Ruoka

Ruoanlaitto takassa kiinnostaa sähkön hinnan nousun myötä – palotarkastajan varoitukset kannattaa ottaa tosissaan

Sähkön hinnannousu on innostanut ihmiset tekemään ruokaa takassa. Ruoanlaitto takassa tuo monenlaista hyötyä arkeen. Muista kuitenkin aina paloturvallisuus.

Ruoanlaitto takassa on energiatehokasta ja hauskaa. Tuli tuo ruoanlaittoon uuden ulottuvuuden, siitä saa runsaasti makua ja sähköäkin säästyy.

Leivinuunissa on tehty ruokaa vuosisatojen ajan. Varaavat takat ovat innostaneet suomalaiset tekemään ruokaa sähkön säästö mielessä.

Suomalaisissa kodeissa on paljon varaavia takkoja, joten miksi ei samalla voisi hyödyntää sen lämpöä ruoanlaittoon? Sadoissatuhansissa kodeissa lämmitetään takkaa etenkin talviaikaan. Varsinaiseksi ruoanlaittotrendiksi takkakokkaus nousi talvella 2023, kun sähkönhinta oli pilvissä.

Ruoanlaitto takassa – palotarkastaja listaa turvallisuusasiat 

Onko ruoanlaitto takassa turvallista? 

Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen palotarkastaja Petteri Lottanen haluaa muistuttaa kaikkia takassa ruokaa laittavia, että normaalit paloturvallisuussäännöt kannattaa pitää mielessä.  

Jos takka on ollut pitkään käyttämättä ja nyt se yht’äkkiä otetaankin käyttöön ruoanlaittotarkoituksessa, käyttöönotto saattaa aiheuttaa ongelmia. Ennen kuin ryhtyy ruoanlaittoon takassa, pitää muistaa muutama tärkeä seikka paloturvallisuuden kannalta. 

”Pitkään tyhjänä seissyt takka pitää ehdottomasti nuohota. Ammattilaisen pitää varmistaa, että takka on käyttökelpoinen. Jos savuhormi on ollut käyttämättä kolme vuotta, se tulisi aina nuohota ja tarkastaa ennen käyttöönottoa. Jos edellisestä nuohouskerrasta on kolme vuotta, nuohous pitää ehdottomasti tehdä ennen tulisijan käyttöä,” palotarkastaja muistuttaa.

Avotulen käyttö vaatii aina myös maalaisjärkeä ja avotulta ei saa jättää valvomatta. Turvallisuudesta on huolehdittava. Lottanen muistuttaa, että ennen ruoanlaittoon ryhtymistä on ennakoitava ja varmistettava paloturvallisuus, jos jotain sattuisi. 

Takassa ei voi polttaa mitä tahansa puuta. Nyt kun polttopuunkin hinta on nousussa, niin mielessä saattaa käydä, että takkaan voisi laittaa jätepuita säästötarkoituksessa.

”Poltettavan puun pitää olla puhdasta ja kuivaa polttopuuksi tarkoitettua puuta. Liimapuu ja muunlainen jätepuu ei sovellu takkaan. Tämäkin on tärkeä turvallisuusasia takan polttamisessa,” Lottanen muistuttaa.

Lue myös Seura.fi: Näin valmistat ruokaa jälkilämmöllä pönttöuunissa tai takan tulipesässä hiilloksella

Millainen takka sopii ruoanlaittoon?

Takan pitää olla varaava, jotta ruoanlaitto onnistuu. Toki avotakassakin voi kokkailla, mutta se ei varaa lämpöä samalla tavalla kuin varaavatakka. Avotakassa voi paistaa makkaraa, grillata ja hillokseen voi piilotella juureksia folioon käärittynä kypsymään. Varaavassa takassa kokkailu mahdollistaa takan eri lämpövaiheiden hyödyntämisen esimerkiksi pataruokien valmistukseen.

kokkaus takassa
Varaavassa vanhassa, mutta toimivassa pönttöuunissakin voi valmistaa ruokaa.  © Jarmo Wright

”Lämpöä varaava takka on erittäin monipuolinen apu ruoanlaitossa. Kokkaus onnistuu hiilloksella ja sen jälkeisessä lämmössä. Takan lämpö kypsentää ruokia vielä pitkään tulen sammumisen jälkeen. Vain mielikuvitus on rajana, ja takan lämmössä voi hauduttaa, kypsentää ja paistaa kaikenlaisia ruokia”, Pohjois-Karjalan Marttojen toiminnanjohtaja Heli Hjälm kertoo Marttojen takkakokkailutiedotteessa.

ruoanlaitto takassa
Ruoanlaitto onnistuu varaavassa takassa.  © iStockphoto

Triplahyöty: Saat lämpöä ja säästät energiaa – säästät rahaa sekä henkinen hyvinvointi paranee

Sähköllä kotiaan lämmittävä kiittää takkaruoanlaittajaa kolmeen kertaan.

Lämpöä varaavan takan lämmittäminen vähentää sähkön tarvetta merkittävästi. Kun myös ruoka valmistetaan takassa, ei ole tarvetta käyttää enää ylimääräistä sähköä lieden tai uunin lämmitykseen. Erityisen tärkeä asia saattaa unohtua helposti. Elävä tuli tuo myös mielihyvää.

Marttojen Hjälm sanoo, että kilowattituntien ja eurojen säästämisen lisäksi takkaruoanlaitto kasvattaa myös henkistä hyvää, niin sanottua ”mielen kotivaraa”.

”Mielen kotivaraa voi kerryttää itselleen mieluisilla asioilla ja tutuilla arjen rutiineilla kuten kokkaamalla yhdessä. Tutkimuskin vahvistaa, että elävän tulen äärellä verenpaine ja stressi voivat laskea. Takkatulen sytyttäminen ja tuleen tuijottaminen vahvistavat arjessa jaksamista.”

ruoanlaitto takassa
Hiillosjuurekset ovat herkullinen tapa kypsentää juurekset.  © Pekka Holmström

Hyödynnä takan lämmön eri vaiheet – käytä oikeita välineitä

Lämpöä varaavan takan takkapesää voi käyttää ruoan valmistamiseen sähkö- ja kaasu-uunin tai grillin tapaan.

Takkapesän vähän palavan hiilloksen yllä voi grillata ja halstrata, mutta parhaimmillaan takka on pienessä hiillosvaiheessa, kun lämpö on tasaista, mutta vielä kuumaa. Kun lämpötila vähän laskee, takassa voi valmistaa pidempään haudutettavia ruokia. 

Hiilloksen sisällä voi tehdä juureksia, jotka vaativat pitkän kypsymisajan. Kokonainen selleri, lanttu tai perunat sopivat hyvin hiilloksessa valmistettaviksi. Myös halstratut silakat ovat ihanat hiilloksessa valmistettuina. 

Halstratut silakat ovat oivallinen herkkuruoka takassa valmistettavaksi. 
Halstratut silakat ovat oivallinen herkkuruoka takassa valmistettavaksi.  © Pia Inberg

Varaavassa takassa riittää jälkilämpöä aamuun asti. Padat ja puurot voi jättää hautumaan yön yli.

Käytä aina oikeanlaisia välineitä. Takkapesän lämpötilaa voi mitata perinteisellä tai elektronisella lämpömittarilla. Lämpötilan mittaus onkin tärkeää myös elintarvikehygienian kannalta. Pataruoan valmistuksessa pitää muistaa, että lämpötilan pitää olla tarpeeksi korkea koko ruoanvalmistuksen ajan. Jos lämpötila tippuu ja ruoka jää lepäämään viileään takkaan pitkäksi aikaa, se alkaa myös nopeasti pilaantua.

Takassa voi käyttää samoja ruoanlaittovälienitä kuin grillissä ja uunissa. Valurautaiset ja keraamiset padat ja erilaiset valurautaiset tasot sopivat takkaan ja hiilloksen päälle nostettavaksi. Grillipihdit ja pitkät patakintaat ovat tärkeät, ettet polta itseäsi. Puiset kapustat kannattaa unohtaa takkakokkauksessa. Älä laita takkaan syttyviä materiaaleja.

Paistokivellä voi tehdä rieskoja, pizzaa ja voileipiä, erilaiset ritilät ja jalalliset tasot voi nostaa suoraan hiilloksen päälle. Ritilän tai tason päälle voi nostaa padan. 

Jutussa käytetty lähteenä Marttojen takkakokkaus-tiedotetta sekä haastateltu Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen palotarkastaja Petteri Lottasta. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ruoanlaitto takassa kiinnostaa sähkön hinnan nousun myötä – palotarkastajan varoitukset kannattaa ottaa tosissaan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.