Ruoka

Grilliruoan parhaat mausteet: paras marinadi ja parhaat kastikkeet

Kesällä ruoanvalmistus on ihanan helppoa. Grilli vain kuumaksi ja marinadit tai kuivamausteet grillattavien pintaan. Lisämakua saa helpoista ja nopeista kastikkeista. Kohta jo syödäänkin.

Grilliruoan parhaat mausteet ovat marinadit, kuivamausteet sekä kastikkeet.

Lue myös: Parhaat grillikastikkeet – kokeile gado gadoa, raparperi-bbq-kastiketta ja vihreää mojokastiketta

Grilliruoan parhaat mausteet: yleismarinadit lihalle ja kalalle sekä glaseerauskastike ribseille

Grillatessa tärkeää on valita oikea marinadi oikealle lihalle ja kalalle. Marinadin tärkein tehtävä on maustaa lihaa ennen kypsennystä, mutta marinointi vaikuttaa myös lihan rakenteeseen. Marinadiin lisätty etikka tai sitruunamehu mureuttavat lihan grillikuntoon.

Makua grilliruokiin voi lisätä grillaamisen aikana tai sen jälkeen, mutta parhaan lopputuloksen saat kun aloitat marinoinnin jo hyvissä ajoin. Parhaimmillaan lihat saavat marinoitua kunnon tovin, sillä makujen siirtyminen on hidasta. Isot lihapalat saavat kylpeä marinadissa yli vuorokauden ja pihvitkin vaativat maustumiseen useamman tunnin. Lihan lisäksi myös broileri, kala ja kasvikset kannattaa marinoida.

Marinoiminen ei ole vaikeaa, kunhan sen suunnittelee etukäteen. Itse tehden mausta saa juuri sellaisia kuin haluaa. Marinadi syntyy helposti ja parhaimmillaan vain kourallisesta raaka-aineita.

Grilliruoan parhaat mausteet
Rubit ovat kuivamausteseoksia, joita voi käyttää etukäteen tai grillauksen jälkeen. Marinadit maustavat lihan etukäteen ja tekevät siitä mureaa.

Yleismarinadi kaikille lihoille ja inkivääri-sitruunamarinadi lohelle

Yleismarinadi kaikille lähes lihoille syntyy sekoittamalla yksi osa valkoviinietikkaa sekä kaksi osaa öljyä ja tilkka hunajaa. Erilaisilla yrteillä saat marinadiin uutta makua.

Rasvainen ja tuhti lohi puolestaan kaipaa rinnalleen raikkaita makuja. Yleismarinadi lohelle sekoitetaan soijakastikkeesta sekä sitruunasta, inkivääristä ja valkosipulista. Kaada marinadi lohen päälle vähintään kaksi tuntia ennen grillausta, jotta lopputulos olisi mahdollisimman maukas ja mehevä.

Ohjeet:

Yleismarinadi possulle ja kaikille muille lihoille 

Inkivääri-sitruunamarinadi lohelle

BBQ-kastike possuribsien valeluun

Rasvaisten ribsien valeluun kannattaa käyttää yleismarinadia tuhdimpaa kastiketta. Parhaan lopputuloksen saat, kun marinoit ja esikypsennät lihan etukäteen ja viimeistelet maun kuumassa grillissä lihaa samalla maustekastikkeella sivellen. Makeantulinen bbq-kastike valmistuu kattilassa keittäen puolessa tunnissa ja sopii täydellisesti ribsien glaseeraukseen.

Ohje: BBQ-kastike possuribbsien valeluun 

Rub-kuivamauste

Marinadin sijaan voit hieroa lihan pintaan myös kuivamausteseoksen eli rubin. Kuivamausteseokset ovat nimensä mukaan kuivia mausteiseoksia. Ne hierotaan kypsennettävän lihan, kalan, kanan tai kasvisten pintaan ennen grillausta, jolloin grillatessa muodostuu herkullinen ”maustekaarna”. Rub-mausteseoksia voi käyttää jauhettuna myös pöytämausteena ja öljyyn sekoitettuna ne muuntuvat marinadeiksi.

Tee mausteseosta kerralla isompi määrä ja säilytä kannellisessa purkissa valolta suojattuna. Maukas mausteseos on myös oiva ruokalahja. 

Ohje: BBQ-rub eli kuivamausteseos

Grilliruoan parhaat mausteet: kastikkeet possulle, kanalle ja naudanlihalle

Jos yleismarinadit ja grillin kuumuus eivät riitä saamaan makunystyröistäsi onnesta sykkyrälle, lisämakua grilliruokaan saa erilaisilla kastikkeilla. Tässä neljä maukasta vaihtoehtoa.

grilliruoan parhaat mausteet
Makoisat kastikkeet viimeistelevät grilliruoan.

Kastikkeet porsaan, naudan ja broilerin lihalle

Simppeli viherpippurilla sekä dijoninsinapilla maustettu ranskankermakastike valmistuu nopeasti ja tekee takuulla ruokailijat onnelliseksi.

Punainen mojokastike puolestaan lainaa makunsa Espanjasta. Paahtoleipäsiivusta ja paprikasta valmistettu, chilillä ja valkosipulilla maustettu pikantti kastike surahtaa tehosekoittimessa yhdessä hujauksessa.

Ohjeet:

Viherpippuri-ranskankermakastike

Punainen mojokastike

Kastikkeet salaateille ja varhaiskaalille 

Miedon makuisille kasviksille kannattaa valita vahvoja makuja. Kokeile piimästä ja sinihomejuustosta sekoitettua kastiketta grillatun varhaiskaalin kanssa. Kirsikkatomaateista, paprikasta ja tuoreista yrteistä sekoitettu salsa picante puolestaan pelaa täydellisesti yhteen erityisesti kasvisvartaiden kanssa ja toimii hyvin myös salaatin päälle lusikoituna

Ohjeet:

Piimä-sinihomejuustokastike

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Grilliruoan parhaat mausteet: paras marinadi ja parhaat kastikkeet

Sinun täytyy kommentoidaksesi.