Vappu ja muut kevään juhlabuffat- paahtopaistia, parsasalaattia ja churrovohveleita

 

Vappu – tuo ylioppilaiden ja suomalaisen työn juhla on kevään karnevaali. Vappuna suurin osa suomalaisista juhlii kevään tuloa eri tavoin. Traditiot vaihtelevat, sillä vappua voidaan juhlia niin buffapöydän ääressä kuin kevään ensimmäisellä piknikillä. Keräsin Himahellan postaukseen juhlatarjottavia, jotka toimivat niin sisä- kuin ulkotiloissa.

Vappuna on monta aihetta juhlaan

Vappuhulinaa katsellessa ei uskoisi, että keskiajalla vappu oli kristillinen juhla. Sitä vietettiin englantilais-saksalaisen abbedissa Valburgin pyhimykseksi julistamisen kunniaksi. Sieltä siis nimi ja samana päivänä viettävät nimipäiväänsä edelleen Vappu ja Valpuri.

Monet meistä tuulettavat ylioppilaslakkiaan kerran vuodessa eli vappuna. Tämä perinne tulee Ruotsista, jossa ylioppilaat juhlivat Vappua 1.5. Suomessa Flooran päivä 13.5. oli aikaisemmin perinteinen ylioppilaiden juhlapäivä.

Vappuna myös marssitaan ja poliitikot pitävät puheitaan. Työväestön vappumarssit ovat kotoisin Amerikasta, jossa 1. toukokuuta oli sopimusten uudistamisen päivä. Työväen vaatiessa uusia oikeuksia erilaisissa mielenosoituksissa ei henkilöurheiltakaan vältytty. Heitä muistettiin maailmanlaajuisesti 1. toukokuuta. Suomessa vapunpäivä säädettiin 1944 työntekijöiden vapaapäiväksi. Vuodesta 1979 vappu on ollut myös virallinen liputuspäivä, suomalaisen työn päivä.

Buffaan ja piknikille

Kylmät leikkeleet ovat näppärää tarjottavaa niin buffapöydässä kuin piknikillä. Helpointa on laittaa tarjolle välimerellinen antipasti: ilmakuivattua kinkkua, erilaisia salameja ja muita makkaroita, juustoja, oliiveja, marinoituja kasviksia ja tuoretta leipää.  Tämä toimii aina.

Mikäli itse haluaa valmistaa tarjottavat, vitello tonnato tai marinoitu paahtopaisti on  herkullisia vappu- ja buffaruokaa. Koska vasikan saatavuus on Suomessa rajallista, vitellon voi valmistaa vaikka savustetusta kalkkunasta.

  Savukalkkunaa vitello tonaton tapaan

Marinoitu paahtopaisti

Herkulliset ja yllättävät lisäkkeet

Liha kaipaa lisäkkeitä ja moni ei enää edes syö lihaa. Silloin pöydässä kannattaa olla myös tarjottavia, jotka sopivat kaikille. Mikäli lisäke maistuu niin kylmänä tai haaleana, edes ruoan lämmittäminen tai kuumana pitäminen ei tuota ongelmia.

Perunasalaatti on vappuklassikko, joka nakkien kanssa kuuluu yhä monien vappupöytään. Kuvassa oleva saksalainen perunasalaatti on ns. kirkas perunasalaatti, jossa perunat maustaa öljy-viinietikkakastike. Buffapöydän perunaherkuksi voi  valmistaa myös juustoisen perunaterriinin, joka maistuu mainiolta myös haaleana.

Juustoinen perunaterriini

Vapun aikaan eletään parhainta parsasesonkia. Vihreä parsa maistuu buffapöydässä marinoituna, mutta parsaa voi käyttää vaikkapa ruokaisaaan pastasalaattiin. Salaatin voi valmistaa lakto-vegeversiona jättämällä ilmakuivatun kinkun pois.

Parsapastasalaatti

Buffapöydän tai piknikin yllättävin salaatti kootaan lakupaloista, mozzarellapalloista, kirsikkatomaateista ja basilikanlehdistä. Edes kastiketta ei salaattiin tarvita, kun tomaatit puolitetaan. Tomaattimehu ja laku muodostavat itsestään salaattikastikkeen.

Laku-tomaatti-mozzarellasalaatti

Marinoitu gruyére-juusto ja mansikat  (Kuva aloituksessa)

Myös erilaiset piirakat ja quichet ovat tyypillistä vapputarjottavaa. Sesongissa oleva parsa maistuu myös pienissä parsapiirakoissa.

Pienet parsajuustopiiraat

Makeaa mahan täydeltä

Jokainen hyvä ateria vaatii myös makean päätöksen. Vapputarjottava voi olla niin leivonnainen kuin perinteinen jälkiruoka.  Munkit ovat vappuklassikko, mutta munkit voi korvata vaikka vohveleilla, mikäli sähköpistoke juhaltilasta löytyy.

Lemon posset

Lemon posset on kolmesta raaka-aineesta syntyvä jälkiruokaklassikko, jonka voi tehdä vaikka lastenruokapurkkiin. Silloin herkku kulkee myös piknikille helposti mukana.

Churro vohvelit

Vapun nopein herkku – churro vohvelit haastavat munkit

Kanelilta mistuvat churrovohvelit ovat vapputarjottavaa, joka maistuu niin isoille kuin pienillekin juhlijoille.

Munkit kuuluvat vappuun

Mitä lasiin?

Kuplat kuuluvat erottomattomasti kaikkiin kevään juhliin. Lue myös postaus Toukokuu on kuplien aikaa, jossa selvitetään mm. samppanjan ja kuohuviinien eroa.

Herkullista vappua ja kaikkia kevään juhlia!

Toivottaa Blonditiina

 

Kommentit

Kommentoi juttua: Vappu ja muut kevään juhlabuffat- paahtopaistia, parsasalaattia ja churrovohveleita

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Gasut & Lumi feat Anna Puu <3<3 <3 #gasellit #jano #proudmama
  • Imelletty perunalaatikko eli hämäläinen tuuvinki on klassikkoruoka, jonka onnistuminen on silkkaa ruoanvalmistuksen kemiaa! Lue Himahellasta tarkat ja helpot niksit miten onnistut! https://kotiliesi.fi/himahella/klassikkoruoka-imelletty-perunalaatikko-eli-hamalainen-tuuvinki/. #klassikkoruoka #imellettyperunalaatikko #jouluruoka #perinneruoka #niksi #himahella
  • Friday sauna & swim! My Helsinki -6 C #sauna #poolparty #visithelsinki #hometown
  • My Helsinki #christmasmarket #visithelsinki #foodtraveller #hometown
  • Appenzeller-kuorrutettu kalkkunafilee sopii pienen perheen joulupöytään. Ohje nyt Himahellassa. #kaupallinenyhteistyö #swisscheese #appenzeller
  • Juusto + makea hilloke = Taivaallinen makupari. Tsekkaa glögiltä maistuvan pääfynähillokkeen ohje https://kotiliesi.fi/himahella/gloginmakuinen-paarynahilloke-kruunaa-le-gruyere-juuston/ #legruyereaop #swisscheese #kaupallinenyhteistyö
  • Good morning! #visitspain🇪🇸 #mallorcainspiration #hakunamatata

blonditiina

X