Juhlat

Pääsiäiskattaus pistää pöydän koreaksi! Näiden 8 inspiroivan kuvan joukosta löydät taatusti ideoita omaan kattaukseesi

Viimeistele pääsiäiskattaus kukilla ja iloisilla väreillä. Kokosimme kuvat 8 upeasta pääsiäiskattauksesta. Poimi parhaat ideat ja toteuta unelmiesi kattaus!

Pääsiäinen on iloinen kevään juhla, johon kuuluu värikkäät koristelut. Myös pääsiäispöydän voi halutessaan kattaa teemaan sopivaksi kukin ja koristein. Kauniisti katetun pöydän ääreen on ilo istuutua läheisten kanssa nauttimaan pääsiäisateriasta.

Keräsimme 8 inspiroivaa kuvaa upeista pääsiäisen kattauksista. Poimi kuvista parhaat ideat koristeisiin, astiastoon ja lautasliinan taitteluun ja toteuta unelmiesi pääsiäiskattaus!

Lue myös: Pääsiäismenu – valitsimme ihanimmat kalat, kasvikset, lihat ja herkut juhlapöytään 

Pääsiäiskattaus: 8 inspiroivaa kuvaa

1. Helpot pupunkorvat ja värjätyt kananmunat

pääsiäisen kattaus
Kananmunan ympärille solmittu kankainen lautasliina muistuttaa pupun korvia. © Pia Inberg

Kananmunien värjäys luonnonväreillä tai keittiön antimilla on helppo ja ekologinen tapa valmistaa pääsiäiskoristeita. Kokeile munien värjäystä keittiön kaapista löytyvillä mausteilla, vihanneksilla tai vaikkapa kahvilla tai punaviinillä.

Munan pintaan voi myös tehdä kauniita kasvikuvioita käyttämällä apuna vanhoja sukkahousuja.

Munien värjääminen kannattaa aloittaa viimeistään pari päivää ennen kattauksen tekoa, jotta munat ehtivät kuivua kunnolla. Sido valmiiden munien ympärille rullalle kääritty kankainen lautasliina. Lautasen päälle aseteltuna se muistuttaa pupunkorvia.

2. Yksinkertainen pääsiäiskattaus

pääsiäisen kattaus
Yksinkertainen on kaunista. Poimi ulkoa oksia ja laita ne lämpimään veteen. © Niclas Mäkelä

Pääsiäisen voi tuoda kattaukseen myös hienovaraisin elein. Kerää esimerkiksi koivun, pajun, omenapuun tai kirsikkapuun oksia ja laita ne maljakkoon lämpimään veteen. Muutamassa viikossa oksiin ilmestyy suloisia hiirenkorvia.

Ripusta oksille varastostasi löytyviä pääsiäiskoristeita. Monivuotiset koristeet ovat ympäristön kannalta kestävä valinta.

3. Hempeän vaaleanpunainen pääsiäiskattaus

pääsiäisen kattaus
Leikkokukkakimppu ja kullanväriset aterimet tekevät kattauksesta hienostuneen. © Mirva Kakko

Värikkäät ja luonteikkaat astiat herättävät kattauksen kuin kattauksen henkiin. Kun astiat ja ruokalajit ovat itsessään kauniita, pääsiäisen kattaus ei kaipaa juuri muita koristeita.

Jos haluat tuoda kattaukseen hienostuneen vaikutelman, panosta yksityiskohtiin, kuten kullanvärisiin aterimiin ja leikkokukkiin. Käsin kirjoitettu menu kruunaa harkitun kokonaisuuden.

Lue myös Anna.fi:stä: Mikä viini on parasta pääsiäisruokien kanssa? Annan viiniasiantuntijan 6 suosikkia juhlapöytään

4. Pääsiäispöytä vehreillä koristeilla

pääsiäisen kattaus
Servietin päälle asetellut mimosan oksat sopivat täydellisesti keltaiseen kattaukseen. Pääsiäisruoho on kylvetty ohransiemenistä. Tekstiilit: Lapuan kankurit. © Pia Inberg

Kasvit ja tekstiilit ovat kenties kaikista helpoimpia tapoja somistaa juhlapöytä. Kirkkaan keltaiset tekstiilit ovat kuin vitamiiniruiske pitkän talven jälkeen. Keltaiseen teemaan sopii mainiosti lautasliinoja koristava trendikäs mimosa, joka kukkii keltaisin palluroin.

Pääsiäisruoho on perinteinen pääsiäispöydän koriste. Jos kaipaat vaihtelua rairuoholle, kokeille ohraruohoa, jonka leveät versot kasvavat rairuohoa nopeammin.

Kylvöastian valinnassa saa käyttää mielikuvitusta. Kuvan ohraruoho on kylvetty vanhoihin leivontavuokiin. Muffinivuokaan voi tuikata plaseerauskortin tai paperista askarrellun kennomaisen munan.

5. Hurmaavat servieteistä taitellut pupunkorvat

servetistä taiteltu pupu
Taittele kangasservietistä upeat pupunkorvat! Tekstiilit: Lapuan kankurit. Satiininauha: Sinelli. © Pia Inberg

Kankainen lautasliina on juhlava valinta kattaukseen. Liinan voi asettaa rennosti lautasen päälle tai taitella siistiksi suorakulmioksi. Vielä helpommalla pääsee sujauttamalla liinan serviettirenkaaseen.

Halutessaan lautasliinan voi myös taitella hienoiksi asetelmiksi. Pupunkorviksi taiteltu lautasliina ilahduttaa taatusti juhlaväkeä. Tarvitset pupunkorvien taitteluun ison, vähintään 60×60 cm lautasliinan. Taiteltu liina sidotaan kasaan kapealla satiininauhalla. Rusetin aukaisemalla lautasliina avautuu ruokailijan käytettäväksi.

6. Koristele pääsiäisen kattaus pajunoksilla

lautasliinasta taitellut pupunkorvat
Pehmoiset pajunkissat ovat pääsiäisen merkki. © Niclas Mäkelä

Pajunoksat ovat kenties maailman helpoin tapa koristella pääsiäispöytä. Sido servietti pupunkorviksi ja tuikkaa pajunkissat rusetin alle. Kaunis asetelma on siinä!

Pajunkissoja poimiessa kannattaa muistaa, ettei oksien leikkaaminen puista tai pensaista kuulu jokamiehenoikeuksiin. Poimimiseen tulee olla maanomistajan lupa.

7. Kerrosta pääsiäispöytä astioilla

pääsiäiskattaus
Useampi kerros eri kokoisia astioita tuo kattaukseen syvyyden tuntua. © Kristiina Kurronen

Omistatko astioita kolmessa eri koossa? Kasaa latasia ja kippoja päällekkäin – alkupalakulho päällimmäiseksi ja pääruokalautanen alimmaiseksi. Keskimmäinen lautanen voi tarvittaessa toimia vaikkapa leipälautasena. Astioiden kerrostaminen tuo kattaukseen syvyyttä ja mielenkiintoa.

Runsautta kattaukseen tuovat keittiökaapin antimilla värjätyt kananmunat ja pajunoksat.

8. Plaseeraa maalatuilla munilla

pääsiäismuna nimellä
Paikkakortit syntyvät maalatuista munista ja tarrakirjaimista. © Kristiina Kurronen

Pieneen kulhoon höyhenpedille aseteltu muna on suorastaan hellyttävä kattausidea. Maalaa esimerkiksi Mignon-muna vesiväreillä ja kiinnitä päälle kirjaintarroilla vieraan nimi. Munien avulla tehty plaseeraus on hauska ja uniikki vaihtoehto perinteisille plaseerauskorteille.

Juttua muokattu 3.4.2023 klo 12:10: Juttuun lisätty runsaasti uusia kuvia ja tekstiä. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pääsiäiskattaus pistää pöydän koreaksi! Näiden 8 inspiroivan kuvan joukosta löydät taatusti ideoita omaan kattaukseesi

Mad

Ihanan näköinen kukka asetelma ja kattaus

Sinun täytyy kommentoidaksesi.