Ruoka

Dumpling – ota haltuun aasialaiset taikinanyytit sekä niiden taittelu- ja täytevinkit

Oletko jo maistanut trendikkäitä dumplingeja? Aasialaiset taikinanyytit voi tuunata valmiista tai tehdä helposti alusta asti itse. Kokeile myös suosittuja bao bun -höyrysämpylöitä.

Dumpling on aasialainen täytetty taikinanyytti, jonka valmistus kotioloissa on helppoa. Dumpling on yläkäsite erilaisille aasialaisille nyyteille, joissa on taikinakuori ja täytteenä kasviksia, lihaa tai äyriäisiä.

Dumpling-taikinanyytit on helppo tehdä myös itse.

Tunnetuimmat taikinanyytit ovat gyoza, momo, bao ja wonton

Dumplingien muodot ja nimet vaihtelevat maanosien, maiden ja kokkien mukaan. Dumpligeista tunnetuimpia ovat gyoza-nyytit, pehmeät momot, wontonit ja pehmeät bao-sämpylät.Aina edes paikalliset eivät tunnista nimien ja muotojen eroja. Aina voi puhua vain dumplingeista, jos tarkempaa nimitystä ei tiedä.

Täytteen raaka-aineet jauhetaan melko hienoksi massaksi, jotta nyytit on helpompi täyttää. Valmiiksi muotoillut dumplingit voi kypsentää heti, tai ne voi pakastaa ja käyttää myöhemmin. Kypsennystapoja ovat keittäminen, höyryttäminen ja paistaminen sekä näiden erilaiset yhdistelmät.

Gyoza on Japanin versio nyytistä. Sen tunnistaa taskumaisesta muodosta ja toiselta puolelta rapeaksi paistetusta pinnasta. Sen voi halutessaan höyryttää kypsäksi. on täytetty herkulliseksi ja paistettu rapeaksi.
Momonyyttien sanotaan tulevan Tiibetistä. Niitä näkee myös katuruokana Nepalissa, ja joissain osissa Intiaa. Erilasia momoja tehdään ympäri Aasiaa. bambukorissa.

Wonton on kiinalainen nyytti, jonka täytteenä on usein possua tai katkarapuja. Se kypsennetään ja tarjotaan kuumassa liemessä. Kokeile wontonkeittoa herkulliseen ja helppoon sieniliemeen.

Bao bun -sämpylät ovat taiwanilaisia sämpylöitä, jotka kuumennetaan kypsäksi höyrykorissa. Näitä saa kaupasta höyrytystä vaille valmiina.

Dumpling: ihanimmat ruokaohjeet taikinanyyteistä

Helpoimmalla pääsee, kun ostaa kaupasta valmiiksi täytettyjä nyyttejä ja tekee lisukkeet itse. Dumplingit myydään pakastettuina. Valittavana on monta eri täytettä kasviksista lihaan ja äyriäisiin.

Kokeile myös itse tehtyä dumpling-taikinaa. Ja keitä, höyrytä tai paista täytetyt nyytit makusi mukaan. Kokosimme ihanimmat ideat sinulle!

Dumpling: tarjoa nyytit dippikastikkeiden kanssa

Dumplingit tarjotaan liemessä keittona, herkutellaan tuunattuna ripotteiden kanssa tai syödään dippikastikkeiden kera. Tyypillisiä kastikkeita ovat soijapohjaiset kastikkeet, jotka ovat maustettu aromikkailla mausteilla. Myös maapähkinätahnapohjaiset kastikkeet ovat suosittuja. Itse tehty tulinen ja fermentoitu chilikastike sriracha sopii dippikastikkeeksi tai sillä voi maustaa majoneesipohjaiset dippikastikkeet.

Koska kastikkeet ovat usein varsin suolaisia ja tulisia, niin dumplingien täytteissä kannattaa suolan ja chilin määrä pitää kohtuullisena.

Katso video: kolme tapaa taitella dumpling-valmistaikina

Katso videolta miten teet hauskat dumpling-nyytit. Teemme videolla nunnanhatun, ruusunnupun ja kierretyn köyden. Valmistaikina taipuu helposti eri muotoihin.

1. Dumplingien taittelu: Nunnanhattu

2. Dumplingien taittelu: Ruusunnuppu

3. Dumplingien taittelu: Kierretty köysi

Dumplingien taittelu valmistaikinasta: helpompaa kun uskotkaan

Dumplingien taittelu vaatii hieman sorminäppäryyttä, mutta ei ole vaikeaa. Katso videolta, miten saat valmiista dumpling-taikinasta kolme erilaista taikinanyyttiä.

Dumplingien taittelu on hauskaa yhdessä tekemistä, joka ei vaadi kuin vähän kärsivällisyyttä ja kekseliäisyyttä. Kaupan valmiista taikina-arkeista voi taitella nunnanhattuja, ruusunnuppuja ja köysiä.

Valmista dumpling-taikinaa myydään hyvin varustetuissa kaupoissa ja aasialaisia elintarvikkeita myyvissä liikkeissä pakastealtaassa. Taikina-arkit ovat kaulittu valmiiksi pyöreiksi tai neliöiksi. Valmiiksi kaulitut ja pakastetut taikina-arkit kuivuvat helposti, joten niiden käsittelyssä on omat niksinsä. Itse tehty dumplingtaikina on helppo tehdä ja sen voi kaulia karjalanpiirakan kuoren tapaan.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Dumpling – ota haltuun aasialaiset taikinanyytit sekä niiden taittelu- ja täytevinkit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.