Ruoka

Mökkivieraan ruokatuliaiset - 6 vastustamatonta ideaa

Kohtelias vieras vie mökkille mukanaan tuliaisia. Kesäisestä tuliaiskorista löytyy kesävihanneksia, savukalaa, hyvää juustoa ja yrttejä sekä pullollinen laadukasta oliiviöljyä.

Lue lisää: Ruokalahja on mainio tuliainen kesälläkin – 16 herkullista ideaa

Tuoreet yrtit

Tuoreet yrtit ovat aina tervetullut ruokalahja. Ne voi istuttaa maahan tai käyttää heti. Tuoreet yrtit ovat ihania sellaisenaan tai vaikka pestokastikkeeksi pyöräytettynä.

Kokeile myös yrttivihtaa ja yrttivoita esimerkiksi lihan maustamiseen. Laadukkaasta lihasta tehty grillipihvi ei juuri muita mausteita tarvitse. Nosta vain pihvit kuumaan grilliin, pirskottele päälle vähän oliiviöljyä ja vihdo pihviä yrttivihdalla paiston aikana. Siten ihana yrttinen aromi tarttuu pihviin.

Kääri pihvi lopuksi yrttivihdan kanssa folioon vetäytymään ja tarjoile itse tehdyn yrttivoin kanssa.

Muista myös, ettei laadukasta grilli­lihaa kanna­ta ylikypsentää. Lämpömittari on grillaajan parhaita apuvälineitä. Sillä on helppo tarkistaa oikea sisälämpötila, joka valmiille pihvil­le on noin 50–55 astetta.

Lue lisää: Grillaa täydellistä lihaa – tiedätkö lihojen oikeat sisälämpötilat?

yrttivihta ja paras grillipihvi

Ohje: Yrttivihta ja paras grillipihvi

Hapanjuuri

Kukapa voisi vastustaa tuoretta itse tehtyä leipää tai sämpylöitä? Sen sijaan, että leipoisit pellillisen lämpimäisiä, vie mukanasi hapanjuuri.

Hapanjuuri on kokenut uuden nousun. Yhä useampi leipoo juurella ruisleivät, mutta myös vaaleat vehnäleivät. Juurileipä onkin aivan ihanaa! Siinä on rapea kuori ja pehmeä, aromaattinen sisus. Juuren tehdyn leivän etuihin kuuluu myös se, että se on lempeämpää vat­salle kuin perinteinen hiivalla lei­vottu.

Lue lisää: Vaativa isäntä lasipurkissa: ”Leipä on periaatteessa yksinkertainen, mutta silti vaikea saada tosi hyväksi”

Hapanjuuri on itse asiassa lähes ikuinen, mikäli sitä säilyttää ja hoitaa oikein. Juuri vahvistuukin kuukausien saatossa ja vanhemmalla juurella leivottu leipä on entistä maukkaampaa ja kuohkeampaa.

Lisätietoja hapanjuuresta löydät Facebook-ryhmästä Hapanjuurileipurit tai Eliisa Kuuselan kirjasta Leipävallankumous – hapanjuuren paluu (Readme).

hapanjuuri

Ohje: Leipäjuuri ja juurileivät

Savusärki

Tölkillinen savusärkiä on toivottu ruokalahja, ja niitä on hyvä pitää mökkikeittiönkaapissa aina varalla. Vaikkei kalaonni olisikaan suosiollinen, on silti aina tarjolla hyvää savukalaa.

Savusärjistä loihdit kesän helpoimmat lounaat. Sekoita vain tölkillinen savusärkiä ja purkillinen ranskankermaa mausteiden kera tahnaksi ja valmista tuli. Lisäksi tarvitset vain varhaisperunoita sekä isoäidin ohjeella valmistettua lämmintä munakastiketta.

Lue lisää: Mehevä, savustettu lohi: näillä vinkeillä onnistut!

savusärkitahna, varhaisperunat, lämmin munakastike

Ohje: Savusärkitahnaa, varhaisperunoita ja lämmin munakastike

Pecorino romano -juusto

Pecorino romano on juustonystävän ja herkkusuun toivottu ruokalahja. Siitä valmistuu nerokkain pastaruoka, mitä on olemassa. Cacio e pepe eli juustoa ja pippuria on roomalainen klassikkopasta ja huippukokkien ympäri maailmaa ylistämä annos. Sen nerokkuuden ydin piilee juuri yksinkertaisissa, mutta huolella valituissa aineksissa.

Lampaanmaidosta valmistettu suolainen pecorino romano -juusto ja pannulla aromikkaaksi paahdettu mustapippuri muodostavat sellaisen makuparin pastalle, ettei muuta tarvita. Siis mökkiruo­kaa parhaimmil­laan!

Lue lisää: 5 nopeaa kesäpastaa – näihin jäät koukkuun

cacio e pepe -pasta

Ohje: Cacio e pepe -pasta

Oliiviöljy

Oliiviöljy tulee aina tarpeeseen. Monikäyttöinen öljy toimii mausteena, mutta myös maukkaana lisänä kesäisessä leivonnassa.

Vie mukanasi pullollinen laadukasta oliiviöljyä ja resepti mehevään, sitruunalla maustettuun unikonsiemen-oliiviöljykakkuun. Taikina valmistuu vaivatta myös mökkiolosuhteissa vain vatkaamalla ainekset keskenään sekaisin.

Lue lisää: Kesän helpoimmat leivonnaiset – nämä leivot ilman uunia

oliiviöljy-unikonsiemenkakku

Ohje: Oliiviöljy-unikonsiemenkakku

Minikurkut

Varhaiskaalin, naattiporkkanoiden ja kotimaisten marjojen sesongin keskellä saattaa helposti unohtua, että myös kurkku on kesällä parhaimmillaan. Avomaankurkut ja söpöt minikurkut ovat varsin persoonallinen ruokalahja. Ne ovat perinteisiä kasvihuonekurkkuja napakampia ja sopivat täydelisesti dippailuun.

Halkaise minikurkut pitkittäin neljään osaan ja valmista ne mummonkurkkujen tapaan. Tarjoa kurkut retiisien ja varhaisporkkanoiden kera lasikulhoista, joiden pohjalla on jogurtista ja mausteista sekoitettu dippikastike. Hauska dippiannos on helppo tapa lisätä kasvisten syöntiä ja se sopii hyvin myös kesäjuhliin tai osaksi kevyttä lounasta.

Lue lisää: Pikkelöinti on pop! Kevyet kesäkasvikset maistuvat grilliruokien kanssa

mummon minikurkut dippikastikkeella

Ohje: Mummon minikurkut dippikastikkeella

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mökkivieraan ruokatuliaiset - 6 vastustamatonta ideaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.