
Vappu Himahellan tapaan

Vappu – tuo ylioppilaiden ja suomalaisen työn juhla on kevään karnevaali. Keväällä 2021 vappua vietetään jo toisen kerran poikkeustilassa. Traditiot muuntautuvat tarpeen mukaan, sillä vappua voidaan juhlistaa niin perhepiirissä ruokapöydän ympärillä tai tavata lähimpiä ystäviä kevään ensimmäisellä piknikillä. Kunhan muistetaan ne turvavälit. Keräsin Himahellan postaukseen juhlatarjottavia, jotka toimivat niin sisä- kuin ulkotiloissa.
Vappuna on monta aihetta juhlaan
Normaalia vappuhulinaa katsellessa ei uskoisi, että keskiajalla vappu oli kristillinen juhla. Sitä vietettiin englantilais-saksalaisen abbedissa Valburgin pyhimykseksi julistamisen kunniaksi. Sieltä siis nimi ja samana päivänä viettävät nimipäiväänsä edelleen Vappu ja Valpuri.
Monet meistä tuulettavat ylioppilaslakkiaan kerran vuodessa eli vappuna. Tämä perinne tulee Ruotsista, jossa ylioppilaat juhlivat Vappua 1.5. Suomessa Flooran päivä 13.5. oli aikaisemmin perinteinen ylioppilaiden juhlapäivä.
Vappuna on myös marssittu ja poliitikot pitävät puheitaan. Työväestön vappumarssit ovat kotoisin Amerikasta, jossa 1. toukokuuta oli sopimusten uudistamisen päivä. Työväen vaatiessa uusia oikeuksia erilaisissa mielenosoituksissa ei henkilöurheiltakaan vältytty. Heitä muistettiin maailmanlaajuisesti 1. toukokuuta. Suomessa vapunpäivä säädettiin 1944 työntekijöiden vapaapäiväksi. Vuodesta 1979 vappu on ollut myös virallinen liputuspäivä, suomalaisen työn päivä.
Buffaan ja piknikille
Lue myös: Juusto rakastaa vermuttia – kokoa trendikas antipastolauta
Kylmät leikkeleet ovat näppärää tarjottavaa niin buffapöydässä kuin piknikillä. Helpointa on laittaa tarjolle välimerellinen antipasti: ilmakuivattua kinkkua, erilaisia salameja ja muita makkaroita, juustoja, oliiveja, marinoituja kasviksia ja tuoretta leipää. Tämä toimii aina.
Mikäli itse haluaa valmistaa tarjottavat, vitello tonnato tai marinoitu paahtopaisti on herkullisia vappu- ja buffaruokaa. Koska vasikan saatavuus on Suomessa rajallista, vitellon voi valmistaa vaikka savustetusta kalkkunasta.
Ohje: Savukalkkunaa vitello tonaton tapaan
Lue myös: Kylmä paahtopaisti maistuu perunaterriinin kanssa
Herkulliset ja yllättävät lisäkkeet
Liha kaipaa lisäkkeitä ja moni ei enää edes syö lihaa. Silloin pöydässä kannattaa olla myös tarjottavia, jotka sopivat kaikille. Mikäli lisäke maistuu niin kylmänä tai haaleana, edes ruoan lämmittäminen tai kuumana pitäminen ei tuota ongelmia.
Perunasalaatti on vappuklassikko, joka nakkien kanssa kuuluu yhä monien vappupöytään. Kuvassa oleva saksalainen perunasalaatti on ns. kirkas perunasalaatti, jossa perunat maustaa öljy-viinietikkakastike. Buffapöydän perunaherkuksi voi valmistaa myös juustoisen perunaterriinin, joka maistuu mainiolta myös haaleana. (Ohje paahtopaistilinkissä.)
Vapun aikaan eletään parhainta parsasesonkia. Vihreä parsa maistuu buffapöydässä marinoituna, mutta parsaa voi käyttää vaikkapa ruokaisaaan pastasalaattiin. Salaatin voi valmistaa lakto-vegeversiona jättämällä ilmakuivatun kinkun pois.
Ohje: Parsapastasalaatti
Buffapöydän tai piknikin yllättävin salaatti kootaan lakupaloista, mozzarellapalloista, kirsikkatomaateista ja basilikanlehdistä. Edes kastiketta ei salaattiin tarvita, kun tomaatit puolitetaan. Tomaattimehu ja laku muodostavat itsestään salaattikastikkeen.
Ohje: Laku-tomaatti-mozzarellasalaatti
Ohje: Marinoitu gruyére-juusto ja mansikat (Kuva aloituksessa)
Myös erilaiset piirakat ja quichet ovat tyypillistä vapputarjottavaa.
Lue myös:
Quiche kruunaa juhlapoydan
Juustoinen tomaattipiirakka on keväinen herkku
Makeaa mahan täydeltä
Jokainen hyvä ateria vaatii myös makean päätöksen. Vapputarjottava voi olla niin leivonnainen kuin perinteinen jälkiruoka. Munkit ovat vappuklassikko, mutta munkit voi korvata vaikka vohveleilla, mikäli sähköpistoke löytyy ulkotilasta.
Ohje: Lemon posset
Lemon posset on kolmesta raaka-aineesta syntyvä jälkiruokaklassikko, jonka voi tehdä vaikka lastenruokapurkkiin. Silloin herkku kulkee myös piknikille helposti mukana.
Ohje: Vapun nopein herkku – churro vohvelit haastavat munkit
Kanelilta mistuvat churrovohvelit ovat vapputarjottavaa, joka maistuu niin isoille kuin pienillekin juhlijoille.
Ohje: Munkit kuuluvat vappuun
Mitä lasiin?
Kuplat kuuluvat erottomattomasti kaikkiin kevään juhliin. Lue myös postaus Toukokuu on kuplien aikaa, jossa selvitetään mm. samppanjan ja kuohuviinien eroa.
Herkullista vappua!
Toivottaa Blonditiina

Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Vappu Himahellan tapaan