Suhteet

Kun pettäminen paljastuu – pettäjä, näin voit pelastaa liittosi

Pettäminen on monelle petetylle shokki, mutta myös pettäjä voi romahtaa. Sulkeutuminen, syyttely tai hätäinen ero ovat huonoja ratkaisuja. Jatkui matkanne yhdessä tai erillään, pettäjän on vihdoinkin kerrottava avoimesti, mitä hän tuntee ja haluaa elämältään.

Pettäminen on kriisi sekä pettäjälle että petetylle. Pettäjä voi kokea paljastuttuaan niin syvää häpeää, että hän vetäytyy tai yrittää hypätä kriisin yli. Pettäjän pitäisi kuitenkin selvittää itselleen ja toiselle, mitä hän tuntee ja kaipaa. Jos parisuhde jatkuu, hänen on myös hyväksyttävä se, että uskottomuus voi vaivata petettyä pitkään.

Lue myös: Kun puoliso pettää – uskottomuus sattuu, mutta siitä voi selvitä

1. Varmista arjen sujuminen

Petetty voi olla aluksi niin järkyttynyt, ettei hän pysty huolehtimaan itsestään. Valheiden paljastuminen voi saada myös pettäjän shokkiin. Muista, että äärimmäinen tyyneyskin on yksi sokin muoto.

Jos olet toimintakykyinen, tee kaikkesi, jotta arkenne sujuisi. Pyydä läheisten apua kotitöihin ja lastenhoitoon. Jos läsnäolosi saa kumppanisi tolaltaan, varmista, että joku tukee häntä, vaikka muuttaisit hetkeksi pois.

Lue myös: Avioero voi olla jätetylle vaikea shokki

2. Pettäminen on sokki – anna petetylle aikaa ja tilaa

Pettämisen syitä ja suhteen jatkoa kannattaa selvittää vasta, kun pystytte keskustelemaan ilman riitelyä ja vetäytymistä. Tässä kestää yleensä vähintään päiviä, usein viikkoja tai jopa kuukausia.

Jos ette pysty olemaan samassa tilassa, on parempi, että toinen muuttaa väliaikaisesti pois. Jos sinä muutat, petetty ei saa kokea, että pakenet tai hylkäät hänet. Sano, että tarvitsette rauhoittumisaikaa, mutta palaat selvittämään asioita, kun pystytte kommunikoimaan.

3. Älä hyppää hätäisesti uuteen suhteeseen

Vaikka olisit parisuhteeseenne tyytymätön, älä tee eropäätöstä omin päin sokkivaiheessa. Molempien selviytymisen kannalta on tärkeää, että yrität ensin sanallistaa, miksi olit uskoton, ja kohtaat sekä omasi että petetyn tunteet. Huomioi, että voimakaskin ihastus tasaantuu parissa vuodessa.

Eropäätöksen tekeminen yksin on myös itsekästä. Kumppanisi voi tuntea itsensä kaksinkertaisesti petetyksi. Olet salaillut suhdettasi, ja kun totuus paljastuu, pakenet uuteen elämään.

Lue myös: Parisuhde voi selvitä uskottomuudesta – Väestöliiton psykologi kertoo, miten

4. Älä valehtele

Paljastuminen voi tuntua niin pahalta, että tunnet kiusausta selitellä tekojasi uusilla valheilla. Tämä saa asiat yleensä pahempaan solmuun.

Sinun ei tarvitse kertoa pettämisen yksityiskohtia, jos arvelet sen loukkaavan toista. Kerro silti pääasiat, kuten kuinka kauan pettäminen on jatkunut ja ketkä siitä tietävät.

5. Älä haavoita petettyä

Voit kokea niin suurta häpeää, että haluat puolustautua raivokkaasti. Petetty voi hyökätä sinua vastaan, ja voit haluta sanoa vielä pahemmin takaisin.

Yritä kuitenkin hillitä tunteesi. Vaikka kokisit, että kumppanissasi on vikaa, älä tee tai sano mitään, mikä voi satuttaa häntä vielä enemmän.

6. Älä vedä kolmatta osapuolta kriisiin

Vaikka kolmas osapuoli on osallinen tapahtumiin, älä vedä häntä parisuhdekriisiin. Älä syytä häntä viettelystä, käytä häntä kilpenäsi tai hauku puolisoasi hänelle. Vaikka eroaisit, yhteydenpito uuteen rakkaaseen voi olla hyvä laittaa tauolle kriisin käsittelyn ajaksi.

7. Selvitä, mitä tunnet ja haluat

Jatkoitte kumppanisi kanssa yhdessä tai erillään, molempien tulevaisuuden kannalta on parempi, että kerrot, mitä tunnet ja haluat.

Kaikki pettäjät eivät osaa kertoa selkeää syytä siihen, mistä pettäminen johtui. Jos taustalla on vuosikausien tyytymättömyyttä tai henkilökohtaisia ongelmia, yhtä syytä on vaikea nimetä.

Yritä kuitenkin kuvailla, miltä sinusta on tuntunut viime aikoina. Mitä kaipaat parisuhteeltasi ja elämältäsi? Koetko, että nämä toiveet eivät ole toteutuneet? Mihin suuntaan haluaisit asioiden kehittyvän?

Lue myös: ”Kukaan ei ole ajatustenlukija” – lukijat paljastavat parisuhteen pahimmat virheet

8. Anna terapialle mahdollisuus

Jos keskustelut päättyvät riitoihin tai et pysty puhumaan, pariterapia voi auttaa.

Terapian tarkoitus ei ole paikata suhdetta väkisin. Terapeutti luo turvallisen tilan, jossa voitte selvittää välejänne ilman riitelyä ja mykkäkoulua. Terapian tavoite voi siis olla myös hyvä ero.

Lue myös: Sukset ristissä parisuhteessa? Näin avaat solmuja ja voitat vaikeudet

9. Tee päätös

Kun olette selvittäneet pettämisen pääsyyt ja tutkineet tunteitanne, on aika päättää suhteen tulevaisuudesta. Suhteenne voi loppua tai jatkua, ja suhteen ehdot voivat muuttua. Jokin ratkaisu on kuitenkin tehtävä, jotta et loukkaisi muita ja eläisi kaksoiselämää.

Kerro toiveistasi avoimesti. Älä pidä myöskään kolmatta osapuolta epätietoisuudessa. On epäreilua antaa hänelle toiveita suhteen jatkumisesta, jos et ole tosissasi.

Lue myös: Rakas, miksi petit? Kolme tarinaa uskottomuudesta

10. Älä patista petettyä trauman yli

Jos haluatte jatkaa parisuhdettanne, luottamuksen palautumisessa voi kestää. Puolisosi voi haluta puhua tapahtuneesta vielä pitkän ajan kuluttua.

Vaikka pettämiseen palaaminen vuosienkin jälkeen tuntuisi sinusta pahalta, yritä ymmärtää kumppaniasi. Kyse ei ole aina siitä, että toinen haluaisi syyllistää.

Uskottomuus voi tutkitusti traumatisoida petetyn. On normaalia, että ahdistava tapahtuma palaa mieleen, ja ihminen haluaa puhua siitä. Yritä suhtautua traumaan empaattisesti. Luottamus voi palautua, kun et pakene tai selittele, vaan olet avoin, rakastava, kunnioittava ja kärsivällinen.

Lue myös: Kahdesti eronnut pari: ”Kolmas kerta toden sanoo”

Lähteet: Psychology Today, Väestöliitto sekä Kaikkonen, Annikki: Uskottomuus – Syyt ja seuraukset (2016, Minerva)

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kun pettäminen paljastuu – pettäjä, näin voit pelastaa liittosi

Melissa

Ihana💖

Sinun täytyy kommentoidaksesi.