Himahella

Vappu Himahellan tapaan

 

Marinoitu juusto sopii kevätjuhlien buffapöytään. © Tiina Rantanen

Vappu – tuo ylioppilaiden ja suomalaisen työn juhla on kevään karnevaali. Keväällä 2021 vappua vietetään jo toisen kerran poikkeustilassa. Traditiot muuntautuvat tarpeen mukaan, sillä vappua voidaan juhlistaa niin perhepiirissä ruokapöydän ympärillä tai tavata lähimpiä ystäviä kevään ensimmäisellä piknikillä. Kunhan muistetaan ne turvavälit. Keräsin Himahellan postaukseen juhlatarjottavia, jotka toimivat niin sisä- kuin ulkotiloissa.

Vappuna on monta aihetta juhlaan

Normaalia vappuhulinaa katsellessa ei uskoisi, että keskiajalla vappu oli kristillinen juhla. Sitä vietettiin englantilais-saksalaisen abbedissa Valburgin pyhimykseksi julistamisen kunniaksi. Sieltä siis nimi ja samana päivänä viettävät nimipäiväänsä edelleen Vappu ja Valpuri.

Monet meistä tuulettavat ylioppilaslakkiaan kerran vuodessa eli vappuna. Tämä perinne tulee Ruotsista, jossa ylioppilaat juhlivat Vappua 1.5. Suomessa Flooran päivä 13.5. oli aikaisemmin perinteinen ylioppilaiden juhlapäivä.

Vappuna on myös marssittu  ja poliitikot pitävät puheitaan. Työväestön vappumarssit ovat kotoisin Amerikasta, jossa 1. toukokuuta oli sopimusten uudistamisen päivä. Työväen vaatiessa uusia oikeuksia erilaisissa mielenosoituksissa ei henkilöurheiltakaan vältytty. Heitä muistettiin maailmanlaajuisesti 1. toukokuuta. Suomessa vapunpäivä säädettiin 1944 työntekijöiden vapaapäiväksi. Vuodesta 1979 vappu on ollut myös virallinen liputuspäivä, suomalaisen työn päivä.

Buffaan ja piknikille

Torinolainen antipastolauta sopii aikuisten viikonloppuherkutteluun. © Tiina Rantanen

Lue myös: Juusto rakastaa vermuttia – kokoa trendikas antipastolauta

Kylmät leikkeleet ovat näppärää tarjottavaa niin buffapöydässä kuin piknikillä. Helpointa on laittaa tarjolle välimerellinen antipasti: ilmakuivattua kinkkua, erilaisia salameja ja muita makkaroita, juustoja, oliiveja, marinoituja kasviksia ja tuoretta leipää.  Tämä toimii aina.

Mikäli itse haluaa valmistaa tarjottavat, vitello tonnato tai marinoitu paahtopaisti on  herkullisia vappu- ja buffaruokaa. Koska vasikan saatavuus on Suomessa rajallista, vitellon voi valmistaa vaikka savustetusta kalkkunasta.

© Tiina Rantanen

Ohje:  Savukalkkunaa vitello tonaton tapaan

 

 

Kylmä paahtopaisti on klassikkoruoka. © Tiina Rantanen

Lue myös: Kylmä paahtopaisti maistuu perunaterriinin kanssa

Herkulliset ja yllättävät lisäkkeet

Liha kaipaa lisäkkeitä ja moni ei enää edes syö lihaa. Silloin pöydässä kannattaa olla myös tarjottavia, jotka sopivat kaikille. Mikäli lisäke maistuu niin kylmänä tai haaleana, edes ruoan lämmittäminen tai kuumana pitäminen ei tuota ongelmia.

© Tiina Rantanen

Perunasalaatti on vappuklassikko, joka nakkien kanssa kuuluu yhä monien vappupöytään. Kuvassa oleva saksalainen perunasalaatti on ns. kirkas perunasalaatti, jossa perunat maustaa öljy-viinietikkakastike. Buffapöydän perunaherkuksi voi  valmistaa myös juustoisen perunaterriinin, joka maistuu mainiolta myös haaleana. (Ohje paahtopaistilinkissä.)

Vapun aikaan eletään parhainta parsasesonkia. Vihreä parsa maistuu buffapöydässä marinoituna, mutta parsaa voi käyttää vaikkapa ruokaisaaan pastasalaattiin. Salaatin voi valmistaa lakto-vegeversiona jättämällä ilmakuivatun kinkun pois.

© Tiina Rantanen

Ohje: Parsapastasalaatti

Buffapöydän tai piknikin yllättävin salaatti kootaan lakupaloista, mozzarellapalloista, kirsikkatomaateista ja basilikanlehdistä. Edes kastiketta ei salaattiin tarvita, kun tomaatit puolitetaan. Tomaattimehu ja laku muodostavat itsestään salaattikastikkeen.

© Tiina Rantanen

Ohje: Laku-tomaatti-mozzarellasalaatti

Ohje: Marinoitu gruyére-juusto ja mansikat  (Kuva aloituksessa)

Juustoinen tomaattipiiras saa makunsa sveitsiläisestä Le Gruyère AOP -juustosta. © Tiina Rantanen

Myös erilaiset piirakat ja quichet ovat tyypillistä vapputarjottavaa.

Lue myös:

Quiche kruunaa juhlapoydan

Juustoinen tomaattipiirakka on keväinen herkku

Makeaa mahan täydeltä

Jokainen hyvä ateria vaatii myös makean päätöksen. Vapputarjottava voi olla niin leivonnainen kuin perinteinen jälkiruoka.  Munkit ovat vappuklassikko, mutta munkit voi korvata vaikka vohveleilla, mikäli sähköpistoke löytyy ulkotilasta.

© Tiina Rantanen

Ohje: Lemon posset

Lemon posset on kolmesta raaka-aineesta syntyvä jälkiruokaklassikko, jonka voi tehdä vaikka lastenruokapurkkiin. Silloin herkku kulkee myös piknikille helposti mukana.

Churro vohvelit
© Tiina Rantanen

Ohje: Vapun nopein herkku – churro vohvelit haastavat munkit

Kanelilta mistuvat churrovohvelit ovat vapputarjottavaa, joka maistuu niin isoille kuin pienillekin juhlijoille.

Ohje: Munkit kuuluvat vappuun

Mitä lasiin?

Kuplat kuuluvat erottomattomasti kaikkiin kevään juhliin. Lue myös postaus Toukokuu on kuplien aikaa, jossa selvitetään mm. samppanjan ja kuohuviinien eroa.

Herkullista vappua!

Toivottaa Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vappu Himahellan tapaan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *