”Minä olen aika onnellinen näin” – 42 ihanaa asiaa, jotka tuovat hyvän mielen juuri nyt

Yksi tekee kateuskävelyitä, toinen laatii listoja, kolmas on rakastunut ja neljännestä korona teki onnellisen ja tyytyväisen

Korona kimpussa ja pakko olla kotona. Ahdistaa ja puristaa. No ei välttämättä.

Kysyimme teiltä lukijoilta, mikä tuottaa heille nyt hyvää oloa, ja saimme 42 ­ideaa. Poimi näistä itsellesi sopivimmat.

Lue lisää: Miehestä kuoriutui puutarhuri, vaimo osaakin leipoa – nämä yllättävät asiat olemme oppineet perheenjäsenistämme korona-aikana

Pakene koronaa muihin maailmoihin, vaikka sadan vuoden takaiseen Helsinkiin

1. Jos herään yöllä, luen Antti Tuurin Levoton mieli -kirjaa, joka kertoo taidemaalari Arvid Bromsista. On muuten niin ärsyttävä ukko, etten varmasti tosielämässä kestäisi viittä minuuttia kuunnella.

2. Painun sata vuotta sitten eläneiden kuvitteellisten helsinkiläisnaisten elämään. Olen elänyt menneessä jo viikkokausia Enni Mustosen laaja äänikirjatuotanto seuranani. Kuuntelen ruokaa laittaessani, kaupassa käydessäni, koiraa ulkoiluttaessani ja yöllä, jos uni ei tule. Menneeseen uppoutumisesta tulee jonkinlainen hallinnan tunne.

Lue lisää: Tunnetko olosi yksinäiseksi? Lue nämä psykologin sanat, jotka tuovat lohtua ja ymmärrystä poikkeukselliseen tilanteeseen.

3. En keskity hetkeen, vaan mietin mennyttä ja tulevaa: millaisia muistoja minulla on, missä olen nauranut tai rentoutunut, mistä haaveillut. Ja mitä elämässäni haluaisin vielä tehdä. Tällaista mielen ajallista liikkuvuutta innoittavat runot, aforismit sekä elämäkerta- ja musiikkidokumentit. Ja ­jopa ihmisten yliluonnolliseksi tulkitsemat tarinat.

4. Luen kirjoja niin paljon, että sohvalle alkaa muotoutua persauskuoppani.

5. Kirja Sapiens: Ihmisen lyhyt historia muistuttaa omasta pienuudesta ja mitättömyydestä, ja äänikirjan lukijana iki-ihana Tuomo Holopainen johdattaa ajatukset pois tästä hetkestä. Lenkillä kuuntelen Tuomas Kyrön ja Juha Vuorisen podcastia Kaunokirjallisuuden karvakuonot.

Lue myös: Kirjavinkkejä jokaiseen makuun! Nämä 10 kirjaa kiidättävät sinut vauhdilla muihin maailmoihin

Tee listoja asioista, joiden tekemistä voit lykätä myöhemmäksi

6. Katselen pölypalleroita ja suttupaikkoja ilolla ajatellen, että nyt on aikaa putsailla, mutta ei kiirettä tarttua toimeen.

7. Olen päättänyt laittaa paperivalokuvat albumeihin. Nuoremman pojan häistä on kaksi vuotta, vanhemman 19 vuotta ja meidän omista 43 vuotta! Omiin hääkuviin liittyy hauska detaljikin: kuvat ovat olleet pussissa ja muuttuneet osin vaaleanpunaisiksi vuosien saatossa.

8. Teen listoja asioista, joihin tartun sitten, kun kaikenlaiset karanteenit ovat ohi. Seikkailen Pinterestissä etsimässä ideoita. Ajattelen, että projektit ovat vain siirtyneet, eivät peruuntuneet.

9. Hyvä olo tulee ihan arkisista askareista, kun on saanut ison pyykkikasan silitettyä tai taas yhden ikkunan pestyä ja maisema kirkastuu.

10. Sänky on minulle tärkeä paikka, kuin lämmin turvallinen pesä. Usein sytytän kynttilän lipaston päälle ja katson sängyn sylistä liekkiä. Se jotenkin polttaa huolet pois.

11. Osallistun nettijumppaan. Toimii!

Lue myös: Keppijumppa parantaa kehonhallintaa, lisää lihasvoimaa ja vie jumit mennessään – katso ohjeet 4 minuutin helppoon treeniin

Lähde kävelylle, joka herättää ihanan kateuden tunteen

12. Kun käyn arkiaamuina lenkillä, olo on pirteä eikä päivä tunnu pelkästään raskaalta listalta tehtäviä.

13. Ahdistavat ajatukset saa kaikkoamaan ”kateuskävelyllä”. Kun harhailee vauraalla omakotitaloalueella, ­joka meinaa tikahtua täydellisyyteensä, maailmalliset murheet korvaantuvat materiaalisilla. Onko mitään ­ihanampaa kuin kuolata täydellisen huoletonta kesähuonetta aidan takaa?

14. Käyn lähes päivittäin luonnossa. Siellä linnut tekevät pesää, korsi puskee maasta ja nuppu puhkeaa lehteen kuin koronaa ei olisikaan.

15. Etsin kävelyillä kauniita kuvauskohteita. Syvänvihreä sammalikko, haavan kyljessä loistava keltajäkälä ja kirkas lähde keskellä metsää ilahduttavat. Kyykistelen, nuuhkin, kuuntelen, koskettelen ja kuvaan.

16. Olemme tehneet pitkiä kävelyretkiä ympäri kaupunkia paikkoihin, joissa emme yleensä käy. Samoin pyöräretkiä eväiden kanssa.

17. Tänään pakkasimme aamutoimien jälkeen repun. Ajelimme viiden kilometrin päähän metsätielle ja kävelimme pienen matkan järven rantaan laavulle. Söimme eväät ja nautimme koko perhe hetkestä.

18. Kotikaupungissamme virtaa kolme jokea, ja asumme itsekin yhden äärellä. Seuraamme joella näkyviä lintuja, jokien korkeuden vaihtelua, virtaamia ja kuohuja, lintujen ääniä, kevään kukkien ja kasvien nousemista.

19. Olemme käyneet pilkillä, ja saalista on saatu. Kukkokalat ja paistettavaakin, ei suuria määriä, mutta ahvenia kuitenkin.

20. Nyt kun on ollut kirkkaita iltoja, olen käynyt katsomassa tähtitaivaan pariinkin kertaan. Huippu oli, kun Venus oli lähellä kuun sirppiä. Maan ­varjo näkyi selvästi ja oli reunalta röpelöinen.

Lue myös: Milloin on seuraava täysikuu, ja aiheuttaako se unettomuutta? Tarkista vuoden 2020 täysikuut listalta!

Perkaa puroa tai ota selvää, miten perenna kasvaa

21. Pakenin maalle karanteeniin ja katselin äidin kukkapenkkejä, jotka ovat vuosikaudet olleet lehtikasojen ja rikkaruohojen peitossa. Tässäkö koronakevään projekti? Puutarhakirjat opettavat, miten tehdään maanparannus ja valitaan ja istutetaan perennat. Haave itse kasvatetuista unikoista ja neilikoista pitää mielen valoisana.

22. Olen vaihtanut kukkiin multia ja suunnitellut, mitä kasvatan kesällä parvekkeella ja puutarhassa.

23. Haravoin lehtiä pois purosta. Kaivan onnessani vedelle syvempää uomaa juosta. Tähän kuluu helposti neljäkin tuntia putkeen. Mieheni mielestä olen taantunut ährätessäni puron kimpussa.

24. Minulla on kymmeniä ellei satoja viherkasveja. Koronan ansiosta sain universumilta lahjan, koska nyt voin keskittyä niiden hoivaamiseen ja multien vaihtoon ja nyppimiseen.

Lue myös: Onko huonekasvillasi kuivat tai keltaiset lehdet tai putoilevatko ne? Tätä kasvisi yrittää kertoa sinulle

Järjestä yllätysjuhlat digitaalisesti

25. Järjestämme pojalleni yllätysjuhlat eli kakkukestit Skypen kautta. Pukeudumme hassuihin asuihin ja vappunaamioihin ja laulamme huiskut kädessä onnittelulaulun.

26. Saan voimaa siitä, että olen rakastunut. Minulla on etärakkaus, jonka kanssa viestittelen iltakaudet. Nyt ehdimme tutustua toistemme ajatuksiin ennen kuin oikeasti tapaamme.

27. Olen kolmen vuoden yrittämisen jälkeen saanut opetettua koiramme siihen, että autosta ei hypätä ulos ennen kuin lupa on annettu, sillä vihdoinkin meillä on ollut aikaa harjoitella ­tätä asiaa.

28. Mieheni on aina hyvällä tuulella, ja minulla on pieni villakoira.

Lue myös: Villasukat x 10 – äänestä kauneimmat ja ota ohjeet talteen!

Väritä väristyskirjaa, tee drinkki ja kuuntele countrya

29. Väritän iltaisin värityskirjaa, ­mikä jaksaa naurattaa perhettä. Samalla kuuntelen juuri edesmennyttä kantrilegendaa Kenny Rogersia. Ihan mahtavaa, kun mies tietää mitä naiselta tahtoo.

30. Olen jatkanut keskeneräisiä käsitöitä ja aloittanut uusia. Tällä hetkellä opettelun alla on makramee-tekniikat ja lopputuloksena toivottavasti keväinen verho. En niinkään ole kiinnostunut lopputuloksesta, vaan käsitöiden tekeminen vie ajatukset muualle.

31. Tilasin pari lusikkapuukkoa ja puuleikkaustalttasarjan. Vuollessa mieli keskittyy puun syihin, käden liikkeeseen ja lastun taittumiseen. Murheet putoilevat lattialle lastu kerrallaan.

32. Neulon raivolla jämälangoista järkyttävän rumia lapasia, jotka annan joululahjaksi sukulaisille.

33. Puoliso ratkoo sudokuita, minä ristikoita.

34. Neulon sukkia, sata paria -hanke meneillään. Mies rakentaa hyönteishotelleja pihalle.

Koko Suomi leipoo, leivo sinäkin

35. Leivoin elämäni ensimmäiset karjalanpiirakat poikani etäohjauksessa. Lopputuloksena keittiössä oli kauhea kaaos, kasa hyviä piirakoita – ja tyhjä brandypullo.

36. Viikonloppuisin mieheni tekee cocktailin tai toisenkin. Mietimme, mikä sopisi tunnelmaan, ja juomme ne kauniista laseista sohvalla istuskellen. Melkein kuin olisi baarissa, paitsi että nämä ovat kyllä vielä parempia. 37. Pyrin valmistamaan ravitsevampaa ja monipuolisempaa ruokaa, ja aamupuuroon olemme lisänneet enemmän marjoja ja viipaloituja hedelmiäkin. Otan myös maitohappobakteereita ja magnesiumia hyvän oloni varmistamiseksi.

38. Olen innokas ruuanlaittaja ja leipoja ja nyt olen oikein panostanut näihin asioihin. Se tietysti kyllä kostautuu koronakiloina.

Sauno päivittäin, kasvata tukkaa ja laula

39. Koronan myötä elämään on tullut huomaamatta lisää huumoria. Vitsailemme monista asioista, myös omille puutteillemme. Usein on silmälasit tai puhelin hukassa, ja kun esineitä löytyy mitä ihmeellisimmistä paikoista, iloa riittää.

Lue myös Annan juttu: Anna: Anna Hanski sairasti koronan maaliskuussa – haju- ja makuaisti eivät ole vieläkään palanneet

40. Saunon joka päivä, ja saunassa lauletaan tai meditoidaan, ei murehdita.

41. Ystäväni on erittäin turhamainen. Meikki ja tukka ovat aina paikallaan, jopa välittömästi synnytyksen jälkeen. Nyt kun hän tekee töitä kotonaan, ystävä on alkanut irrotella. Hän soittelee Facetime-videopuheluita ja haastaa minutkin: kumpi näyttää tänään karmeammalta?

42. Kauheata sanoa, mutta minä olen aika onnellinen juuri näin! Nukun enemmän kuin vuosiin.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: ”Minä olen aika onnellinen näin” – 42 ihanaa asiaa, jotka tuovat hyvän mielen juuri nyt

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X