerkiksi banaanin voi kuoria, viipaloida ja pakastaa ennen pirtelöön lisäämistä.

Pirtelön paksuutta voi säädellä nesteen määrällä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että sulaessaan erityisesti jäätelö ja mahdolliset muut jäiset valmistusaineet muuttuvat juoksevammaksi ja tekevät juomasta ohuempaa. Tarjoile pirtelö heti, älä valmista sitä varastoon odottelemaan. 

Maistuisiko mansikkapirtelö, banaanipirtelö, suklaapirtelö vai joku muu? Kurkkaa alta lisää ideoita pirtelöiden valmistukseen.

Lisukkeilla loppusilaus

Pirtelö on valmista hörpittäväksi heti sellaisenaan, mutta todellisen luksusluokan tarjottavan saat lisäämällä päälle esimerkiksi kermavaahtoa sekä jälkiruokakastikkeita, karkkirakeita tai nonparelleja. 

Överipirtelö eli ”freakshake” saattaa pitää sisällään myös vaikkapa minidonitseja, suklaapatukoita, täytekeksejä tai muuta makeaa syötävää. Anna mielikuvituksesi lentää ja kasaa pirtelön päälle keko suosikkiherkkujasi. Tämän herkun valmistuksessa pätee vain yksi sääntö: mitä överimpi, sen parempi!

Lue myös Anna.fi: Parhaat smoothie-reseptit kesään – 7 herkullista ja terveellistä smoothieta

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pirtelö on juotava suosikkiherkku – sekoita oman makusi mukaan makea, raikas, kevyt tai kermainen milkshake ja nauti!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.