Ruoka

Halpaa ruokaa moneksi päiväksi – kokkaa kolmen päivän ruoat neljälle alle 25 eurolla

Miten voi tehdä halpaa ruokaa moneksi päiväksi? Ruokatoimittaja vinkkaa ohjeet kolmen päivän lämpimiin ruokiin neljälle henkilölle. Yhden annoksen hinta jää edullisista aineksista tehdyissä ruoissa jopa alle euron. 

Halpaa ruokaa moneksi päiväksi -tavoite tuntuu monelle meistä lähes mahdottomalta tehtävältä. Kokosimme reseptit kolmeksi päiväksi, joilla onnistut varmasti. Listasimme myös raaka-aineiden hinnat.

Ohjeilla valmistuu yhteensä 24 ruoka-annosta. Neljä annosta jokaiselle päivälle lounaalle ja päivälliselle. Kolmen päivät ruoat kokataan edullisita raaka-aineista vain 25 eurolla.

Lue myös: Viikon ruoat alle 50 eurolla – 7+1 halpaa ruokaohjetta

Halpaa ruokaa moneksi päiväksi – näin onnistut

Tärkeintä halvan ruoan tekemisessä on se, että suunnittelee ostoslistan hyvin ja kurkistaa kaapit ennen kauppaan menemistä tai ennen verkkoruokatilauksen tekemistä. Käytä kaapin perukoilta nyt kaikki mahdolliset nyssäkät ja pussukat.

Kolmen lämpimän ruoan listalla on kotiruokasuosikkeja, jotka maistuvat varmasti monelle. Näistä kolmesta ruoasta riittää hyvin kolmeksi päiväksi, kunhan teet isot annokset, ja syöt useampana päivänä samaa ruokaa.

Ohjeita voi myös kierrättää, ja siksi peräkkäisten aterioiden ei tarvitse olla samoja. Annoksista tulee niin isoja, että niistä saattaa riittää myös neljännelle päivälle. Ainakin kananmunia, soija- ja hernerouhetta jää vielä yli.  Käytä niitä luovasti seuraavina päivinä tai tee välipaloja.

Makkara ja peruna ovat halpoja raaka-aineita. 
Halpaa ruokaa makkarasta ja perunoista.  Kuva: Niclas Mäkelä

Mausteita, ruokaöljyä ja jauhoja ei ole laskettu mukaan hintoihin. Lähes kaikkien tarvittavien raaka-aineiden hinnat ovat poimittu helsinkiläisen K-Supermarket Triplan verkkokaupasta.

Lisäksi lämpimille ruoille voi leipoa itse sämpylöitä tai leipää. Itse leivottu leipä on todella halpaa ja hyvää. Kukapa ei voisi vastustaa lämmintä keittoa ja sämpylöitä?

Lue myös: Säästä ruoassa: 7 ruokaa, jotka teet halvemmalla itse kuin ostat kaupasta

Ruokalista – halpaa ruokaa kolmeksi päiväksi

  1. Maanantai lounas soijarouhemakaronilaatikko päivällinen juuressosekeitto hernerouheella ja sämpylät esimerkiksi Sikke Sumarin ohjeella
  2. Tiistai lounas makkarastroganoff päivällinen soijarouhemakaronilaatikko
  3. Keskiviikko lounas juuressosekeitto hernerouheella päivällinen makkarastroganoff

Kokkaa tupla-annos makaronilaatikkoa soijarouheesta – hinta vain 7 euroa

Soijarouhe on proteiinipommi, jota voi käyttää tutuissa jauheliharuoissa lihan korvikkeena. Etenkin tumma soijarouhe on herkullinen, siinä on enemmän makua kuin vaaleassa. Soijarouhe on hurjasti halvempaa kuin jauheliha.

Kokkaa kerralla tuplamäärä makaronilaatikkoa. Tarvitset kahteen isoon soijamakaronilaatikkoon:

1 ps tummaa soijarouhetta (3,29 € / 500 g)

2 ps makaronia (Myllyn paras) (0,25 € / 400 g)

1o kananmunaa (1,49 €)

1 ps emmentaalijuustoraastetta (1,85 € / 250 g)

Kokkaa tupla-annos herne-juuresosekeittoa – hinta vain 10 euroa

Kotimainen hernerouhe on proteiinipommi, jota kannattaa pitää aina kaapissa. Se sopii loistavasti erilaisten kasvisruokien proteiininlähteeksi. Sosekeitto on yksi hyvä tapa saada vatsa täyteen terveellisesti ja edullisesti.

Tarvitset tupla-annokseen sosekeittoa:

1 pkt kotimaista kuoretonta hernerouhetta esim. Milletti (2 € / 350 g / hinta Prisma)

2 sipulia (1 €)

n. 2 kg erilaisia juureksia esim. osa perunaa, palsternakkaa, porkkanaa, lanttua ja selleriä (yhteensä noin 5 €) peruna on edullisin, sitten tulee porkkana, palsternakka, lanttu ja selleri

2 prk kasvikermaa esim. maustettu sipulilla (Planti creamy cooking) (1,19 € / 2 dl)

Kokkaa tupla-annos makkarastroganoffia  – hinta vain 7 euroa

Lenkkimakkara on lohturuokaa, josta voi valmistaa vaikka mitä. Suolakurkulla ja suolakurkun nesteellä voi tuunata helposti tutun makkarakastikkeen stroganoffiksi.

Tarvitset tupla-annokseen makkarastroganoffia: 

2 x 400 g lenkkimakkaraa (esim. K-menu) (1,15 € / 400 g)

1 prk suolakurkkuja (esim. Felix) (1,79 € / 215 g)

2 kg perunoita (2 €)

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Halpaa ruokaa moneksi päiväksi – kokkaa kolmen päivän ruoat neljälle alle 25 eurolla

Arialisa

Itse haen ruokaa ja raaka-aineita ruokajakelukierrätyksestä ja eilen tein hyvin tiivistä keittoa reilun kolmenlitran kattilallisen ja joka riittää yhdelle henkilölle noin viikoksi: raaka-aineet ei maksanut mitään, vain sähköstä maksoin.

Tietysti tyylini ei kuulu otsikon alle, vaan teillä on tarkoitus, että kaikki pitää ostaa, mutta kun tuota ruokaa jaetaan ilmaiseksi, että hakekaa, muutenhan nämä menevät roskiin ja kuinka paljon sitten menee ja siitähän sitten jaksetaan mainita ???kg/henkilö vuodessa.

On se niin väärin!

Miksi joka ohjeeseen pitää nykyään tunkea soija- tai hernerouhetta, tofua tai muita omituisia aineksia, joista ei ole muuta hyötyä kuin että kaupat saavat rahaa myynnistä? Etsikää pula-ajan ohjeita muunneltuina nykyaikaan ja sellaisia, joissa käytetään normaali-ihmisten käyttämiä aineksia. Viherpiipertäjävegaaneja on 4% kansasta ja silti heidän takiaan joutuu kärsimään 96% kansasta, kuten pakkoruotsistakin. Onneksi on vielä vanhanajan Kotiruoka-kirja tallella tänä nettiaikana!

Runa

Jos olisit lukenut jutun niin tietäisit, että soija- ja hernerouhetta käytetään näissä ohjeissa, joiden on tarkoitus valmistua pikkurahalla koska ovat huomattavasti halvempia proteiininlähteitä kuin liha. Mutta sen sijaan ilmeisesti vedit hernerouheen nenään heti kun sana mainittiin ja piti ihan tulla kommentteihin itkemään lukematta edes juttua.

Jos elämäsi suurin kärsimys on se, että netissä julkaistaan välillä ruokaohjeita jota eivät sinulle kelpaa, niin aika hyvin on asiat ilmeisesti.

Pirjo Salonen

herneitä en voi syödä joten jotakin muuta tilalle

Syrra

Tämä!!!
En vain suostu syömään mitään soijarouheita, tofuja ym piiperöille tarkoitettuja tuotteita. Mieluummin vedän vaikka pelkkä kotimaista pottua ja aitoa suomalaista voita.

Halpa ja hyvä

Prosesdoidut ruokatuotteet kukoistaa näissäkin ohjeissa.
Makkaran tilalle saa aletarjonnadta broileria, kalkkunaa jne. Edullisestikin ja ovatten 100 krt terveellisempiä kuin makkarat ja rasvaiset jauhelihatkin.
Lisätkää ihan itse ruokiin suomalaisia kasviksia, perunaa ym.
Ei maksa paljon ja on yhtä hyviä ravinnoltaan kuin tofut ym. Kasvisruokafriikkien tuotteetkin.
Hiilijalanjäljet putoaa kummasti muuallakin kuin täällä, kun lopetatte ylenmääräisen, aina uutta ja heti vaatteiden ja meikkien yms. käytön ja oston.
Ja pysytään kotona lentelemästä ympäriinsä.

Runa

Öhhöh, vai on peruna ja kasvikset ravintoarvoiltaan tofua vastaavia. Kannattaisi ehkä vähän perehtyä asioihin ennen kuin alkaa louskuttamaan niistä. Ei ole kovin vaikeaa nykyään tutkia vaikka netistä eri ruoka-aineiden ravintosisältöjä.

Pirjo Salonen

hernerouhe sekä herneet ei sovi jotain muuta tilalle ei soijarouhetta. En voi käyttää.

Riitta Pekkanen

Moi, mustarastas herätti, upeeta, Taivas val sin ja val pun. Saarijärven perinneherkku on MAITOPERUNAT, Karjalasta tullut Äitini tokaisi, tääl on ain maitoperuja, maitoperuja. Eli esim pun perunat kuoritaan ja palastellaan, suolaa keitinveteen, keitellään pehmeäksi vähässä vedessä. Perujen kypsyttää kaadetaan vesi pois. Lisätään pun maito, kiehautetaan. Ja pudotetaan voi nokareita. Laittain ihan vähän sokeria, ripaus. Ja annetaan hautua. Mieheni syö tätä puoli katillallista.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.