Ideoita ruoanlaittoon

Kalkkunarulla joulupöytään – onnistu valmistuksessa ja yllätä hittiohjeella

Kalkkuna on hyvä vaihtoehto jouluksi. Monessa pöydässä on jouluna kinkun kaverina usein myös kalkkunaa. Kalkkunarulla on herkullinen ja helppo valmistaa.

Kalkkuna on oivallinen valinta juhlapöytään. Se on vaaleaa ja vähärasvaista lihaa ja sitä suositaan, kun valitaan terveellisempää vaihtoehtoa juhlapöytään.

”Kalkkuna luokitellaan valkoiseksi lihaksi. Eli jos joku haluaa välttää punaista lihaa, kalkkuna on oiva valinta. Valkoinen liha on ravitsemussuositusten valossa suositeltavampaa kuin punainen liha. On kuitenkin muistettava, että joulukinkkua syödään vain kerran vuodessa, jolloin sen merkitys kokonaisruokavaliossa on hyvin pieni”, HKScanin ravitsemusasiantuntija Soile Käkönen sanoo.

Lue lisää: Himahellan Tiian opastaa kalkkunan saloihin 

Kokonainen kalkkuna vai fileerulla?

Jouluna on aikaa kokkailla ja silloin ei mennä helpoimman kautta. Jouluruokiin panostetaan ja niiden valmistukseen käytetään aikaa. Kokonainen kalkkuna on upea ja näyttävä joulupöydän kruunu. Sen valmistuksessa on oltava tarkkana, ettei liha pääse kuivumaan.

joulukalkkuna

Jos kuitenkin panostat joulunkinkun paistamiseen ja aika ei riitä kokonaisen kalkkunan valmistukseen, valitse kalkkunarulla. Helpommalla pääset -rullan tai kalkkunafileen kanssa.

Voiko kalkkunarullan valmistusta pilata? Missä kohdissa voi mennä pieleen?

Ole tarkkana valmistuksessa. Suolalla  on tärkeä rooli lopputuloksen kannalta.

”Oleellista on, onko kalkkunarullassa pelkästään kalkkunan fileetä vai onko se valmiiksi suolattua. Jos rullassa on pelkästään fileetä, siitä tulee helposti kuiva, jos sen paistaa liian kuumassa uunissa tai liian kauan”, HKScanin tuotekehityskokki Sami Lamminaho neuvoo.

paistettu kalkkuna

Jos haluaa tehdä kalkkunarullan alusta alkaen ihan itse, niin ihan aluksi rulla kannattaa suolata liottamalla sitä noin viisiprosenttisessa suolaliemessä yön yli.  Rulla kannattaa ruskistaa paistinpannulla tilkassa öljyä ja voita, ja tämän jälkeen kypsentää noin 100-asteisessa uunissa kunnes lihalämpömittari näyttää 72 astetta.

Uppopaistettu kalkkunarulla – joulun hittiohje

Kalkkunarullasta valmistuu maukas lopputulos ihan vain paistamalla sen uunissa. Mutta jos haluat kokeilla jotain uutta, niin tämän joulun hitti on uppopaistaminen. Pieni rulla mahtuu isoon kattilaan, mutta vaatii aikamoisen määrän öljyä.

Poista rullan ympärillä olevat verkot ja narut ennen kuorruttamista.

1 kpl kalkkunan fileerulla 3 rkl dijoninsinappia 1 keltuainen 100 g pankojauhoja (voit myös käyttää tavallisia korppujauhoja tai raastettua leipää)

2 l öljyä, esim. uppopaistoon soveltuvaa rypsiöljyä (tavallinen rypsiöljy kuohuu helposti)

Paista kalkkuna ohjeen mukaan. Ota verkko pois ja anna jäähtyä puolisen tuntia. Sekoita pienessä kulhossa sinappi ja keltuainen. Sivele seos tasaisesti kalkkunan pintaan ja pyöritä kalkkuna pankojauhoissa kauttaaltaan. Kaada öljy vetoisuudeltaan vähintään neljän litran kattilaan. Kuumenna öljy 180 asteeseen. Käytä apuna paistolämpömittaria. Upota kalkkuna reikäkauhalla varovasti rasvaan ja paista noin 2–3 minuuttia tai kunnes pinta on kullan ruskea. Nosta kalkkuna kattilasta, anna levätä muutama minuutti.

Parhaat kaverit jouluiselle kalkkunarullalle: kastike, vihannekset ja laatikot

  1. Kalkkunalle sopii kerma- tai voipohjaiset kastikkeet, joita voi maustaa esimerkiksi appelsiinin, sitruunan tai klementiinin kuorella.
  2. Karpalo ja rosmariini toimivat kalkkunan kanssa hyvin.
  3. Muiksi lisukkeiksi sopivat esimerkiksi bataattilaatikko, punajuuri-vuohenjuustopaistos tai porkkanarisotto.
  4. Vihanneslisukkeeksi sopii paahdettu ruusukaali, paahdetut tai paistetut sienet.
ruusukaali-karpalo-pähkinalisuke

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kalkkunarulla joulupöytään – onnistu valmistuksessa ja yllätä hittiohjeella

Sinun täytyy kommentoidaksesi.