Ruoka

Ruokalista hävikkiviikko 37 – pidä ruokahävikki aisoissa ja kokkaa arkiruoat kaapeista löytyvistä rippeistä

Ruokahävikki minimiin! Kokosimme Kotilieden parhaat ohjeet Hävikkiviikon kunniaksi. Kokkaa hyvää arkiruokaa vaikka koko viikon ajan jääkaapin tähteistä sekä kuivakaapeista löytyvistä pussien ja pakettien rippeistä.

Hävikkiviikko on jälleen täällä! Kuluttaja-lehden vuosittain järjestämän teemaviikon tarkoituksena on nostaa ruoan arvostusta ja kertoa ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä kuluttajille. Siksi ruokahävikki ja sen minimoiminen on pääroolissa myös Kotilieden viikon ruokalistalla.

Ruokalista hävikkiviikko 37: Kurkkaa kaappeihin ja pidä ruokahävikki aisoissa

Maanantai: Prasorizo eli kreikkalainen sipuliriisi

Prasorizo eli kreikkalainen sipuliriisi valmistuu edeltävän päivän jämäriisistä, kolmesta eri sipulista ja fetajuustosta. Ylijääneestä riisistä kypsyy myös pyttipannun sukulainen, pannulla paistettu riisi, jonka sekaan voi tyhjentää nahistuneet vihannekset. Iltapalaksi maistuvat muna-riisipasteijat, joihin uppoavat pakastimessa lojuvat lehtitaikinalevytkin.

Tiistai: Meksikolainen lihapullamunakas

Kananmunista, vihanneslaatikon kasviksista sekä lihapullista paistuu mehevä meksikolainen lihapullamunakas. Jos lihapullia ei ole tullut pyöräytettyä edeltävinä päivinä pikkuisen isompaa satsia, voit hyvin poimia munakkaaseen pyörykät kaupan eineshyllyltä. Munakas on siitä mainio ateria, että sitä voi höystää monella muullakin tavalla. Ota kokeiluun siskonmakkara-uunimunakas sekä perunamunakas uunissa.

Keskiviikko: Kikherne-kasvissalaatti ja leipäkrutongit

Kuivahtanut vaalea leipä ei todellakaan ole roskiskamaa. Siitä kokkaat esimerkiksi rapeat leipäkrutongit salaatin höysteeksi. Kikherne-kasvissalaatti leipäkrutonkien kera sekä toscanalainen tomaatti-leipäsalaatti eli panzanella henkivät välimerellistä tunnelmaa. Myös aito caesarsalaatti ja krutongit kuuluvat yhteen.

Torstai: Kasvisvokki

Kasvisvokki ja kaali-kasvisvokki hotkaisevat niin jääkaapin vihanneslaatikkoon unohtuneet kasvikset ja kastikepurkkien rippeet kuin kuivakaapin jämänuudelitkin. Satoisa lehtikaali tuottaa syötävää pikkupakkasista huolimatta. Lehtikaalivokki on hyvä lisuke monen ruoan kylkeen.

Perjantai: Makkarapelti

Pyttipannu on jääkaapin tyhjennysruokien ykkönen. Siihen uppoavat niin ylimääräiset keitetyt perunat, vajaan makkarapaketin sisältö kuin nahistuneet kasviksetkin. Makkarapelti paistuu pannun sijaan uunissa. Samalla yhden pellin taktiikalla valmistuu myös pienistä perunapalleroista eli gnoggheista tehty gnocchivuoka. Bibimbab eli korealainen pyttipannu tehdään puolestaan perunan sijaan riisistä.

Lauantai: Sieni-perunavohvelit

Perunamuusia kannattaa keittää hieman runsaammin ihan jo siksi, että siitä saa loihdittua yhtä jos toista tarjottavaa – esimerkiksi lättyja. Suolaiset sieni-perunavohvelit saavat umamista makua tateista tai muista metsäsienistä. Täyttävät vohvelit maistuvat esimerkiksi lounaaksi. Perinteisempää linjaa luottavan uunissa paistuu suomalaisten kotiruokien klassikko, liha-perunasoselaatikko tai perunarieskat muusista.

Sunnuntai: Tomaatti-pastakeitto

Tomaatti-pastakeitto imaisee liemeensä parmesaanin kuoripalat. Hieman isompi pala avattua parmesaanijuustoa kannattaa raastaa antamaan makua pastalle. Kolmen raaka-aineen italialainen klassikko, pasta alfredo, on juustopastojen ykkönen.

Hävikkiviikolla jälkiruokakin tehdään ylijäämistä. Pullapojan hedelmäpaistos valmistuu kuivahtaneista pullamuruista ja sesongin tuoreista omenoista ja päärynöistä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ruokalista hävikkiviikko 37 – pidä ruokahävikki aisoissa ja kokkaa arkiruoat kaapeista löytyvistä rippeistä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.